Türkiye'nin En Ölümcül Bulaşıcı Hastalığı Menenjit
İzmir'de, Fenerbahçe Basketbol Takımı'nda kaptanlık da yapan milli basketbolcu Nalan Ramazanoğlu ile Arkas Voleybol Takımı oyuncusu Mustafa Ramazanoğlu'nun 17 aylık kızları Cemre Ramazanoğlu'nun menenjit virüsünden yaşamını yitirmesi, dikkatleri bir kez daha bu rahatsızlığa çevirdi.
İzmir'de, Fenerbahçe Basketbol Takımı'nda kaptanlık da yapan milli basketbolcu Nalan Ramazanoğlu ile Arkas Voleybol Takımı oyuncusu Mustafa Ramazanoğlu'nun 17 aylık kızları Cemre Ramazanoğlu'nun menenjit virüsünden yaşamını yitirmesi, dikkatleri bir kez daha bu rahatsızlığa çevirdi. Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof Dr. Zafer Kurugöl, " Türkiye'de çocuklarımızı bu kadar etkileyen menenjit virüsünün en önemli taşıyıcısı hacı adayları. Çünkü onlar Afrika kökenli hacılardan aldıkları virüsü Türkiye'ye getiriyorlar. Torunlarını düşünüyorlarsa mutlaka aşı olsunlar" dedi. Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Dr. Mehmet Ceyhan ise artık hacılara da bu taşıyıcılığı önlemek için çocuk tipi menenjit aşılarının yapılmasına karar verildiğini söyledi.
Milli basketbolcu Nalan Ramazanoğlu ile Arkas Voleybol Takımı oyuncusu Mustafa Ramazanoğlu'nun 17 aylık kızları Cemre Ramazanoğlu, menenjit rahatsızlığından dolayı tedavi gördüğü Ege Üniversitesi Hastanesi'nde dün yaşamını yitirdi. Menenjit için aşı olmasına rağmen ikinci doz aşı olmadan virüsü kapan minik Ece'nin ölümüyle birlikte bu hastalık bir kez daha gündeme geldi.
ÜÇ TİPTEN SADECE BİRİSİNİN AŞISI YOK
Ege Üniversitesi Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, Türkiye'de menenjit hastalığına neden olan pinomokok ile Hip tipi virüse karşı aşı olduğunu, ancak meningokok tipi için aşının var olmasına rağmen henüz Sağlık Bakanlığı'nın aşı takvimine alınmadığını dile getirdi. Türkiye'de de salgın olarak zaman zaman görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Kurugöl, "Meningokokun, Türkiye'de iki tipi görülüyor bunlar W135 ve B tipleri. Bunlardan en sık görüleni ise, W135 olanı. Bu tip virüs ülkemize tek geliş kaynağı ise hacı adayları. Hacı adaylarımız hacca ya da umreye gittiklerinde, Afrika ülkelerinden gelen hacı adaylarıyla aynı bölgede bulundukları için bu virüs için taşıyıcı oluyor. Kendileri korunmak için aşı oluyorlar ama taşıyıcı olmaktan kurtulamıyorlar. Türkiye'ye döndüklerinde ise işte virüsler aileleri ve özellikle de torunları için en büyük tehdit oluyor. Umreye gittiklerinde ise aşı olmuyolar bu da yine menenjitin yayılmasında etkili oluyor. Bu nedenle bu aşıları çocuklarına da yaptırsınlar" dedi.
EN FAZLA ÖLDÜREN VİRÜS
Ayrıca, menenjit virüsünün öldürücü etkisi en fazla olan bulaşıcı hastalık olduğunu da söyleyen Prof. Dr. Kurugöl, "Ölüm oranı çok fazla, bu yüzde 10 ile 40 arasında değişiyor. Bu virüsü kapanlar tedavi olsalar bile, etkisini atamıyorlar. Bu kişilerde ileri yaşlarda uzuv kayıplarının yanı sıra, sara, sağırlık, zeka geriliği gibi durumlar da ortaya çıkıyor. Yani bu hastalık en çok ölüme ve sakatllığa neden olan hastalıktır" diye konuştu.
HACI ADAYLARI ÇOCUK AŞISI OLACAK
İnfeksiyon ve özellikle de menenjit üzerine Türkiye'de en önemli araştırmaları yapan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise Türkiye'deki her menenjit rahatsızlığıyla ilgili kendilerine örnekler geldiğini ve bu örnekler üzerinde 2005 yılından beri laboratuvarlarında araştırma yaptıkları söyledi. Hacı adayları üzerinde de araştırma yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Hacılardan giderken örnek aldık, yüzde 13 oranında bakteri saptadık. Dönüşlerinde örnek aldığımızda ise bu oranın yüzde 27'ye çıktığını gözlemledik. Bu kişiler aşı olsalar bile taşıyıcı olmaktan kurtulamıyorlar. Ancak çocuklar için geliştirilen aşılar bu taşıyıcıların önüne geçiyor. Sağlık Bakanlığı da bu aşıyı getirtti. Önümüzdeki dönemden itibaren hacı adaylarına çocuklar için olan aşılardan yapılacak" dedi. - İzmir