Türkiye'deki Suriyeli Sığınmacılara Destek Çağrısı
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman, "Türk hükumetinin Suriyeli sığınmacılar konusunda yaptığı çalışmalar tüm dünyada takdirle karşılanıyor.
RAUF MALTAŞ - Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman, "Türk hükumetinin Suriyeli sığınmacılar konusunda yaptığı çalışmalar tüm dünyada takdirle karşılanıyor. Sadece takdirle karşılanıyor ancak kimse elini cebine atmıyor." dedi.
Duman, "Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi" kapsamında geldiği Şanlıurfa'da, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Suriye'deki iç savaşın 6. yılına girdiğini hatırlatan Duman, vatanlarından ayrılan binlerce kişinin başta Türkiye olmak üzere Lübnan ve Ürdün gibi komşu ülkelere sığınarak hayata tutunmak zorunda kaldığını söyledi.
Türkiye'de resmi rakamlara göre 3 milyona yakın Suriyeli sığınmacının misafir edildiğini anımsatan Duman, kendi nüfusuna göre en fazla sığınmacı (yaklaşık 1 milyon 800 bin) ağırlayan ülkenin ise Lübnan olduğunu belirtti.
Sığınmacılar arasında "kayıp nesil" oluşmaması için özellikle eğitim konusunda desteklenmesi gerektiğini dile getiren Duman, şöyle konuştu:
"Suriye krizi ile bu sığınmacı sorunu dünya ve Türkiye gündemine oturdu. Bu şekilde Lübnan ve Ürdün'de kamplarda doğup, büyüyüp, yetişen insanlar var. Bu insanların ülkelerinde huzur sağlandıktan sonra evlerine, yurtlarına geri dönmelerini umut ediyoruz. Geri döndüklerinde kayıp nesilden söz etmemek için bunların bugün eğitimden mahrum bırakılmaması gerekiyor. Kendi çocuklarımıza nasıl eğitim veriyorsak konuklarımıza da Suriyeli dostlarımıza da aynı eğitimlerin verilmesi gerekiyor. Bu eğitimler Türkiye'de yapılıyor ama diğer ülkelerde bu imkan yok. Ayrıca yetişkinlerin de mesleklerini devam ettirebilmesi için veya yeni meslek edinmeleri için gereken desteği almaları gerekiyor. Ülkelerine döndüklerinde yaşam koşullarını rahat sürdürmeleri gerekiyor."
"Kimse elini cebine atmıyor"
Duman, sığınmacıların birlikte yaşadığı toplumlara entegrasyonunun büyük önem taşıdığını vurgulayarak, Türkiye'de "herkes nasibiyle gelir" felsefesi dolayısıyla Suriyelilerin sıkıntı yaşamadığını söyledi.
Türkiye'deki kamplarda, AFAD aracılığıyla sığınmacıların çok iyi şartlarda misafir edildiğini belirten Duman, Türkiye'nin Suriyelilerin vatanlarına dönme konusunda uluslararası anlamda ciddi çalışma yürüttüğünü belirtti.
Sığınmacılar konusunda Türkiye'nin daha fazla desteğe ihtiyaç duyduğunu anlatan Duman, şu ifadeleri kullandı:
"Türk hükumetinin Suriyeli sığınmacılar konusunda yaptığı çalışmalar tüm dünyada takdirle karşılanıyor. Sadece takdirle karşılanıyor ancak kimse elini cebine atmıyor. Suriyeliler, Türkiye Cumhuriyetinin sorunuymuş gibi algılanıyor. Bu manada tüm dünyanın Suriyeli sığınmacıların sorunlarının çözümüyle ilgili elini taşının altına koyması lazım. Türk hükümetine daha candan ve daha samimi destekte bulunulması gerekiyor. Biz diğer ülkelerdeki incelemelerimizi ve Türkiye'deki kamp ziyaretlerimizi yaptık. Bu alan ziyaretlerinde Kanadalı, Hollandalı, Fransız ve Türklerden oluşan heyetlerle bölge ülkelerine Türkiye sınırındaki Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa'nın yanı sıra Lübnan ve Ürdün'de incelemelerde bulunduk. Türkiye'deki kamp şartları diğer ülkelere göre daha iyi görünüyor."