Türkiye, Kadın Girişimcilikte Sınıfta Kaldı
Türkiye kadın-erkek eşitliğinde dünya sıralamasında 134 ülke arasında 126. sırada oldu.
Türkiye'nin kadın-erkek eşitliğinde dünya sıralamasında 134 ülke arasında 126. sırada olduğu bildirildi.
Dünyada 123 ülkede aynı anda kutlanan 'Global Girişimcilik Haftası' kapsamında, Bursa'da 21 Kasım 2013 Perşembe Günü ' Türkiye'de Kadın Girişimcinin Rolü' konulu bir panel düzenlenecek. Uludağ Üniversitesi İİBF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilçin Meydan'ın moderatörlüğünde yapılacak panelde; Yazılım Sanayicileri Başkan Yardımcısı Zeynep Sarılar, Biotekno Kurucu Ortağı Betül Helvacı ve BRN Yatak Genel Müdürü Berna İlter konuşma yapacak.
Programla ilgili BTSO binasındaki toplantıda konuşan Bursa Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Emine Örnek, tüm girişimcileri panele davet etti. Kadınların daha iyi bir dünya, kalkınmış bir Türkiye için çalıştığını belirten Örnek, Türkiye'de 22 milyon çalışandan 7 milyonunun kadın olduğunu anlattı. Türkiye parlamentosunda kadın milletvekili oranının yüzde 14.2 olduğunu kaydeden Örnek, hükümetteki 26 bakandan birinin, 2 bin 924 belediye başkanının sadece 26'sının kadın olduğuna işaret etti. Örnek, şöyle devam etti:
"34 bin muhtardan 65'i, 81 validen sadece biri, 103 rektörden 5'i, 185 büyükelçiden 21'i kadın. 26 müsteşar arasında hiç kadın yok. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nda, Yargıtay'da, Sayıştay'da yine kadın temsilci yok. Kadın-erkek eşitliğinde Türkiye, dünya sıralamasında 134 ülke arasında 126. sırada yer alıyor. Gelişmiş dünya ekonomilerinde kadın istihdam oranları yüzde 60-70'lere ulaşırken, Türkiye'de bu oran yüzde 31. Bu konuda da 183 ülke içinde sondan 15'inci. Kadın istihdam rakamları gösteriyor ki, kadının iş dünyasında, hele hele karar verici makamlarda hiç yok. Bir toplumun kalkınmasında nüfus ve iş gücü önemli faktördür. Toplumda kadın ne kadar etkin ve üretkense toplum o kadar gelişmiş demektir."
Örenk, kadın istihdamına katkısını ihmal eden toplumların mutsuz toplumlar olacağını da sözlerine ekledi. - BURSA