Haberler

Türkiye'den Binden Fazla Kişi Japonya'dan Sığınma İstedi

Güncelleme:
Abone Ol

Japonya, 2016 yılında sığınma başvurusu yapanlar arasından yalnızca 28 kişiye bu hakkı tanıdı. Bu sayı, bir önceki yıldan yalnızca 1 fazla.

Japonya'da statüleri kabul edilen göçmenlerin sayısı neredeyse hiç artmasa da, başvuru yapanların sayısının yüzde 44'lük bir artışla 10 bin 910'a ulaştığı açıklandı.

ÇOK SIKI BİR MÜLTECİ POLİTİKASI VAR

Japonya Adalet Bakanlığı verilerine göre, Japonya'ya 2016 yılında sığınma başvurusu yapanlar arasında 1143 Türkiye vatandaşı da bulunuyor.

Endonezya'dan başvuru yapan 1829, Nepal'den 1451, Vietnam'dan ise 1072 kişi bulunuyor.

Mültecilik hakkı tanınan 28 kişinin ise 7'sinin Afganistan, 4'ünün Etiyopya, 3'ünün Eritre vatandaşı olduğu açıklandı.

Ayrıca 97 kişiye mültecilik hakkı verilmeden 'insani nedenlerle' ülkede kalma şansı verildiği belirtildi.

Japonya Mülteciler Derneği başkanı Eri Ishikawa, Japonya'nın çok sıkı bir mülteci politikası olduğunun altını çizerek, " Japonya, göçmenlerin korunması yerine göç kontrolüne öncelik veriyor." diyor.

Ülkede 2011- 2016 arasında sadece 69 Suriyeli'ye mültecilik hakkı tanındı.

'HAYATIM HAKKINDAKİ KARARLARI JAPONYA DEVLETİ VERİYOR'

Kürt bir sığınmacı olan 32 yaşındaki Süleyman Yücel ise Reuters ajansına, mültecilik statüsü için yaptığı 3 başvurunun da reddedildiğini açıkladı.

Ülkedeki birçok sığınmacı gibi çalışması yasaklanan Yücel, kurallarla sınırlanmış bir yaşam sürüyor.

32 yaşındaki Yücel, "Benim hayatım hakkındaki kararları Japonya devleti veriyor. Hiçbir şeçme şansım yok." dedi.

Reuters'ın yaptığı bir araştırma, ülkedeki sığınmacıların, genellikle inşaat işlerinde çalıştırıldığını ortaya koyuyor.

ABE 'GÖÇMENLERDEN ÖNCE YAPMAMIZ GEREKEN ÇOK ŞEY VAR' DEMİŞTİ

Geçtiğimiz hafta 'vize yasağı' tartışmaları henüz sıcaklığını korurken ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelen Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin bu ziyareti, Japonya'da yapılan bir ankete göre, halkın yüzde 70'i tarafından tasvip edildi.

Abe, mülteci sorununa ilişkin 2015 yılında yaptığı bir açıklamada, "Göçmenleri kabul etmeden önce yapmamız gereken çok şey var. Önce ülkemizdeki kadınların çalışma yaşamına daha aktif katılımını ve doğum oranını artırmamız gerekiyor" demişti.

Japon toplumunda, mültecilik konusu hayli tartışmalı. Japonya hükümeti, uluslararası yardım kuruluşlarına maddi olarak büyük yardımlar yapsa da mültecileri ülkeye alma konusunda çok çekingen davranmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin verilerine göre 2015 sonu itibariyle dünyada 21.3 milyon kişi mülteci konumunda bulunuyor.

Kaynak: Sputnik Türkiye

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Adalet Bakanlığı Süleyman Yücel Türkiye Japonya Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title