Türkiye İlacı Biyoteknoloji ile Üretecek
Dr. Müezzinoğlu, "Türkiye'nin biyoteknolojik buluşlardan aldığı pay çok düşük. Bu durumu değiştirmek ve biyoteknolojide söz sahibi olmak istiyoruz" dedi.
Türkiye'nin dünya ilaç pazarında 16., Avrupa'da ise 6. sırada yer aldığına dikkat çeken Sağlık Bakanı Dr. Müezzinoğlu, " Türkiye'nin biyoteknolojik buluşlardan aldığı pay çok düşük. Bu durumu değiştirmek ve biyoteknolojide söz sahibi olmak istiyoruz" dedi.
Önceki gün ABD'nin Chicago kentinde düzenlenen Uluslararası Biyoteknoloji Konferansı'na (BIO International Convention 2013) katılan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye'nin dünya ilaç pazarında 16., AB ilaç pazarında ise 6. Sırada yer aldığını belirterek, " Türkiye'nin ilaç ihracatından ve biyoteknolojik buluşlardan aldığı pay oldukça düşük. Biz bu durumu değiştirerek, biyoteknoloji alanında söz sahibi olmak istiyoruz" dedi.
Konferansta konuşan Bakan Dr. Müezzinoğlu, Türkiye'de sağlık alanındaki harcamaların arttığını ve ekonomik krizlere rağmen ödemelerin aksatılmadan yapıldığını hatırlatarak, Türkiye'ye gelen yatırımcıların kazançlı çıkacağını söyledi. 65 ülkeden 16.000'i aşkın katılımcının buluştuğu Uluslararası Biyoteknoloji Konferansı'nda Türkiye geniş bir stand ile yerini aldı.
Biyoteknoloji yatırımı için yenilikçi ekosistem şart
Konferansa katılarak temaslarda bulunan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) Yürütme Kurulu Başkanı ve Genel Sekreteri Alp Sevindik ise, daha fazla dünya ilaç sektörünün Türkiye'ye çekilebilmesi için yatırım ortamının ve yenilikçilik ekosisteminin iyileştirmeye devam edilmesi gerektiğini kaydetti. Konferansta yaptığı konuşmasında AİFD'nin "Türkiye İlaç Sektörü Vizyon 2023 Raporu"na değinen Alp Sevindik, Türkiye'deki yatırım potansiyeline dikkat çekerek, "Önerdiğimiz yol haritasını açıkladık.
Buradaki temaslarımızdan edindiğimiz izlenim, Türkiye'nin daha fazla biyoteknoloji yatırımı çekebilmesi için yenilikçilik ekosistemini ve ilaç sektörü yatırım ortamını iyileştirme çabalarını ivme kazandırarak devam ettirmesi gerektiği yönünde. Uluslararası yenilikçi ilaç ve biyoteknoloji firmaları özellikle fikri mülkiyet haklarında uluslararası standartların sunulması, süreçlerin şeffaf olması ve yatırımı kolaylaştırıcı yasal düzenlemelerin yapılması beklentisi içindeler " diye konuştu.