Türkiye-iran Arasında Yeni Demiryolu Projesi
Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, Adıyaman'ın Tut İlçesine Yaptığı Ziyarette, Türkiye ve İran Ortaklığında Demiryolu Projesi, Bakü-tiflis-kars Demiryolu Projesi ve Limanların Özelleştirilmesi Konusunda Önemli Açıklamalarda Bulundu.
Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, Adıyaman'ın Tut ilçesine yaptığı ziyarette, Türkiye ve İran ortaklığında demiryolu projesi, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ve limanların özelleştirilmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Yılmaz, Adıyaman'ın Tut ilçesine yaptığı ziyarette Vali Halil Işık ve Denizcilik Müsteşar Yardımcısı Mehmet Solgun ile birlikte kaymakamlık ve belediyeyi ziyaret ederek, vatandaşlarla selamlaştı. Ulaştırma Bakanı İsmet Yıldırım, kaymakamlıktan belediyeye geçerken Ali Güleç isimli bir vatandaş 'sayın bakanım hoş geldin' diye bağırarak kalabalığın içine daldı. Bakanın elini öpmek isteyen şahıs, bakanı tanımadığı için bakanın yakın polis korumasının elini öptü. Bakan İsmet Yılmaz ve yanındakiler bu
durumu tebessümle karşıladı. Bakan Yılmaz, Tut Belediye binasında İHA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye-İran arasında demiryolu yapılması konusunda mutabakata varıldığını belirtti. Bakan Yılmaz, "Van Gölü'nün kuzey geçişinden ve güney geçişinden projelerimiz var. Başbakanımız, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ile görüşmesinde bu projenin iki ülkenin işbirliği içersinde yapılması için mutabakata vardılar. Biz de bu konuyu İran Ulaştırma Bakanı Muhammed Rahmeti'ye aktardık ve bu projeyi kendilerinin
yapabileceğini söylediler. Projeye finansal destek sağlayacaklarını belirttiler. Önümüzdeki hafta bir heyeti görüşme yapmak için İran'a göndereceğiz. Van Gölü'nün kuzey geçişi bizden çok İran'a hizmet edeceği için iki ülke bu konuda mutabakata vardı. Bu proje hem İran'ın hem bizim önceliklerimiz arasındadır. Önümüzdeki dönemlerde projeyi hayata geçireceğiz" dedi.
Bakan İsmet Yılmaz, Bakü-Tiflis-Kars ray sisteminin ihalesinin yapıldığını ve Ekim ayının başında temel atma töreni olacağını kaydederek, "Bakü-Tiflis-Kars (BTK) ray sisteminin ihalesi yapıldı ve Ağustos Ayı'nın sonunda teklifler alınacak. Değerlendirme yapıldıktan sonra Ekim ayının başında Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'ın devlet başkanlarının katılacağı bir temel atma töreni gerçekleştireceğiz. BTK, Türkiye'nin kesintisiz bir İpek Yolu'nu sağlaması için çok önemli bir projedir. Türkiye'yi 21. yüzyıla
taşıyacaktır. Kars daha sonra Erzurum ile birlikte Marmara Rayı ile Londra'ya kadar bağlanabilecektir" şeklinde konuştu.
Limanların özelleştirilmesi ve özelleştirmeden elde edilecek gelirler konusunda da önemli açıklamalar yapan Yılmaz, "Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Ankara-Sivas, Ankara-Kayseri, Bursa-Osmaneli, Ankara-İzmir arasında hızlı tren yapılacak ve bunların kamulaştırma kararı çıktı. Bu projelerin yaklaşık maliyeti 8.1 milyar dolardır. Bu parayı limanların özelleştirilmesinden elde edilen gelirle yapacağız. Özelleştirmeden elde edilen gelirlerin devlet demiryollarına aktarılması yönündeki kararı Bakanlar Kurulu
imzaladı ve şuan karar kurul başkanının önündedir. Limanların özelleştirmesinden yaklaşık 4 milyar dolar gelir elde edilecek. Devlet Demiryolları kendi öz sermayesinden projeleri hayata geçirmiş olacak. Yani demiryolunda Türkiye'nin yarını, bugünden daha iyi olacaktır" dedi.
Ulaştırma Bakanı İsmet yılmaz, daha sonra ilçenin turistik dinlenme tesisine giderek burada yemek yedikten sonra, dinlenmeye çekildi.
(AA-OK-OK-Y)