Türkiye Irak İlişkilerinde Yeni Dönem Sinyali
Irak Ulusal Meclisi Başkanı Nuceyfi ile Ankara'ya gelen Kerkük milletvekili Neftçi: "İki ülke arasında yaklaşık 2 yıldan beri kopuk olan ilişkilerin tekrar düzelmesi ve geliştirilmesi için başbakanımız Maliki'nin isteği ve arzusu üzerine buradayız " "Suriye krizinin barışçıl bir yöntemle çözülmesi görüşünü Türkiye'ye ilettik" Kanun Devleti Koalisyonu Grup Başkanı Atiyye: "Ziyaretin amacı iki ülke arasında kardeşlik ve işbirliği bağlarının güçlendirilmesi" "Barışçıl çözümler Suriye halkını diktatör rejimden kurtarıp demokrasiyle kavuşturacak"
Haydar Hadi - Irak Ulusal Meclisi Kerkük milletvekili ve Irak- Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Jale Neftçi, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin Irak-Türkiye ilişkilerinin geliştirilmesi yönündeki isteği üzerine Türkiye'ye geldiklerini belirterek, "İki ülke arasında yaklaşık 2 yıldan beri kopuk olan ilişkilerin tekrar düzelmesi ve geliştirilmesi için başbakanımız Maliki'nin isteği ve arzusu üzerine buradayız. Bu konudaki istek ve arzumuzu Türk tarafına ilettik ve onlardan da olumlu yaklaşım aldık" dedi.
Irak Ulusal Meclisi Başkanı Usame Nuceyfi ile Ankara'ya gelen heyette yer alan Türkmen milletvekili Neftçi AA'ya konuştu.
İki ülke arasında gergin olan ilişkilerin bir an önce düzelmesini arzu ettiklerini belirten Neftçi, iki tarafta da ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde bir kanaatin oluştuğunu ve kopuk ilişkilerin hiçbir zaman ne Irak'a ne de Türkiye'ye fayda getirmeyeceğine işaret etti. Neftçi, Başbakan Erdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in ilişkilerin tekrar geliştirilmesi talebini sevinçle karşıladıklarını ve bu konuya olumlu yaklaştıklarını kaydetti.
- Suriye krizi ve çıkış yolları
Suriye'de giderek derinleşen krizi Türk yetkililerle el aldıklarını belirten Neftçi, "Bu sorun İran, Türkiye, Irak ve Suudi Arabistan olmak üzere bölgedeki bütün ülkeleri etkiliyor ve bu konuda Türkiye ile diyaloğa girerek bu krizin barışçıl bir şekilde nasıl çözülebileceğini konuştuk" ifadelerini kullandı.
Neftçi, Iraklı heyetin, Türkiye temaslarından sonra Suriye krizine ortak siyasi çözüm bulunabilmesi için İran ve Suudi Arabistan'a da gideceğini bildirdi.
Irak'ın Suriye'ye yönelik askeri müdahaleye karşı olduğunun altını çizen Neftçi, şöyle konuştu:
"Irak her zaman bölgedeki sorunların barışçıl yöntemlerle çözülmesinden yanadır. Ama maalesef ABD ve bazı Avrupa ülkeleri askeri girişim konusunda ısrarlı görünüyor. Askeri müdahaleden birinci derece etkilenen ülke Irak olur. Bu müdahale sonucunda Türkiye'nin de etkilenebileceğini Türk liderlere anlattık."
-İkili ilişkilerin önemi ve Suriye krizi
Nuceyfi'nin heyetinde yer alan Başbakan Nuri el Maliki'nin lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu Grup Başkanı Halit el Atiyye de ziyaretin temel amacının iki ülke arasındaki kardeşlik ve işbirliği bağlarının güçlendirilmesi olduğunu söyledi.
Suriye krizi ile ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını anlatan Atiyye, "Suriye'deki mevcut krize karşı biz kendi görüşümüzü ilettik.Türkiye'nin de bu konudaki görüşünü dinledik. Özet olarak bu sorunun siyasi ve barışçıl bir yöntemle çözüleceğini vurguladık ve Irak'ın Arap Birliği'ne sunmuş olduğu çözüm planının Türkiye tarafından desteklenmesi ve benimsenmesini de rica ettik" şeklinde konuştu.
Suriye'de halihazırda olup bitenlerin tamamen fitne ve provokasyon eylemlerinin ürünü olduğunu savunan Atiyye, söz konusu fitnenin bütün bölge ülkelerine sıçrayabileceğini ileri sürdü.
"Barışçıl çözümler Suriye halkını diktatör rejimden kurtarıp demokrasiyle kavuşturacak" diyen Atiyye sözlerini şöyle sürdürdü:
"Suriye'yi beraber bu çıkmazdan kurtarmak ve bölgeyi de olası ağır sonuçlarından uzak tutmak için son zamanlarda gerilen ilişkilerin tekrar geliştirilmesini istiyoruz. Türkiye'nin de bu yönde olumlu bir kanaatinin olduğunu sezdik. İki ülkenin anayasasında belirtilen komşu ülkelerle karşılıklı saygı, sevgi ve içişlerine karışmama esasına dayalı bir ilişki ağı oluşturmamız iki ülkeye de en büyük faydayı sağlar."
Atiyye, Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin yakında birtakım temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geleceğini ve Kurban Bayramı sonrası TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de Irak'a ziyaret gerçekleştireceğini hatırlattı.
Maliki'nin lideri olduğu Kanun Devleti Koalisyonu Mart 2010'da yapılan Irak parlamento seçimlerinde 89 sandalyeyle İyad Allavi liderliğindeki Irakiye Listesi'nden sonra ikinci büyük grup olarak meclise girmişti. Kanun Devleti Koalisyonu içinde Dava Partisi ve diğer Şii akımlar da bulunuyor. - Ankara