Haberler

Türkiye Inovasyon Haftası" Adana Etkinliği- Tim Başkanı Büyükekşi

Abone Ol

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "2008-2014 yılları arasında inovasyon performans artışı durağan seyreden ülkemizin 2015'te yükselişe geçtiğini görüyoruz.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "2008-2014 yılları arasında inovasyon performans artışı durağan seyreden ülkemizin 2015'te yükselişe geçtiğini görüyoruz. Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında ise 2015 yılında 58. sıradaydık. Bu yıl 42. sıraya yükseldik." dedi.

Büyükekşi, TİM tarafından Adana Sanayi Odası (ADASO) ve Akdeniz İhracatçı Birliklerinin (AKİB) evsahipliğinde, Ekonomi Bakanlığı, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Kalkınma Ajansı desteğinde bir otelde düzenlenen "Türkiye İnovasyon Haftası" Adana etkinliklerinin son gününde yaptığı konuşmada, hayattaki en büyük tehlikenin risk almamak olduğunu söyledi.

Hiç risk almayan kişinin hiçbir şey yapamayacağını, değişimin kendileri için risk değil bir zorunluluk olduğunu belirten Büyükekşi, para kazanma arzusunun yanında dünyaya değer katmak gibi büyük motivasyonların insanlığı daha da ileriye taşıdığını anlattı.

Büyükekşi, merak duygusu, yeni deneyimlere açık olma, cesaret, dünya ve insan medeniyetine damga vurma isteği, tarihte iz bırakmak, tarihin saygısını kazanmak arzusunun yeni nesil iş insanlarını motive eden en önemli değerler olduğunu dile getirdi.

Dünyanın 1990'lı yıllarda konuştuğu Kyoto Protokolü'nün neredeyse 160 ülkeyi kapsadığı örneğini veren Büyükekşi, "Bu protokol hepimizin sözlüğüne küresel ısınma ve iklimin değişikliğini ortaya koydu. 'Bu konunun inovasyonla ne ilgisi var' diye sorabilirsiniz. Havayı temizleyebilen bisiklet konsepti son zamanların en önemli inovasyonlarından biri. Böyle inovasyonlar olduğu sürece ülkeler Kyoto Protokolü, Paris Antlaşması gibi anlaşmalara belki de ihtiyaç duymayacak. Belki gelecek nesillerimize daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakacağız." ifadesini kullandı.

"Teknolojik dönüşümü hızlandırmamız gerekiyor"

Büyükekşi, küresel ekonomide liderlik için, rekabet eden bir ekonomi olmayı hedeflediklerini dile getirerek şöyle devam etti:

"Bu hedeflere ulaşmanın yolları ise üretim ve ihracatta katma değeri mutlaka artırmamız gerekiyor. Teknolojik dönüşümü hızlandırmamız gerekiyor. Bugün başarılı olan bütün ülkelere baktığımızda inovatif girişimlerin etkisini çok net şekilde görüyoruz. Güney Kore'nin toplam işlemci ihracatı tam 20 milyar dolar düzeyinde. Amerika'da ise telefonun kilogram başına ihracat fiyatı 750 dolar. Halbuki baktığınızda telefon daha büyük bir icat gibi gözüküyor. Ama birin kilogramı 3 bin 800 dolar, diğerinin 750 dolar. Onun için bu gerçekten özellikle gençlerin çok dikkat etmesi gereken bir konu. Bizler Türkiye olarak bilim başı kilogram ihracat fiyatımız 1,44 dolar. Biz bu rakama bakınca bir de rakiplerimize bakınca, ne kadar inovasyon ve ne kadar katma değerli üretim yapma ihtiyacımızın olduğu çok güzel bir şekilde ortaya çıkıyor."

" Bütün yatırımcılar Türkiye'nin endekslerine bakıyor"

Büyükekşi, Adana'da gerçekleştirilen organizasyona dün 6 bin kişinin katılımın sağlandığını ve 5 yıldan beri bu organizasyonları İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Gaziantep'te yaptıklarını aktararak bugüne kadar 400 bin kişinin inovasyon haftalarına katıldığını dile getirdi.

İnovasyon konusunda dünyadan güzel haberler geldiğini aktaran Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Avrupa Birliği İnovasyon 2016 Endeksine göre Türkiye inovasyonda iddiası olmayan ülkeler seviyesinden orta seviyede inovatif olan ülkeler grubuna yükseldi. 2008-2014 yılları arasında inovasyon performans artışı durağan seyreden ülkemizin 2015'te yükselişe geçtiğini görüyoruz. Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında ise 2015 yılında 58. sıradaydık. Bu yıl tam 42. sıraya yükseldik. Bu da bu yapılan çalışmaların devletimizin bize verdiği desteğin en güzel göstergesidir. Bunun için ben Türkiye'yi kutluyorum. Bu konudaki gelişmeler gerçekten bizim ümidimizi artırıyor. Bu etkinliğimizi gerçekleştirmedeki amaçlarımızın bir diğeri de endekslerdeki sıralamamızı daha yükseklere taşımak. Dün Başbakan Binali Yıldırım ile özellikle dünyadaki önemli üst düzey yöneticileri buluşturan yatırım danışma kurulu toplantısındaydık. Bütün yatırımcılar Türkiye'nin endekslerine bakıyor. Bu endekslere göre yatırım kararı alıyor. O yüzden de bu endekslerde yukarıya çıkmamız son derecede önemli."

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Büyükekşi Akdeniz Türkiye Kyoto Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title