Haberler

Türkiye ile Psıds Dışişleri Bakanları Toplantısı

Abone Ol

Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Kiribati Cumhurbaşkanı, Dışişleri ve Göç Bakanı Anote Tong ortak basın toplantısı düzenledi Davutoğlu: "Türkiye küresel bir aktör olarak Pasifik adalarının sorunlarını yakından takip etmeye devam edecek.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin küresel aktör olarak Pasifik adalarının sorunlarını yakından izleme kararlılığında olduğunu belirterek, "Coğrafi olarak uzak olsak bile gönülce dost olduğumuz bu ülkelerin sorunlarını ele alacağız, küresel sorunlarda da Pasifik ülkeleriyle omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Grand Tarabya Oteli'nde yapılan Türkiye ile Pasifik Gelişmekte Olan Ada Ülkeleri (PSIDS) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın sabah oturumundan sonra Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Kiribati Cumhurbaşkanı, Dışişleri ve Göç Bakanı Anote Tong ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, tarihi önemde olduğunu belirttiği Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda hem ikili ilişkilerin hem de küresel ve bölgesel sorunların ele alındığını söyledi.

Türkiye'nin son dönemde bütün ülkelerle iyi ilişkiler geliştirdiğini vurgulayan Davutoğlu, "İlişkileri Pasifik ada ülkeleriyle de geliştirmek konusunda çok güçlü bir siyasi iradeyi hayata geçirdik" dedi.

Pasifik ada ülkelerine Türkiye'de elçilik için destek

Hem Karayip'teki hem de Pasifik'teki küçük ada devletleriyle ilişkilerin, Türkiye'nin okyanuslardaki bu ada ülkelerinin sorunlarını gündeme getirmesi için büyük bir imkan sağladığını anlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye, önümüzdeki dönemde Pasifik adalarında temsil edilmek üzere bir büyükelçilik açma kararlılığındadır. Şu anda Japonya, Endonezya, Avustralya ve Yeni Zelanda'daki büyükelçilerimizin temsil ettiği çok geniş coğrafyaya yayılan bu adalarda bundan sonra daimi olarak bir büyükelçiliğimiz hizmet görecek. Pasifik ada ülkeleri de 14 ada ülkesini temsilen Türkiye'de bir büyükelçilik açmayı arzu ederlerse, ki bu arzularını beyan ettiler, Türkiye temel masraflarını karşılama yönünde katkılarını sürdürecek. Diplomatik ilişkilerdeki bu yeni boyut, coğrafi uzaklığa rağmen ikili ilişkilerimizin gelişmesine büyük katkı yapacak."

AFAD deneyimlerini aktaracak

Türkiye'nin gelecek yıl G-20 Zirvesi'ne, sonraki yıl da Dünya İnsani Zirvesi'ne ev sahipliği yapacağını belirten Davutoğlu, Türkiye'nin bu platformlarda Pasifik ada devletlerinin çevre ve iklim değişikliği sorunlarını dile getirmesi için ortak bir çalışma yürütüleceğini söyledi.

Küçük ada devletlerinin doğal felaketlere sık sık maruz kaldığına dikkati çeken Davutoğlu, Türkiye'nin doğal felaketlere müdahalede AFAD merkezli olarak bu konudaki deneyimlerini söz konusu devletlere aktarmaya dönük bir çalışma da yapılacağını ifade etti.

Ada devletlerinin Türkiye'den öncelikli talebinin kapasite artırımı ve teknik eğitim alanında olduğunu belirten Davutoğlu, bu konuda da taraflar arasında kurulacak bir özel mekanizmayla ciddi işbirliği planlandığını bildirdi.

Davutoğlu, ada ülkelerinin, Türkiye'nin 2015-2016 dönemi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyeliği adaylığı için verdikleri desteğe de teşekkür ederek, "Türkiye küresel bir aktör olarak Pasifik adalarının sorunlarını yakından takip etmeye devam edecek. İkili ilişkilerimizi geliştirmeye kararlıyız. Coğrafi olarak uzak olsak bile gönülce dost olduğumuz bu ülkelerin sorunlarını ele alacağız, küresel sorunlarda da Pasifik ülkeleriyle omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Doğu Timor

Bir gazetecinin, "20 Mayıs'ın Doğu Timor'un bağımsızlık yıl dönümü olduğu, bu konuda Doğu Timor halkına bir mesajı olup olmadığı" şeklindeki sorusu üzerine de Davutoğlu, Türkiye'nin Doğu Timor'u ilk tanıyan ülkeler arasında bulunduğunu hatırlattı.

Son dönemde Doğu Timor ile ilişkilerde gelişmeler yaşandığını anlatan Davutoğlu, bu ülkeye idari ve hukuki reformlar konusunda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.

Doğu Timor'a, Türkiye'nin Portekizce Konuşan Ülkeler Topluluğu'na gözlemci olarak katılmasına verdiği destekten ötürü de teşekkür eden Davutoğlu, Türkiye'nin 23 Temmuz'da Doğu Timor'da yapılacak Portekizce Konuşan Ülkeler Topluluğu toplantısına resmen davet edildiği bilgisini verdi.

"İnsanlığın içişleri bakanları olma sorumluluğumuz var"

Türkiye'nin aday olduğu BMGK üyeliğine gelmesi durumunda dünyadaki krizlerle ilgili nasıl bir politika izleyeceği şeklindeki soru üzerine de Davutoğlu, Türkiye'nin 2009-2010 dönemindeki BMGK üyeliğinin derin ve güçlü izler bıraktığını belirterek, "Önümüzdeki dönemde de Türkiye, BMGK üyeliğini değerlendirerek yakın çevresinde karşı karşıya kaldığı meydan okumalar ve krizlere çözüm bulma konusunda aktif bir politika sergileyecek" dedi.

BMGK'nin gündemindeki krizlerin birçoğunun Türkiye'nin yakın bölgesinde cereyan ettiğini anlatan Davutoğlu, "Bu konuların hepsinde Türkiye'nin yapabileceği ciddi katkılar var. Bu sorunların çözümünde çabalarımızı artıracağız. Ama onun kadar önemli olan, insanlığın bütününü ilgilendiren küresel sorunlarda da Türkiye son dönemde ciddi inisiyatifler aldı" diye konuştu.

Türkiye'nin çevre sorunları konusundaki duyarlılığının altını çizen Davutoğlu, bugünkü toplantıda da çevre sorunlarının gündeme geldiğini ifade ederek, "Başka konularda her birimiz kendi ülkemizin dışişleri bakanları olarak ulusal çıkarlarımızı gündeme getirebiliriz. Ama çevre söz konusu olduğunda hepimizin ulus devletlerin dışişleri bakanları olarak değil, insanlığın içişleri bakanları olarak davranma sorumluluğumuz var. Türkiye, başta çevre ve iklim değişikliği konuları olmak üzere bu dost ülkelerin sorunlarını BMGK üyeliği döneminde de güçlü bir şekilde dile getirecek. Türkiye bölgesel ve küresel barışı ilgilendiren her konuda aktif inisiyatifler geliştirecektir" görüşünü dile getirdi.

Türkiye'nin BMGK adaylığına destek

Kiribati Cumhurbaşkanı, Dışişleri ve Göç Bakanı Anote Tong da bugünkü toplantının Türkiye'nin 2008'de bölge ülkeleriyle başlattığı ilişkinin güçlendirilmesine hizmet ettiğini vurgulayarak, "Dünyanın bizim yaşadığımız bölgesinde en büyük sorun iklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma. Bugünkü toplantı bu bakımdan son derece anlamlı ve önemli" dedi.

"Mesafeler artık mesele değil, mesele iyi niyet" ifadesini kullanan Tong, "Artık küresel bir cemaat olduğumuzu fark etmemiz ve başarıyı ancak birlikte yakalayabileceğimizi anlamamız lazım" diye konuştu.

Türkiye'nin BMGK üyeliğiyle ilgili olarak da Tong, "Türkiye'nin BMGK adaylığını bölge olarak destekliyoruz, Türkiye'nin de bu çevre ve iklim değişikliği sorununu BMGK'da gündeme getireceğini umuyoruz" dedi.

Basın toplantısı öncesinde Türkiye ile Niue arasında diplomatik ilişkilerin kurulması için ortak metin imzalandı. Türkiye ayrıca Vanuatu ve Marşal Adaları'yla da diplomatik işbirliğini öngören mutabakat zaptlarına imza attı. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Ahmet Davutoğlu Türkiye Japonya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title