Haberler

Türkiye'nin Dört Büyük Derneği Bir Araya Geldi

Güncelleme:
Abone Ol

Boehringer Ingelheim'ın koşulsuz katkılarıyla hayata geçen bu rapor sayesinde ortak ve standart bir tedavi yönteminin oluşması hedefleniyor.

Atriyal fibrilasyon tipindeki çarpıntıya bağlı inmeye karşı standart bir tedavi yaklaşımı oluşturmak amacıyla, Türkiye sağlık sektörünün dört büyük derneği bu alandaki ilk multidisipliner uzlaşı raporunu hazırladı. Boehringer Ingelheim'ın koşulsuz katkılarıyla hayata geçen bu rapor sayesinde ortak ve standart bir tedavi yönteminin oluşması hedefleniyor.

Dünyadaki üçüncü en sık ölüm nedeni: İnme

Atriyal fibrilasyonun (kalp ritim bozukluğunun bir türü) en korkulan komplikasyonu pıhtı oluşarak beyine gitmesi ve buna bağlı oluşan inmedir. Çünkü AF'li hastalarda AF'si olmayanlara göre inme riski beş kat daha fazladır. İnme geçiren hastaların yüzde 20'si erken dönemde, yüzde 30'u bir yıl içinde hayatını kaybetmekte, yaşayanların üçte biri de günlük işlerinde başkalarına muhtaç olarak yaşamlarını sürdürmektedir. Görüldüğü gibi inme, toplumda üçüncü en sık ölüm nedeni olmanın yanı sıra, erişkinlerde ilk sırada gelen maluliyet nedenidir. Nüfusu giderek yaşlanan ülkemizde de inmenin çok önemli bir sağlık sorunu olduğu açıktır.

Tedavi yöntemi: Kan sulandırıcı ilaçlar

AF'li hastaların tedavisi kardiyoloji, iç hastalıkları, nöroloji ve hematoloji gibi farklı branşlardan hekimler tarafından takip edilmektedir. Bu hastaların inmeden korunması konusunda farklı branşlardaki hekimlerin farklı yaklaşımları olabilmektedir. Genel olarak, AF'li hastalara özel kan sulandırıcı ilaçlar önerilmektedir; bu ilaçlar inmenin önlenmesinde oldukça etkin tedavilerdir.

Multidisipliner yaklaşım gerektiren bir tedavi olmasına rağmen, Türkiye'de her uzmanlığın referans aldığı rehber birbirinden farklı olup ortak bir uzlaşı yoktur. Son dönemde ortaya konan yeni bilgiler ve yeni ruhsatlanan ilaçlar sonucunda hekimler de yeni sorularla karşı karşıyadır.

İnmeye karşı standart bir tedaviye ihtiyaç var

Türk Kardiyoloji Derneği, Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği, Türk Hematoloji Derneği ve Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği biraraya gelerek, klinik pratiğe yönelik yanıtları içeren, gri alanları netleştirecek bir uzlaşı raporu hazırladı. Boehringer Ingelheim'ın koşulsuz katkılarıyla hayata geçen bu projenin standart tedavi yöntemlerinin oluşmasına katkı sağlaması hedefleniyor.

Düzenlenen basın toplantısına Prof. Dr. Bülent Görenek, Prof. Dr. Ömer Kozan, Prof. Dr. M. Kürşad Kutluk, Prof. Dr. Murat Özdemir ve Prof. Dr. Tufan Tükek katıldı. Katkıda bulunan dernekler adına konuşan Prof. Dr. Ömer Kozan, AF'ye bağlıdan inmeden korumada farklı yaklaşımların olduğunu, inmeye karşı branşlar arası ortak bir tedaviye ihtiyaç duyulduğunu, hazırlanan bu pratik soru-cevap dokümanının ortak tedavi standartları oluşturmak için önemli bir adım olduğunu söyledi. Kozan, bu uzlaşı raporunun önümüzdeki haftalarda farklı mecralardan hekimlere ulaştırılacağını da belirtti.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Kozan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title