Haberler

Türkiye'nin 6. Yüz Nakli Salih Üslün'ün Ölümü

Abone Ol

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Türkiye'nin 6. yüz nakillisi 2 çocuk babası 55 yaşındaki Salih Üslün'ü belirgin akciğer yetmezliği nedeniyle dün gece saat 23.00'de kaybettiklerini söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Türkiye'nin 6. yüz nakillisi 2 çocuk babası 55 yaşındaki Salih Üslün'ü belirgin akciğer yetmezliği nedeniyle dün gece saat 23.00'de kaybettiklerini söyledi.

Prof.Dr. Ömer Özkan, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Toplantı Salonu'nda Türkiye'nin 6'ıncı, hastanenin 4'üncü yüz nakilllisi Salih Üslün'ün hayatını kaybetmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Özkan, Salih Üslün'e geçen 22 Ağustos'ta hastanenin 4.'üncü yüz naklini yaptıklarını hatırlattı.

Üslün'ü dün gece saat 23.00 sıralarında kaybettiklerini kaydeden Prof.Dr. Özkan, şöyle konuştu: "2-3 aylık süreç ve ardındaki bölümde hastada gelişen sağlık sorunları vardı. 1 ay önce durumunda belirli bir bozulma tespit ettik. İki hafta Salih Üslün'e yaptığımız ameliyat gayet başarılı geçti. Ameliyatın ardından 10 gün iyi geçti. Ama hiç ummadığımız şekilde 1 hafta önce durumunda kötüleşme oldu. Bu süreç içinde sistemler birbirini etkiledi ve dün itibari ile hastamızı belirgin akciğer yetmezliği nedeniyle 23.00'de kaybettik. Ailesine bağ sağlığı diliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

"YOĞUN BAKIM SÜRECİ GAYET GÜZELDİ"

Hastaya sürekli ilaç verildiğini ifade eden Prof.Dr. Özkan, şunları söyledi: "Süreçte tek bir sistemi oturtmak uygun değil. Bir hafta önce makineden ayırmak istediğiniz hastayı kaybedebiliyorsunuz. 1 hafta önce hasta gayet iyiydi. Kendi kendine solumaya başlamıştı. Yoğun bakım süreci iyi gidiyordu. Ama geçen perşembe günü hastayı makineden ayırırken ummadığımız şekilde olumsuz şeylerle karşılaşıyorsunuz."

Prof.Dr. Özkan, hastanın eskiden olan sorunları olduğunu anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Uzun dönemde sorunları çıkabilecek bir hastaydı. Umudumuz hastayı kendine yetebilir şekilde sağlıklı olarak evine göndermekti. Hastamızın yaşı ileri değildi. Kalbi ve karaciğeri çok sağlamdı. 53 ileri bir yaş değil. Bizim barajımız 65 ama. O yaştaki hastaya yüz nakli yapmak istemem. Bu hastanın yüzünü sağlıklı şekilde kullanması 5 yılı buluyor. Hep bir A-B-C planınız olur ama bazen gücünüz yetmiyor. Üzülüyoruz. En az aile kadar üzüldük. Onlarda gayretliydi. 6 yıldır hastaneden çıkamıyorlardı. Maalesef sağlıklı şekilde teslim edemedik."

Salih Üslün'ün dünyanın en üst naklinden biri olduğunu ifade eden Prof.Dr.Özkan, sözlerine şöyle devam etti: "Bunun ancak değerini ancak 1 yıl sonra anlayacaktık. En komplikesi ve yüzü en oturanıydı, mecbur kaldığımız için yaptık. Toparlasaydı muhteşem bir şey olacaktı. Şanssızlık, bazende üstesinden gelemiyorsunuz. Bu tür ameliyatlarda rakamlar var 10 gün, 1 ay, 6 ay, 1 yıl. Hastayı sürekli takip ediyorsunuz. Çok ihtiyacı olan hastalara yapmak gerekiyor. Salih Üslün en çok ihtiyacı olan hastaydı."

10 HASTADAN BİRİNDE SORUN ÇIKABİLİYOR

Prof.Dr. Özkan, "Yüz nakilleri etkilenir mi?" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Böbrek ve karaciğer nakli hastaları kaybediliyor. Çok ihtiyacı olan hastaya yaparsanız risk vardır. Bu hasta onlarca ameliyat oldu. Kendi dokularından yapılan, yemek yiyemeyen bir çok sorunu olan ve son çare olarak yaptığımız ameliyattı. Bu şekilde 10 tane yapsanız birinde ikisinde problem çıkabiliyor. Ama hiçbirine bir şey olmasını istemeyiz. Hastanenin tüm imkanlarını kullandık. Dünyanın sayılı organ nakli merkezlerinden birisiyiz. Başarılı olsaydık hem hasta adına ve kendi adıma çok sevinecektim."

"İHTİYACI OLAN HASTAYI ORTADA BIRAKMAYIZ"

Özkan, "Yüz nakli yapmaya devam edecek misiniz?" sorusuna şu cevabı verdi: "Biraz dinlenelim. Çok çok yoruldum. İhtiyacı olan hastayı ortada bırakmayız. Bir kusur görmüyorsak kendimizde devam ederiz. Bize hala başvuran çok hasta var. 5 tane nakil olacak hastamız hazır bekliyor. Her gün bir hasta başvuruyor. Bu konsatrasyon olayı. Donör çıkıyor daha iki gün önce çıktı uygun olmadığı için yapılmadı. İhtiyacı olan dünyada kabul gören bir işlem. En çok yüze ihtiyacı olan hastalardan biri de Salih Üslü'n dü."

Prof.Dr. Özkan, Üslün'ün cenazesinin bugün ya da hafta başında memleketi Edirne'ye gönderileceğini sözlerine ekledi. Prof.Dr. Özkan'ın toplantıda bir hayli üzgün olduğu gözlendi.

SALİH ÜSLÜN'ÜN YÜZ NAKLİ SÜRECİ

Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 31 yaşındaki Muhittin Turan'ın yüzü, AÜ Hastanesi'nde Salih Üslün'e geçen 23 Ağustos'ta nakledildi.

Türkiye'nin 6'ncı yüz nakillisi Üslün'e alt-üst çene, saçlı deri ve dil dahil olmak üzere tam yüz nakli yapıldı. Üslün, 2008 yılında samanlığına giren bir fareyi yakalamak için kovalarken av tüfeğinin namlusunun üzerine düşüp silahın ateş alması sonucu yüzünü kaybetmişti. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Üniversitesi Türkiye Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title