Türkiye Genç Aşçı Yarışması'nın Kazananları Belli Oldu
Chaîne des Rôtisseurs Türkiye Genç Aşçı Yarışması 2014 Le Cordon Bleu ev sahipliğinde gerçekleşti
1977 yılından bu yana Chaîne des Rôtisseurs Derneği'nin genç aşçılara beceri ve yaratıcılıklarını uluslararası arenada sergileme fırsatı sunan organizasyonu "Uluslararası Genç Aşçı Yarışması" nın Türkiye elemeleri 12 Mayıs Pazartesi günü Le Cordon Bleu ev sahipliğinde Özyeğin Üniversitesi'nde gerçekleşti.
Chaîne des Rôtisseurs Derneği tarafından genç aşçıları teşvik etmek ve mutfak sanatları konusundaki deneyim ve yeteneklerini uluslararası rekabet ortamında paylaşmalarına olanak sunmak amacıyla bu yıl 18. si gerçekleşen Genç Aşçı Yarışması'nın Türkiye ayağı, önde gelen mutfak sanatları kurumu Le Cordon Bleu' nün Özyeğin Üniversitesi'ndeki Mükemmellik Merkezi tesislerinde yapıldı.
13 yetenekli genç aşçının zorlu bir mücadele verdiği yarışmanın galibi HiltonSA'dan Harun Keskin oldu
Türkiye'nin önemli 5 yıldızlı otellerinde ve restoranlarında çalışmakta olan 27 yaşını aşmamış 13 genç yarışmacı, 12 Mayıs sabahından itibaren Le Cordon Bleu-Mükemmellik Merkezi'nde zorlu bir gastronomi maratonuna girdi. Yarışma, katılımcıların her birine içinde ne olduğunu bilmediği birer malzeme sepeti teslim edilmesiyle başladı. Yarışmacılar bu sepetin içinde bulunan malzemelerle giriş, ana yemek ve tatlıdan oluşan dört kişilik bir mönüyü yarım saat (30 dk) içinde hazırlayıp, hazırladıkları mönüyü dört kişilik porsiyonlar halinde tasarlayarak üç buçuk (3,5) saat içinde sundu. Yarışmacıların toplam dört (4) saat içerisinde hazırlayıp sunduğu mönüler, yarışma jürisi tarafından lezzet, sunum, yaratıcılık, mutfak teknikleri, organizasyon becerileri, profesyonellik, hijyen ve zamanlama kriterlerine göre değerlendirilerek dereceye girenler belirlendi.
Ankara HiltonSA'dan Harun Keskin, Four Seasons Hotel-Sultanahmet'ten Serhat Eliçora, Four Seasons Hotel-Bosphorus'tan İbrahim Akar, Hilton-İzmir'den Caner Yiğit Aydoğan, İstanbul Culinary Institute'ten Özgür Kahraman, Movenpick Hotel-İstanbul'dan Emrah Aytekin, Peperoncino' dan Muratcan Arın, Sagri-La Bosphorus'tan Selçuk Yılmaz, Swissotel Büyük Efes-İzmir'den Çağatay Akçay, Swissotel the Bosphorus'tan Göktan Sarısoy, Divan-Cafe du Levant'tan Luca Eyüboğlu, Le Meridien İstanbul-Etiler' den Tuncay Aydın ve Pera Palace Hotel' den Fatih Bozkurt olmak üzere 13 genç ve yetenekli aşçı mücadele verdiği yarışmanın birincisi Ankara HiltonSA Oteli'nden Harun Keskin olurken, ikincisi Le Meridien'den Tuncay Aydın, üçüncüsü ise Four Seasons Sultanahmet'den İbrahim Akar oldu. Yarışmanın birincisi Harun Keskin, 5 Eylül'de Güney Afrika'nın Durban şehrinde yapılacak uluslararası yarışmada ülkemizi temsil edecek. Güney Afrika'da yapılacak Uluslararası Genç Aşçı Yarışması'nın birincisi, Le Cordon Bleu-İstanbul'dan eğitim bursu almaya hak kazanacak.
Yarışmacıları gastronomi dünyasının duayenleri değerlendirdi
Chaîne Des Rotisseurs Türkiye Başkanı Mohamed Hammam 'ın Yarışma Başkanlığı, Şef Erich Ruppen'in Jüri Başkanlığı yaptığı yarışmanın jürisinde Le Cordon Bleu Master Chef Gilles Company, David Shipman, Nicolas Cartier, Ali Ünal, Rudolf Van Nunen, Yılmaz Öztürk, Maximilian Thomae, Ali Davut, Elif Denizci, Nihal Bursa, Güven Osma ve Tuluy Ergörül gibi isimler yer aldı.
Yarışmanın ödül töreninde konuşan Chaîne Des Rotisseurs Türkiye Başkanı Mohamed Hammam, bu sene 18.si yapılan Türkiye elemelerinde tüm Genç Şeflerin çok iyi yarıştıklarını, yarışmanın sadece kazananları belirlemek amacıyla yapılmadığını, genç aşçıların bu gibi yarışmalar aracılığıyla kendilerini geliştirmelerini, diğer genç aşçılarla aynı ortamda bulunarak networking sağlamalarını ve yetenekleriyle dünyaya açılmalarını hedeflediklerini söyledi.
Yarışma jürisi olan ve Durban'da yapılacak uluslararası yarışmanın da jürisinde bulunacak Chef Gilles Company ise genç Türk şeflerin azimle çalıştıklarına, kendilerini geliştirmeye ve öğrenmeye açık olduklarına dikkat çekerek, "Bu tip yarışmaların genç şeflerimize çok şey kattığına ve mümkün olduğunca böyle organizasyonlara katılmaları gerektiğine inanıyorum. Hem kendileri gibi şeflerden öğrendikleri çok şey oluyor, hem de bu yolla uluslararası düzeyde de kendilerini gösterebilmek için iyi bir fırsat yakalayabiliyorlar" diye konuştu.
Yarışma aynı anda 80'den fazla ülkede seyredildi
Şef Eyüp Kemal Sevinç ve Jess Molho'nun yorumlarıyla 80'den fazla ülkede bulunan La Chaine de Rotisseur Derneği'nin 24.000 üyesine aynı anda canlı olarak yayınlanan yarışma, 19 Mayıs Pazartesi günü saat 18:20' den itibaren Digitürk / Turkmax Gurme kanalından tekrar seyredilebilecek.
Bu yılki yayın sponsorluğunu Digitürk / Turkmax Gurme' nin yaptığı yarışmanın ürün sponsorluğunu ise dünyada 50. yılını kutlamakta olan Metro Group yaptı.
ULUSLARARASI "CHAINE DES ROTISSEURS" DERNEĞİ HAKKINDA:
Uluslararası Chaîne des Rôtisseurs (Rotisörler Zinciri) derneğinin kökü Avrupa'da ilk loncaların kurulmaya başlandığı Orta Çağ'a kadar dayanır.
Bu ilk loncaların klasik müzik, edebiyat, resim ve tiyatro gibi güzel sanatların doğmasında büyük rolleri olmuştur. Bu sanat dalları arasında yer alan yeme içme sanatı 1248 yılında Fransa Kralı St. Louis tarafından kurulmuş olan Les Ayeurs adlı Şiş ve Et Kızartma Ustaları Loncası tarafından geliştirilmişti.
Diğer loncalarda olduğu gibi bu loncanın da üyeleri kişisel hünerlerini üstlerine gösterdikten sonra ünvan kazanmış olan çıraklardan, yardımcılar ve ustalardan oluşmakta idi.
Les Ayeurs Loncasına o dönemlerde çok popüler olan ve ayrıcalık gerektiren "kaz kızartma" hakkı verilmişti.
Lonca 1610 yılında Kraliyet himayesi altına alındı ve kendilerine Maitrise des Rotisseurs'ün resmi arması ihsan edildi. Bu arma yan yana duran iki çapraz şiş ve dört et kancasını sembolize eder. Alevler yanmakta olan ocağı, zincir ise şişleri çevirmekte kullanılan makaraların zincirini çağrıştırmaktadır. Loncanın amacı kraliyet sofrasında sürekli bir kalite standardı oluşturmak ve bunu muhafaza etmekti. Kısa bir müddet sonra "Rôtisseur"lerin hünerleri tüm et yemeklerini içermeye başladı. Daima Kraliyet ailesinin himayesi altında olan Loncanın bu faaliyetleri kısa bir müddet sonra genişleyerek bir çıraklık sistemi oluşturuldu, ücret ve çalışma standartları belirlendi ve uygun rütbelerin verilmesine başlandı. Lonca 1789 yılına kadar büyümeye devam etti ancak Fransız Devrimi'nden sonra diğer loncalar gibi o da dağıtıldı.
Bu sürede yeme içme sanatı gelişmeye devam etmesine rağmen, ancak 1950 yılında Gastronomi Prensi olarak adlandırılan Curnonsky ile Dr. August Becart ve Jean Valby adlı üç gastronom Louis Giraudin ve Marcel Darin adlı iki profesyonel aşçıyı da aralarına alarak Loncanın ruhunu yaşatmak için yemin ettiler. Bu grup 1950 yılında Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs adını verdikleri derneği kurdu ve Fransız Hükümeti tarihi loncanın armasını iade etti. Dernek halen Türkiye dâhil 80 ülkede faaliyet göstermekte olup, derneğin 24,000 kayıtlı üyesi bulunmaktadır.
Chaîne des Rotisseurs Türkiye 1994 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet göstermekte olup, şu anda kayıtlı 600 üyesi bulunmaktadır.
Özyeğin Üniversitesi – Le Cordon Bleu İş Birliği
2012 Temmuz ayında Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı'nı açarken dünyanın en prestijli mutfak sanatları kurumu Le Cordon Bleu ile iş birliği anlaşmasını da imzalayan Özyeğin Üniversitesi, öğrencilerini dünyanın en usta şefleriyle yetiştirirken, Le Cordon Bleu ile birlikte açtığı halka açık Sertifika Programları ile bu alanda kendini geliştirmek ve ilerlemek isteyenlere de yeni bir geleceğin kapılarını araladı.
Özyeğin Üniversitesi ve Le Cordon Bleu iş birliği kapsamında, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı ve Otel Yöneticiliği Lisans Programı'ndaki "mutfak sanatları" dersleri Le Cordon Bleu Master Şefleri tarafından verilirken, 20'den fazla ülkede olduğu gibi, üniversite öğrencisi olmasa da, mutfak sanatları alanındaki yetkinliğini geliştirmek ve bunu uluslararası saygı gören bir Sertifika ile taçlandırmak isteyen, ya da kariyerini değiştirmeyi hedefleyen herkes için, Ocak 2013'ten bu yana Le Cordon Bleu Sertifika Programları eğitimleri devam etmektedir.