Haberler

Türkiye Kendi Zatürre Aşısını Üretecek

Güncelleme:
Abone Ol

Pfizer, Konjüge Pnömokok Aşısı üretimi için ABD ve İrlanda'nın ardından dünyadaki üçüncü tesisini T.C Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Kafkas'ın katılımıyla Türkiye'de açtı.

Pfizer, dünyanın önemli biyoteknoloji ürünlerinden biri olan Konjüge Pnömokok Aşısı üretimi için ABD ve İrlanda'nın ardından dünyadaki üçüncü tesisini T.C Sağlık Bakanı Yardımcısı Agah Kafkas'ın katılımıyla Türkiye'de açtı. Tesis yıllık 75 milyon doz aşı üretim kapasitesine sahip.

Sağlık Bakanlığı'nın Ulusal Aşı Takvimi'nde de yer alan ve Türkiye'de doğan çocukların pnömokok bakterisinin yol açtığı zatürre, orta kulak iltihabı gibi hastalıklara karşı bağışıklanmasında kullanılan aşı, Türkiye'de günümüz teknolojileriyle formülasyon aşamasından başlayarak üretilen ilk aşı olma özelliği taşıyor. Bu yatırımla Türkiye pnömokok aşısı açısından kendi ihtiyacını karşılayan ülke konumuna gelirken, 3 yılda toplam 21 milyon doz aşı Sağlık Ocağı ve Ana Çocuk Sağlığı Merkezleri'nde uygulanmak üzere Bakanlığa sunulacak.12 Kasım Dünya Pnomoni Günü'nün hemen ardından gerçekleşen açılışa, dünyada her 20 saniyede bir çocuk kaybına sebep olan pnömoniye karşı geliştirilen aşının Türkiye'de üretilmesinden mutluluk duyulduğu bildirildi. Pfizer Türkiye Teknik Genel Müdürü Suat Kumser; Pfizer Gelişen Pazarlar Bölge Başkanı Ahmet Göksun ve Pfizer Biyoteknolojik Ürünler Operasyon Birimi Başkan Yardımcısı Mike McDermott, proje kapsamında işbirliği yaptıkları Mefar İlaç San. A.Ş.'nin İstanbul Kurtköy tesislerinde düzenlenen basın toplantısında şirketin Türkiye'deki faaliyetlerini ve üretimle ilgili önemli yatırım planlarını paylaştı.

DİĞER ÜLKELERE SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMÜ ANLATIYORUZ

Açılış törenine katılan Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, "Burada bir heyecanı ve başarıyı yakalamış bir ekibin haklı gururuna tanık olduk. Ülkemiz adına emeği geçen herkesi kutluyorum. Maalesef 10 yıl önce kimi bölgelerde aşılama oranının yüzde 50'nin altında olduğu bir Türkiye vardı. Bugün artık aşılama oranının neredeyse ülkenin her yöresinde eşit düzeye geldiğini ve hemen hemen bütün ülke insanının aşılanmasının gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Aşı çeşitliliği açısından da önemli bir mesafe katettik. Pfizer'in yarım asırdır ülkemize verdiği değerli hizmetleri takdirle takip ediyoruz. Artık Mefar gibi yerli üreticilerin Pfizer gibi önemli bir devle işbirliği yaparak eşit şartlarda büyük bir üretimi gerçekleştiriyor olmasını Türkiye'nin altyapı anlamında geldiği seviyede çok önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. Değerli Pfizer yöneticilerinin Türkiye için söylediği sözler önemlidir" dedi. Bakan Yardımcısı Agah Kafkas sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye artık dünyanın önemli bir aktörüdür. Türkiye bugün uluslararası bir firmanın operasyon merkeziyse, bu belli coğrafyalarda bir prestij nedenidir, bunun bir anlamı vardır. Üretildiği ülkenin de ürüne değer kattığını hepimiz biliyoruz. Bu anlamda emeği geçen herkesi kutlamak istiyorum. Türkiye artık sağlıkta önemli bir rol-model ülke konumuna geldi. Bakanlığımız, sağlıkta dönüşüm hakkında diğer ülkelere eğitimler vermeye başladı. Şu an Mısır'dan gelen bir ekibe 3 gündür eğitimler veriliyor. Türkiye'den sağlık konusunda istenilen her türlü desteğe içtenlikle yardım ediyoruz. Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutlayacağımız 2023 yılında da dünyada ilk sıralarda yer alan bir ülke haline geleceğiz."

İLK YERLİ ÜRETİM AŞISI

Pfizer Global Tedarik Birimi Pfizer Türkiye Teknik Genel Müdürü Suat Kumser, araştırma ve geliştirmeye yılda 7 milyar dolar ayıran ve global ölçekte sektör lideri olan Pfizer'in ülkemizde yarım asrı aşkın süredir yatırım yaparak, Türkiye pazarına sunduğumuz ürünlerimizin yüzde 70'ini Türkiye'de üretiyoruz. Aralarında AB ülkelerinin de bulunduğu Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Uzak Doğu'da olmak üzere toplam 18 ülkeye çoğunluğunu steril enjeksiyonluk ürünlerin oluşturduğu ilaç ihracatı yapmakta olduğunu belirtti. Kumser sözlerine şöyle devam etti: Nisan-Mayıs 2012'de başlanmış ve gerekli stabilite çalışmaları başarıyla tamamlanmıştır. Söz konusu aşı için ithalden yerli üretime dönüş ruhsatlandırma süreci de tamamlanmış olup 2012 itibariyle ilk yerli üretim aşıların kullanıma sunulması planlanmaktadır. Bu aşının ülkemizde üretilmesi görevini bize veren Sağlık Bakanlığımıza teşekkürlerimizi sunmak istiyorum. Bu üstün özellikli ürüne gerekli değeri veren hekimlerimize, eczacılarımıza ve tüm tıp camiasına teşekkürlerimi sunuyorum."

İLAÇLARIN YÜZDE 70'İ TÜRKİYE'DE ÜRETİLİYOR

Pfizer Gelişen Pazarlar Bölge Başkanı Ahmet Göksun, Pfizer'in, ülkemizi bölgesinde lider olarak gördüğünü ve gelecek yatırımlar için ülkemizin stratejik bir ortak olarak önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. Pfizer'in Türkiye pazarında bulunan ürünlerinin %70'ten fazlasının ülkemizdeki üretim tesislerinde üretildiğine dikkat çeken Göksun, 2023 vizyonu kapsamında ülkemizin pek çok sektör için dünyanın en önemli merkezlerinden biri olmasını beklediklerini açıkladı. Hükümetin 2023 yılı Endüstri ve Yatırım vizyonunda ilaç sektörünün stratejik sektörler arasında konumlandırılmasından dolayı heyecan duyduklarını belirterek, Bakanlığın ileri teknoloji yatırımlarının ülkemize çekilmesi konusunda daha iyi bir ortam yaratmaya yönelik çalışmalarına, endüstri ortağı olarak destek vermeye devam edeceklerini bildirdi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika İstanbul Türkiye Güncel Pfizer Göksun Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title