Haberler

Türkiye Evrakı Gönderdi Mahkeme Yetersiz Buldu

Abone Ol

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Terör Örgütü Üyesi Ayfer Kaya'nın İadesi Talebine İlişkin Dışişleri Bakanlığından İstenen Ek Bilgilerin Alman Makamlarına İletildiğini, Ancak Bu Bilgilerin "Mahkemece Yetersiz Bulunduğunu" Söyledi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, terör örgütü üyesi Ayfer Kaya’nın iadesi talebine ilişkin Dışişleri Bakanlığından istenen ek bilgilerin Alman makamlarına iletildiğini, ancak bu bilgilerin "Mahkemece yetersiz bulunduğunu" söyledi.

Cuntz, dün yaptığı açıklamada, Ayfer Kaya’nın Almanya’nın Münih eyaleti Yüksek Mahkemesi tarafından tutukluluk durumunun 2 Haziranda kaldırıldığını hatırlattı. Büyükelçi, ancak Kaya’nın Almanya’da Türkiye’nin talebi üzerine iade amacıyla tutuklandığını da vurguladı.

Türk tarafının belirlenen sürede gerekli belgeleri Alman makamlarına illettiğini, ancak Münih eyaleti Yüksek Mahkemesinin, Kaya’nın iade amacıyla tutukluluğunun gerekli olmadığı ve serbest bırakılması yönünde karar aldığını bildirdi.

Büyükelçi Cuntz, "Yani içerik olarak belgede, Ayfer Kaya ile ilgili yer alan gerekçelerin suç unsuru bulundurmadığı yönünde karar verilince, Kaya serbest bırakıldı" dedi.

Alman Büyükelçisi, Münih’te bulunan savcılık makamından edindikleri bilgiye göre, Türk tarafının sürenin bitiminin son gününde de olsa ek belgeleri içeren dosyayı Alman makamlarına ilettiğini, ancak dosyanın içeriğinin yetersiz bulunduğunu ve Kaya’nın iade edilmemesi yönünde karar alındığını belirtti.

İfade şekli çok önemli

Almanya’nın Türkiye’ye, kişilerin iadesi konusunda gerekli belgelerin toplanması, incelenmesi gibi konularda bilgilendirme toplantısı yapılması konusunda öneride bulunduğunu söyleyen Cuntz, bunun Ayfer Kaya konusuyla bağlantılı olmadığını, genel bir teklif olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Genel olarak iadeler konusunda, Alman mahkemeleri açısından önemli olan hususları Türk tarafıyla da ortaya koymak ve değerlendirmek açısından biz böyle bir toplantı önerisini getirdik. Çünkü iadeler zaman zaman söz konusu oluyor, ama iadelerde formülasyon, ifade şekli çok önemli. Mahkemelerde dosyada yer alan bilgilerin yeterli kanıt olarak görülmesi gerekiyor.

Bu alandaki işbirliğini daha da derinleştirmek, yoğunlaştırmak istiyoruz ve teklif ettiğimiz bu toplantılarla kişilerin iadesi veya adli yardım başvuruları gibi konularda karşılıklı bir araya gelerek, daha nasıl iyi bir şekilde bir çalışma ortaya koyabiliriz, bunu değerlendirmek ve Türk tarafını bilgilendirmek istiyoruz."

Almanya’nın da zaman zaman kişilerin iadesi konusunda talepleri olduğunu ve bunların bazılarının kendileri açısından olumlu sonuçlanmayabildiğini ifade eden Büyükelçi Eckart Cuntz, Türk tarafına yaptıkları bu toplantı teklifinin değerlendirme aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title