Haberler

Türkiye ile Hollanda Arasında Yaratıcılık Köprüleri!

Güncelleme:
Abone Ol

Hollanda'nın Arnhem kentindeki "Temel İçgüdüler Fuarı" çerçevesinde tasarımcı Bahar Korçan'ın yapacağı sunumla sona eriyor.

Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. yılı nedeniyle planlanan kültürel etkinlikler kapsamında, T.C. Dışişleri, Kültür ve Turizm Bakanlıkları ile DDFA (Hollanda Tasarım, Moda, Mimarlık Kurumu) ve Capital D geliştirme fonu desteği ile Kültürlerarası İletişim Disiplinlerarası Sanat Derneği'nin düzenlediği "Yaratıcılık Köprüleri: Geleneksel Sanatlardan Yaratıcı Endüstrilere" başlıklı projenin ilk ayağı, 6 Haziran 2012, Çarşamba günü Hollanda'nın Arnhem kentindeki "Temel İçgüdüler Fuarı" (Basic Instincts Expo) çerçevesinde tasarımcı Bahar Korçan'ın yapacağı sunumla sona eriyor.

Dernek başkanı Vecdi Sayar'ın yönetiminde, Özdem Petek'in koordinatörlüğünde gerçekleşen projenin ilk ayağında, ülkemizin geleneksel sanat ve zanaatlarını tanıtmayı hedefleyen sunumlar yer aldı. Hollanda'nın 7 kentindeki sanat ve tasarım üniversitelerinde gerçekleşen etkinliklere öğretim üyeleri ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Bir belgesel film ve bir kitap aracılığı ile kalıcılık kazanacak proje çerçevesinde; geleneksel sanatlarımızın zenginliği tanıtılırken, bu sanatların çağdaş yaratıcı endüstrilerle ilişkisi irdeleniyor.

Gelecek hafta, Hollanda'nın en önemli moda tasarım okulu ArtEZ Institue of Arts'a ev sahipliği yapan Arnhem'de, Mode Incubator Arnhem işbirliği ile "Basic Instincts Expo" çerçevesinde ünlü moda tasarımcısı Bahar Korçan'ın yapacağı sunumla sona erecek ilk bölüm etkinliklerinin ardından; ülkemizde düzenlenecek tasarım atölyelerine ise Hollandalı ünlü tasarımcılar, tasarım okulları öğretim üyeleri ve öğrenciler katılacak.

İznik Vakfı'ndaki çini atölyesi ile başlayan etkinlikler, sonbahar aylarında Eskişehir, Kütahya, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin'deki cam, seramik, ahşap ve sedef kakmacılık, keçe ve takı tasarım atölyeleri ile devam edecek.

Bu kentlerdeki atölyeleri, Hollandalı ünlü tasarımcı Kiki van Eijk, Gerritt Rietveld Akademy'nin Cam bölümü başkanı Jens Pfeifer, aynı akdeminin Seramik bölümü başkanı Bastienne Kramer, Maastricht Sanat ve Tasarım Akademisi Takı Tasarımı bölümü başkanı Chequita Nehar, ahşap uzmanı tasarım sanatçısı Hans Heringa ve tekstil tasarımcısı Mark van Vorstenbos yönetecek. Atölyelere, Hollanda üniversitelerinden beşer tasarım öğrencisi ile atölyelerin gerçekleşeceği kentlerdeki üniversitelerin Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakülteleri öğrencileri katılacak.

Projenin üçüncü ve son etabı ise, Ekim ayında İstanbul'da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi işbirliği ile düzenlenecek "Geleneksel Sanatlardan Yaratıcı Endüstrilere" başlıklı uluslararası konferans ve farklı kentlerdeki atölye çalışmalarının sonuçlarını derleyen bir sergi olacak.

Maastricht'de Güzel Sanatlar ve Tasarım Akademisi'nde Prof.Dr. Gül İrepoğlu'nun "Osmanlı Mücevher Sanatı" ve Ela Cindoruk'un "Günümüz Türkiye'sinde Takı Tasarımı" başlıklı sunumlarıyla başlayan etkinlikler; Utrecht Güzel Sanatlar Üniversitesi HKU'da Prof.Dr. Günsel Renda'nın "Türk Resminin Modernleşme Süreci" ve Prof.Dr. Zeynep İnankur'un "Çağdaş Sanatımızda Geleneksel Etkiler" konulu konferanslarıyla devam etti. Amsterdam'da Gerritt Rietveld Academy'de bir konferans veren Prof. Dr. Üzlifat Özgümüş "Türkiye'de Çağdaş Cam Tasarımında Geleneksel Yaklaşımlar"ı aktarırken, seramik sanatçısı Nuray Ada da, Akademi'nin seramik bölümü öğrencilerine "Türkiye'de Çağdaş Seramik Tasarımında Geleneksel Yaklaşımlar"ı anlattı.

Her yıl düzenlediği Tasarım Haftaları ve Avrupa'nın en önemli tasarım okullarından biri olan Design Academy başarıları ile Hollanda'nın tasarım kenti ünvanını kazanan Eindhoven'de Tasarım Evi'nde bir konferans veren Prof.Dr. Tevfik Balcıoğlu'nun konuşmasının başlığı "Gelenekten Modernliğe: Türkiyede Tasarımın Evrimi" idi. Endüstri tasarımcısı Gamze Güven de; Tasarım Evi'nde Hollandalı tasarımcılara ve tasarım öğrencilerine "Türkiye'de Endüstri Tasarımı ve Gelenek" konulu bir sunum yaptı.

Tarihi Breda kentindeki etkinliklerse, Hollanda'nın en önemli fotoğraf ve grafik tasarım okullarından biri olan AKV-St.Joost Academy'de gerçekleşti. Bu okulda, fotoğraf sanatçısı Gültekin Çizgen "Türkiye'de Fotoğraf Sanatı ve Gelenek" üstüne konuşurken; Prof.Dr. Dilek Bektaş "Türkiye'de Geleneksel Sanatlar ve Grafik Tasarım"ın geçirdiği evreleri anlattı. Konuşmaların ardından öğrenciler portfoliolarını sunarak iki konuşmacının eleştirilerini aldılar.

Hollanda'nın sanatsal etkinlikler açısından en zengin kentlerinden Rotterdam'daki çalışmalar, dans ve müzik üzerinde yoğunlaştı. Koreografisini yaptığı "Seyahatname 2012"si İstanbul Devlet Balesi İstanbul Modern Dans Topluluğu'nca Rotterdam'da sergilenen Beyhan Murphy, Rotterdam'ın ünlü dans okulu Codarts'ın öğrencilerine "Türkiye'de Çağdaş Dans ve Geleneksel Öğeler" konulu bir konuşma yaptı. Rotterdam'daki etkinlikler, Prof. Dr. Şehvar Beşiroğlu'nun, Dünya Müzik ve Dans Merkezi'nde (WMDC) verdiği "Günümüz Türkiye Müziğinde Geleneksel Müziklerin Etkisi" başlıklı konferans ve ülkemizi geçen yıl Kopenhag'daki "WOMEX Dünya Müzikleri Festivali"nde temsil eden Özlem Taner'in verdiği konserle devam etti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Hollanda Güncel Moda Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title