Haberler

Türkiye Müteahhitler Birliği 31. Olağan Genel Kurulu

Abone Ol

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu: "30 Mart'ta bu güzel millet, aziz millet 'istikrara devam' dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, HES'ler konusunda yalnız kaldığını ve adeta tek başına mücadele ettiğini belirterek, müteahhitlik sektörünün de bu konuya el atması gerektiğini söyledi.

Eroğlu, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) 31. Olağan Genel Kurulu toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'deki seçkin firmalar tarafından kurulduğunu dile getirdiği TMB ile gurur duyduklarını ifade etti.

İnşaat sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörü olduğunu belirten Eroğlu, "Ben de bir inşaatçı olarak hakikaten inşaat sektörünün Türkiye'deki diğer sektörleri özellikle sürüklemesini biliyorum. Özellikle Türkiye'nin kalkınmasında sizlerin çok büyük rolü var, emeği var, alınteri var. Bunların farkındayız" diye konuştu.

Son 10-11 yıldır Türkiye'de muazzam bir dönüşümün görüldüğünü kaydeden Eroğlu, "Hakikaten Türkiye daha da büyüyor. Merak etmeyin istikrar devam edecek, devam ediyor. Hiç endişe etmeyin. Türkiye'nin yıldızı parlak. Buna emin olun. Zaten Türkiye'nin büyük hedefleri var. Türkiye zaten kendisine bir rota çizdi. Bu istikamette ilerliyor" dedi.

Bu sırada bir takım sancıların da yaşandığına dikkati çeken Eroğlu, "Bu sancıların sebebi de Türkiye'nin bu muhteşem yükselişinden rahatsız olanların özellikle engelleme çalışmalarının neticesidir. Türkiye'nin yükselişini istemeyenler var elbette. Ama Türkiye yoluna devam edecek. Şu anda 2023 yılı için çok büyük bir hedef belirledik. İşte 500 milyar dolar ihracat ve milli gelirde kişi başı 25 bin dolar hedefimiz var. Bu hedefimizi koruyacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyadaki 10 büyük ekonomi arasına girme hedeflerinin bulunduğunu anlatan Eroğlu, hedefi bulunmayan milletlerin tarih sahnesinden silinmesinin mukadder olduğunu söyledi.

"Dolayısıyla biz büyük bir milletiz, büyük hedeflerimiz var. Bunları da sizlerle gerçekleştireceğimize ben inanıyorum" ifadesini kullanan Eroğlu, AK Parti iktidarı öncesinde Türkiye'de enflasyon ve faiz oranlarının yüksek olduğunu, iktidarları döneminde bu rakamların düştüğünü, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin arttığını ve Türkiye'nin borçlarını ödediğini anlattı.

-"Millet 'istikrara devam' dedi"

Küresel krizin Türkiye'yi teğet geçtiğini, hatta ekonomik büyümenin görüldüğünü belirten Eroğlu, "Özellikle zaten millet de bunun farkında. 30 Mart'ta da bu güzel millet, aziz millet 'istikrara devam' dedi. Neticede bu mesajı söyledi. Türkiye de istikrar devam edecek, büyüme devam edecek" ifadesini kullandı.

Dünyadaki 250 büyük inşaat firması içinde 38 Türk firmasının da bulunduğunu ve bundan büyük gurur duyduklarını dile getiren Eroğlu, müteaahhitlerin yaşadığı sorunların çözümü için çalıştıklarını, bunun kendileri için bir vazife olduğunu belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının da yatırımcı bir bakanlık olduğunu hatırlatan Eroğlu, müteahhitlik sektörünün, aşırı düşük teklifler sorununun çözülmesi gerektiğine dikkati çekti.

Türkiye'de hidrolelektrik enerjinin payının geçmişe kıyasla arttığını ve bunun cari açığın azaltılmasına katkı sağladığını anlatan Eroğlu, kamuoyunda HES'lere karşı büyük bir tepki oluşturulmaya çalışıldığını ancak bunun yersiz olduğunu söyledi.

HES'lerin suyu kullanmadığını ve çevreye bir zararı bulunmadığını ifade eden Eroğlu, ormanlık alanlarda verilen izinlerin binde bir bile olmadığını, kesilen ağaçların yerine ise misliyle ağaç dikildiğini ve baraj göl ve göletlerinin, çevrelerindeki içme ve sulama suyu ihtiyaçlarını da karşıladığını kaydetti.

-"Türkiye hidroelektrik potansiyelinin yüzde 46'sını kullanıyor"

HES yatırımlarını gerçekleştiren özel sektör temsilcilerinin de bu konuda PR çalışması yapmaları gerektiğini vurgulayan Eroğlu, "Ben burada, şunu ifade edeyim, yalnız kaldım, yani tek başıma adeta mücadele ediyorum" dedi.

Müteahhitler Birliğinin bu konuya el atması gerektiğini belirten Eroğlu, hidroelektrik enerjinin dünyada teşvik edildiğini, yenilenebilir ve en temiz enerji kaynaklarından biri olduğunu aktardı.

Birçok ülkenin hidroelektrik potansiyellerinin yüzde 80-90'ını kullandığını kaydeden Eroğlu, Türkiye'de ise bütün gayretlere rağmen potansiyelin yüzde 46'sının değerlendirilebildiğini dile getirdi.

TMB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Sazak ise 2011-2014 yılları arasında Türkiye ve dünyada özellikle inşaat sektörünü etkileyen hareketli ve çetin bir dönemden geçtiklerini belirterek, Arap Baharı, Avrupa'daki yüksek rekabet, Afrika'daki yeni pazar arayışları ile son olarak Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin sektöre olumsuz bir şekilde yansıdığını vurguladı. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Veysel Eroğlu Türkiye HES Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title