Haberler

Türkiye: İran'la Nükleer Anlaşmayı Olumlu Buluyoruz

Güncelleme:
Abone Ol

İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer uzlaşıya Türkiye'den ilk tepki geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Anlaşma sağlandığı için çok mutluyuz" dedi.

Nükleer müzakerelerde İran ve Batı ülkeleri arasında 'siyasi çerçeve anlaşması' sağlandı. Anlaşmanın taslağı yazılmaya başlanacak ve tüm şartlar yerine getirilirse 30 Haziran'da nihai anlaşma imzalanacak.

TÜRKİYE'DEN İLK YORUM

İran ile P5+1 ülkeleri arasında varılan nükleer uzlaşıya Türkiye'den ilk değerlendirme geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İran'ın nükleer programı konusunda varılan anlaşmanın Türkiye tarafından olumlu karşılandığını söyledi.

"ANLAŞMA SAĞLANDIĞI İÇİN MUTLUYUZ"

Çavuşoğlu, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu anlaşma sağlandığı için çok mutluyuz" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Şu an P5+1'in pozisyonuna baktığımızda, İran'ın halen 2010'daki müzakerelerde getirebildiğimiz çizginin altında olduğunu görüyoruz. Ama ümit ediyoruz ki haziran sonuna kadar İran bu çizgiye gelecek" diye konuştu.

ARALIKSIZ SÜREN MÜZAKERELERDE DÜN AKŞAM SONUCA ULAŞILDI

İsviçre'nin Lozan kentinde P5+1 (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya) ülkeleri ile Tahran yönetimi arasında sekiz gündür aralıksız süren müzakereler, dün akşam saatlerinde bir sonuca ulaştı. Tarafların kendi kendilerine belirledikleri 31 Mart tarihi aşıldığı halde, 30 Haziran 2015'e kadar nihai bir anlaşmaya kavuşması beklenen mutabakat çerçevesi üzerinde uzlaşıldı.

İran, uranyum zenginleştirmede kullandığı santrifüjleri 3'te 2 azaltıp elindeki uranyum stokunu 300 kg'a indirmeye ve plütonyum üreten ağır su reaktörünü sökmeye razı olurken, uluslararası toplum da bu uygulamaları sonrası İran'a yönelik yaptırımları kaldırmayı kabul etti.

DÜNYADAKİ BİRÇOK ÜLKE OLUMLU KARŞILADI

İran ile 5+1 ülkeleri arasında İsviçre'nin Lozan kentinde yapılan nükleer müzakerelerde uzlaşmaya varılması, dünyadaki birçok ülke tarafından olumlu karşılandı.

İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakereler, dün akşam ortak hareket planının ana parametreleri konusunda çözüme ulaşılması neticesinde uzlaşıyla sonuçlandı. Dünyada birçok ülke uzlaşmanın bölge ve dünya barışına katkı sağlayacağı görüşünü paylaşırken, sadece İsrail uzlaşmayla ilgili olumsuz eleştiride bulundu.

OBAMA: TARİHİ UZLAŞI

Görüşmelerin ardından Beyaz Saray'da basın mensuplarına açıklamada bulunan ABD Başkanı Barack Obama, uzlaşıyı "tarihi" olarak nitelendirdi ve "Bu iyi bir anlaşma, tüm çekirdek konuları ele alan bir anlaşma" ifadesini kullandı.

Obama, çerçeve anlaşmasının, kapsamlı anlaşmaya dönüşmesi halinde ABD'yi, müttefiklerini ve dünyayı daha güvenli kılacağına dikkati çekerek, İran'ın nükleer silah geliştirmesini sağlayacak her yolu kapattığına işaret etti.

RUHANİ İLK AÇIKLAMAYI TWITTER'DAN YAPTI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de uzlaşmanın ardından, ülkesiyle 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde ortak hareket planının ana parametreleri konusunda çözüme ulaşıldığını kaydetti. Ruhani, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Ana parametreler konusunda çözüme ulaşıldı. Taslak çalışmaları en kısa zamanda başlayacak ve 30 Haziran'a kadar tamamlanacak" ifadesini kullandı.

AVRUPALI ORTAKLAR DA SONUÇTAN MEMNUN

FRANSA

ABD'nin Lozan'daki müzakerelerde Avrupalı ortakları da çıkan sonuçtan duyulan memnuniyeti dile getirdi. Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, ülkesinin, uluslararası toplumun İran'ın nükleer silahlara erişecek pozisyonda olmayacağından emin olabileceği, inandırıcı ve doğrulanabilir bir anlaşmanın temin edilmesi için tetikte olacağını söyledi.

İNGİLTERE

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, uzlaşıyı, "Birçoğunun bunun 18 ay önce mümkün olabileceğini düşündüğünün çok ötesinde" sözleriyle değerlendirirken, hâlâ yapılacak işler olduğunu belirtti.

ALMANYA

Almanya Başbakanı Angela Merkel de "Uluslararası toplumun daha önce İran'ın nükleer silah elde etmesini önleyecek bir anlaşmaya hiç bu kadar yaklaşmadığını" ifade etti.

RUSYA

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise uzlaşının, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından ileri sürülen, İran'ın barışçıl nükleer programa koşulsuz sahip olma hakkı prensibini içerdiği" ve bunun Ortadoğu'nun güvenliğine olumlu katkı sağlayacağı kaydedildi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da uzlaşıyla ilgili, "İran'ın nükleer programının müzakere edilerek kapsamlı bir şekilde çözülmesi, bölgede barış ve istikrara katkı sunacak ve tüm ülkelerin ciddi güvenlik problemleriyle işbirliği içinde yüzleşmesine imkan sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

EN SERT TEPKİ NETANYAHU'DAN

İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde varılan uzlaşmaya en sert tepki ise İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'dan geldi.

Netanyahu, bu uzlaşıya dayalı nihai anlaşmanın, "İsrail devletinin varlığını tehdit edeceğini" iddia ederek, uzlaşıyı "tarihi bir hata" olarak nitelendirdi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, dün akşam Lozan'da İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile yaptığı ortak basın toplantısında, İran ile 5+1 ülkeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerde kararlı bir adım attıklarını ve ortak hareket planının ana parametreleri konusunda çözüme ulaştıklarını açıklamıştı.

Mogherini, uzlaşı çerçevesinde, İran'ın uranyum zenginleştirme kapasitesinin ve nükleer stoğunun belirli bir süre kısıtlanacağını, Natanz dışında başka bir uranyum zenginleştirme tesisinin kullanılmayacağını, İran'ın santrifüj araştırma ve geliştirme çalışmalarının ortak anlaşma çerçevesinde belirli bir takvimde gerçekleştirileceği ve Fordo nükleer tesisinin, fizik ve teknoloji merkezine dönüştürüleceğini bildirmişti.

Uluslararası bir kuruluşun Arak ağır su reaktörünün silah üretmeyecek şekilde yeniden tasarlanmasında İran'a yardımcı olacağını ifade eden Federica Mogherini, tüketilmiş nükleer yakıtın da ülke dışına çıkarılacağını belirtti. Mogherini, İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun onaylı ek protokolünü uygulamaya başlar başlamaz, Avrupa Birliği ve ABD'nin de İran'ın nükleer programına ilişkin bütün ekonomik ve mali yaptırımları kaldıracağını söyledi.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Mevlüt Çavuşoğlu Avrupa Birliği Türkiye Dünya İran Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (34)

Ambargolar Kalktığına Göre:

Ambargolar kalktığına göre iran çok hızlı bir büyüme dönemine geçecek. Petrol var, doğal gaz var, nükleer enerji var. Buna ilave olarak yeni pazarlar bulabilecek. Bizimkiler sarayda beyaz çay keyfi yapıp başkanlık sistemi diye bağırsın.

Yanıtla527
recep akşeytan, erkendoğum, 7 aylık:

iççim yanıyor içim, 13 sene anlaşmasınlar diye uğraştım, anlaştılar, . ambargo bahanesiyle çaldığım paralar, kaçakçılık 1 günde kesildi. iranada askeri operasyon yapılsa 5 milyarda ordan benim payıma düşecekti. o kadar yalvardım amerikaya ıraktan sonra ne suriyeyi ne mısırı bombalatamadım. içim yandı. .

Yanıtla228
yörük beyimobilWeb@haberler.com:

Sen ülkücü değil üçkağıtçısın ülkücü türkçü olur alevilerde öz türkmen dir laf ettirmez

Yanıtla021
nerdesiniz yalakalar!:

Nerde o akape sayesinde bölgenin süper gücü ve başrol oyuncusu olduk diyenler??? Görünüşe bakılırsa figüran bile olamamışız ha ha ha ha. . . şunu kafanıza iyice sokun ve unutmayın. Türkiye 1974''de, CHP iktidardayken bölgenin ağabeyi hatta dayısı olmuştur. . Ecevitin bir emriyle TSK bir günde Doğu Akdenizi Türk gölüne çevirmiş, gümbür gümbür de Kıbrıs a girmiştir. . . Bu güç karşısında ABD ve İngiltere sadece miyavlayabilmiştir. . . Ona buna monşer derken iki kere düşünün oturun yerinize. . . Aferin

Yanıtla812
Çok Yaşa Padişahım:

Umrunda mı dünya, içer beyaz çayını, kurulmuş sarayına. Başkanlık sistemi ha başkanlık sistemi. Tutturmuş bir davamız diye, senin davan belli oldu. Akıyorken doldurun zira bu akıntının kaynağı kurumak üzere. . .

Yanıtla217
ÜLKÜ OCAKLARINI KAPATMAYA DEVLETİN GÜCÜ YETMEZmobilWeb@haberler.com:

Iran ve aleviler kazandi. Maalesef.

Yanıtla163
Türkmen Kizilbas:

Iranda yasiyan 40 Miliyon soydasim adina cok sevindim! Hayirli olsun kardeslerim.

Yanıtla414
cem etezmobilWeb@haberler.com:

Hani Türkiye bölgenin süpergüç adayı idi.bu p51 ülkeleri arasında neden yok.daha önce içinde Brezilya ve birkaç ülkenin de olduğu ,başını AKP hükümetinin çektiği Türkiye iranla nükleer anlamda buna benzer görüşmeler yapılmıştı sonucu ne olmuştu hatırlayın : fos,boş,zırt ...ne derseniz.Artık akıllı olun Türkiye Halkı,yıllarca sizi kandırdı bu deccal ve uşakları.anayasayı tanımayıp,çoğunluğu parlamentodan alamayınca ikinci planını açıkladı adam.parlamentoda 400 olmazsa,halkın dediği olur .bu şu anlama geliyor,benim istediğim diktatör tipli başkanlık sistemini ben parlamentoya yediremem çünkü AKILLI kar,en iyisi ve en garantisi yıllarca benim yalanlarıma inanan ENAYİ-RAYA bir HALK var.

Yanıtla96
İran Uçuşa Geçecek:

Ambargolar kalktığına göre iran çok hızlı bir büyüme dönemine geçecek. Petrol var, doğal gaz var, nükleer enerji var. Buna ilave olarak yeni pazarlar bulabilecek. Bizimkiler sarayda beyaz çay keyfi yapıp başkanlık sistemi diye bağırsın.

Yanıtla111
msdr:

Şu bir gerçek, Türkiye hem içten hemde dıştan, kıskaca alınıyor. . . Amaç kukla devlet e geri dönmek. . imf ye, bağlı halkı aç, yol, sağlık ve yatırımın olmadığı, kuzey ırak, afganistan gibi bir devlet. . . çıkar guruplarının ve onların yandaşlarının olduğu, Atatürkçü, milliyetci şucu bucu nun olduğu. . karakterin olmadığı yağmanın cirit attığı bir devlet. . . bakınız son olaylar.

Yanıtla39
Tüm 34 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title