Türkiye?deki Seçimler İtalyan Basınında
Dha DIŞ HABER - Türkiye'deki seçimler İtalyan basınında Esma Çakır / Roma, 2 Kasım (DHA) - Genel seçim sonuçları, Türkiye'nin en büyük ticaret partnerlerinden İtalya'da da geniş yankı buldu.
Dha DIŞ HABER - Türkiye'deki seçimler İtalyan basınında
Esma Çakır / Roma, 2 Kasım (DHA) - Genel seçim sonuçları, Türkiye'nin en büyük ticaret partnerlerinden İtalya'da da geniş yankı buldu. İtalya'da hemen tüm gazeteler haberi manşetine taşıdı.
Ekonomi ağırlıklı İl Sole 24 Ore gazetesinin Türkiye uzmanı muhabiri Alberto Negri, 'Erdoğan neden bu kadar keskin kazandı" sorusuna cevap aradığı yazısında,
Erdoğan'ın, doğru ya da yanlış, seçmenini 'paralel yapı' ve 'Suriye enkazı üzerine bir Kürt devleti kurabilecek PKK gerillaları' bakımından Türkiye'nin tehdit altında olduğuna inandırdığına dikkat çekti.
Negri, 'Oysa kendisi, rejim karşıtı cihatçıların sınırdan geçmesine izin vererek orayı istikrarsızlaştırdı' yorumunu yaptı.
'Erdoğan'ın başarısını beğenirsiniz ya da beğenmezsiniz, ama onun zaferi herkes için, ABD, Avrupa, NATO için rahatlık olabilir' diyerek, 'Onu sevmiyorlar, ama onlar da Türklerden geri kalmayarak şunu soruyorlar: parçalanmış bir Ortadoğu ve göç akını karşısında alternatifiniz ne' ve işte cevabı: O, Boğaz'da korkularımıza korumalık yapacak daha güçlü bir Reis? diye yazdı.
'Erdoğan'ın zaferi'
'Erdoğan'ın zaferi' manşetiyle bugün okurlarına ulaşan La Repubblica gazetesi, 'Sultanın partisi mutlak çoğunluğu yeniden elde etti. Kürtler pamuk ipliğine bağlı olarak parlamentoya girdi. Ülkede tansiyon çok yüksek. Diyarbakır'da öfke patladı. Azınlığın başkenti olarak kabul gören kentte, göstericiler ana caddelere barikat kurdu, polisle çatıştı' ifadelerini kullandı.
'Merkel için dikenli yatak olacak'
La Stampa gazetesi haberi manşet yanından görüp, 2 tam sayfa ayırarak, 'Erdoğan'ın zaferi, Kürtlerin öfkesi: ateşe verip barikat kurdular' başlığını kullandı.
Gazetenin Berlin temsilcisi Tonia Mastrobuoni, 'Merkel onun (Erdoğan) üzerine bahse girdi, ama şimdi bir otoritere dönüşmesinden korkuyor' başlıklı yazısında ise, Erdoğan'ın mutlak çoğunluğu elde etmesinin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel için iyi bir haber olmadığını belirtti.
Türkiye'deki seçim sonuçlarının, Merkel için 'dikenli bir yatak' olabileceğini ifade eden muhabir, en kötümserinin, Türkiye'de otoriter bir dönüşüm yaşanabileceğinden ve Kürtlerle çatışmanın tırmanmasından korktuğunu, her ikisinin de gerek Berlin yönetimi gerekse de AB için tam bir 'afet' olacağını savundu.
Öte yandan, Almanya ve AB'nin, göçmenler konusunda Ankara'ya muhtaç olduğunu da vurguladı.
'Türkiye'de muhalefet pişman olacak'
La Stampa'nın yorumcularından Stefano Stefanini ise, Suriye ve göçmen meselesinde Erdoğan'ın vazgeçilmez bir muhatap olduğunu öne sürerek, sadece 6 ay önce Erdoğan'ın destek kaybetmesi fırsatını, muhalefette yer alan CHP ve HDP'nin değerlendiremediğini, bu nedenle pişman olacaklarını ifade etti.
'Başkanlık reformu'
İstanbul'dan bildiren La Stampa'nın bir diğer muhabiri Maurizio Mulinari de, 'Sultan, koşusuna yeniden başladı. Başkanlık reformu ve Esad dışarı' başlıklı yorumunda şunları ifade etti:
'İslam adına bir iç politika ile sert bölgesel güvenlik politikası arasındaki örtüşme, Erdoğan'ın içine kapanmış Arap ülkelerinin iz bıraktığı Ortadoğu'da inşa etmeye çalıştığı Türkiye'nin liderlik rolü için bir istikrar formülü. İşte bu nedenle Suriye'ye yönelik en büyük hava saldırılarından biri, sandıkların açılmasından 22 saatten az bir süre kala yapıldı: Ankara'nın jetleri, saat 9'dan 13'e kadar durmaksızın Kilis civarındaki hem IŞİD hem de Kürt gerillaların konumlarını bombaladı, en az elli terörist öldürüldü. Artık iç politik kaygılardan uzak olan Erdoğan'ın senaryosu iki yönlü olacak: iç cephede, siyasi-kurumsal geniş yetkileri elde etmek için başkanlık reformu ve dış cephede ise Arap krizine müdahalecilik. Öncelikle Esad'ın en kısa sürede devrilmesi.'
'Erdoğan seçmeni korkuttu'
Corriere della Sera gazetesi ise, 'Erdoğan zafer elde etti, Türkiye onun' manşetini atarken, yorumcu Franco Venturini, 'Erdoğan'ın zaferi ve Avrupa'nın hataları' başlıklı bir yazı kaleme aldı.
Venturini, 'Türkiye'nin eziyeti elbette burada bitmeyecek. Laik muhalifler gibi, Kürt barış yanlıları da ortadan kalkmayacak, PKK ile savaş devam edecek, krizdeki ekonomi kendini toparlamakta zorlanacak, sivil haklarına saygı konusunda tehlike sürecek. Ancak biz Avrupalılar için de oyun burada bitmeyecek' ifadelerini kullandı.
Venturini, göç akınını durdurma konusunda Türkiye'nin önemli olduğuna işaret ederken, bu akın devam ederse tüm Avrupa'nın tehdit altında olacağını, milliyetçilik ve etnik-dini eğilimlerinin endişe verici şekilde artmaya devam edeceğini yazdı.
(Tür: Dış)