Haberler

Türkiye konut kredisi reel artışında dünya birincisi

Güncelleme:
Abone Ol

Yazıcı, mütevazı ekonomik büyümenin yanı sıra ekonomi ve siyasette belirsizlik dönemlerde dahi konut yatırımının Türkiye'de büyüme kaydetmesini dikkat çekici bir olgu olarak yorumluyor.

Küresel ölçekte yaşanan ekonomik gelişmelerin dünya konut piyasasına yansımasını değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, açıklanan raporlara göre Türkiye'nin konut fiyatları artışında 2015 ilk çeyreğinde dünyada 7'inci sırada, konut kredisi reel artışında ise ilk sırada yer aldığını belirtiyor.

Değerleme sektörünün önde gelen kuruluşlarından EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, IMF'ye göre 2013 yılı itibariyle gelişmekte olan ekonomilerin gelişmiş ülkelerin ekonomilere kıyasla daha iyi performans gösterdiğini, gelişmekte olan ülkeler %4,7 oranında büyürken, gelişmiş ülkelerin %1,3 büyüme kaydettiğini belirtiyor. Ülkeler bazında GSYH gelişimine bakıldığında Sahra Afrika'sı, Ortadoğu ve Kuzey Afrika gibi bölgelerin büyümede daha ön plana çıkacağının görüldüğünü ifade eden Yazıcı, özellikle Euro bölgesini tetikleyen ve negatif olan gelişimin ise önümüzdeki iki yılda pozitife döneceğinin beklendiğini kaydediyor.

ABD ekonomisinin 2015 yılında bir önceki yıla göre %2,4 büyüme gösterdiğini belirten Yazıcı, Euro bölgesinde ise %1,5 büyüme yaşandığını, bu oranın 2017 yılında %1,9 olarak gerçekleşeceğinin tahmin edildiğini ifade ediyor. Çin'in ise 2014 yılında ılımlı bir enflasyonla birlikte uygulanan ihtiyatlı para politikası sonucunda istikrarlı bir büyüme gösterdiğini dile getiren Yazıcı, ancak konut piyasasına yönelik uygulanan tedbir politikalarının Çin'in yakalamış olduğu ivmeyi kaybetmesine yol açabileceğini belirtiyor. Büyük ekonomiler arasında yer alan Japonya ekonomisinin 2015 yılında bir önceki yıla göre %3,1 büyüme gösterdiğini söyleyen Yazıcı, Birleşik Krallık ekonomisinin ise 2015 yılında, 2014'e kıyasla daha düşük bir büyüme gerçekleştirdiğini belirtiyor.

Konut fiyatı artışında Türkiye 7. sırada

Global ekonomik gelişmelerin konut piyasasına yansımasına bakıldığında, 2015'in birinci çeyreği itibariyle Global Property Guide'ın yayınlamış olduğu global konut fiyat endeksine göre konut fiyatlarının 2015 yılından beri en çok artış gösterdiği ülke olan İrlanda'nın ardından Hong Kong, Estonya, İsveç, İsrail ve Porto Rico'nun geldiğini ifade eden Yazıcı, Türkiye'nin 7'inci sırada yer aldığına dikkat çekiyor. Yazıcı, IMF tarafından her üç ayda bir yayınlanan Küresel Konut İzleme Raporu Ocak 2016 raporunda da Türkiye'nin konut fiyatlarındaki artışta yine 7'inci sırada yer aldığını ifade ediyor.

Türkiye'nin mütevazı ekonomik büyümesine rağmen konut emlak piyasasında Avrupa'nın en iyi oyuncularından biri olduğunu söylemenin mümkün olduğunu dile getiren Yazıcı, 2013 Aralık ile 2014 Aralık ayları arasında artış oranı %16 iken, bu oranın İstanbul'da %25,5 olarak gerçekleştiğini kaydediyor. Konut fiyatlarının 2014 Ekim ayından 2015 Ekim ayına kadar %18,6, İstanbul'da ise %26,4 olarak artış gösterdiğini belirten Yazıcı, küresel tabloya bakıldığında Türkiye'deki ekonomik ve siyasi belirsizlik olduğu dönemlerde de tüketicilerin konut yatırımı yapmaya devam ettiğinin altını çiziyor.

Konut kredisi büyümesinde Türkiye ilk sırada

IMF tarafından gerçekleştirilen son araştırmaya göre konut kredisindeki reel artışta 44 ülke arasında Türkiye'nin ilk sırada yer aldığını ifade eden Yazıcı, konut kredisinde reel artışın Türkiye'de %17,1 olarak gerçekleştiğini, Kolombiya'nın %14,9 artışla 2'nci sırada, Çin'in ise %13,1 artışla küresel ölçekte 3'üncü sırada yer aldığını kaydediyor.

Ekonomi ve siyaset dünyasında yaşanan belirsizlik dönemlerinde bile Türkiye'de konut yatırımının büyüme göstermesinin küresel ölçekte dikkat çekici bir olgu olduğuna belirten Yazıcı, ancak 2016 yılının konut sektörü açısından kritik bir yıl olduğunu, kayıpların telafisi için Türkiye'nin bu yıl görece bir büyüme göstermesi değil, koşması gereken bir yıl olduğuna vurgu yapıyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Cansel Turgut Yazıcı Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title