Türkiye'nin "En Yaşlı" Ligi Kuruluyor
Türkiye genelinde huzurevlerinde kalan 65 yaş üzeri yaşlıların takımları ile yer alacağı ilk "Yetişkin Gençler Bocce Ligi" kurulacak.
BURCU ÇALIK - Türkiye genelinde huzurevlerinde kalan 65 yaş üzeri yaşlıların takımları ile yer alacağı ilk "Yetişkin Gençler Bocce Ligi" kurulacak. Aralık ayında 60 ilden 89 huzurevinin katılımıyla başlatılacak "bocce ligi", Türkiye'nin yaş açısından en yüksek ortalamaya sahip lisanslı sporcularının yer aldığı lig olacak.
AA muhabirinin Aile ve Sosyal Politikalar (ASP) Gençlik ve Spor Kulübü ile Türkiye Bocce Bowling Dart Federasyonu yetkililerinden edindiği bilgilere göre, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının stratejisi planınında yer verdiği "aktif yaşlanma" politikaları çerçevesinde 7 ay önce 32 ilin huzurevlerinde antrenörler tarafından "bocce" eğitimleri başlatıldı.
Yaşlıları fiziksel açıdan yıpratmaması, her yerde oynanabilir olması gibi nedenlerle tercih edilen "bocce", bir "rehabilitasyon sporu" olarak da anılıyor. Spor ile yaşlıların hayatla bağ kuran, aktif ve sağlıklı olarak ömürlerini geçirebilen bireyler olmaları hedefleniyor.
ASP Gençlik ve Spor Kulübü Genel Koordinatörü Özcan Gül, Bakanlığın aktif yaşlanma politikasını eyleme dönüştürmek amacıyla bir protokol imzalandığını belirterek, 32 ilde verilen eğitimlerin ardından da Antalya'da "Türkiye Yetişkin Gençler Bocce Turnuvası"nın düzenlendiğini aktardı.
"Yetişkin Gençler"in de bir ligi olacak
"Bocce" sporunun yaşlılarda oluşturduğu olumlu etkiler nedeniyle bunu yaygınlaştırma kararı aldıklarını anlatan Gül, Bakanlığın çatısı altındaki huzurevlerinde kurulan takımlarla yeni bir lig kuracaklarını aktardı.
Gül'ün verdiği bilgilere göre, aralık ayında "Yetişkin Gençler Bocce Ligi" kurulacak. Ligde 60 ilden 89 huzurevi yer alacak ve 8 bölge oluşturulacak. Bu bölgelerde huzurevleri, hali hazırda 81 ilde yapılanması bulunan ASP Gençlik ve Spor Kulüplerini temsil edecek. Hem Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hem de spor kulübü çatısı altında deplasmanlı müsabakalar düzenlenecek.
Müsabakalarda başarı elde eden takımlar, Antalya'da Türkiye Şampiyonası'na katılacak ve birinci olan takım, Avrupa Şampiyonası'na gidecek. Takımlar içerisinde yer alan yaşlılara lisans verilerek "resmi sporcu" olmaları sağlanacak. Bu kapsamda bin yaşlının ASP Gençlik ve Spor Kulübü adı altında lisanslı sporcular bulunması planlanıyor. Bocce ligi, bu açıdan Türkiye'nin yaş ortalaması en yüksek lisanslı sporcularının yer aldığı "lig" olma özelliğini taşıyor.
ASP Gençlik ve Spor Kulübü, ilerleyen dönemde sadece huzurevlerinde kalanları değil, tüm yaşlı vatandaşları bu sporun içerisine çekmeyi hedefliyor.
"Eğleniyoruz, kendimize güveniyoruz"
Ankara'daki Çubuk Abidin Yılmaz Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde kalan ve "bocce" sporu ile 2016'nın başında tanışan Ünal Türkay (70), 10 seneden fazladır huzurevlerinde kaldığını anlattı.
Türkay, "Hayatımız şimdi daha güzel. Boş kaldığımızda ya yatakta ya da odada oturuyoruz. Böyle olunca daha güzel vaktimiz geçiyor ve uğraş olmuş oluyor." dedi.
Türkay, "bocce" liginin kurulmasına yönelik de "Valla o kadar iddialı değiliz. Eğer oynayabilirsek bundan sonra oynarız. Gayret sarf edeceğiz." diye konuştu.
Huzurevinde 8 yıldır kalan Cemal Dutkuner (82) de lig müsabakalarına yönelik, "Biz kendimize güveniyoruz. Biraz da şans oyunu tabii. Boş vakitlerimizde vakit geçirecek zaman, yer arıyorduk. Şimdi vaktimiz de geçiyor, eğleniyoruz da. Her yönden bizim için faydalı oldu. Spor olarak da iyi." sözlerine yer verdi.
Emet Erol (70) da tahsili olmadığını ama şiir yazmaktan büyük keyif aldığını söyleyerek, "bocce" ile hayattan zevk almaya başladığını belirtti.
İlk kez yüzü gülmeye başladı
Huzurevi yetkilileri, hayatta kimsesi olmayan huzurevi sakini Mehmet Öztürk'ün (81) daha önce kimseyle konuşmadığını, gülümsemediğini ifade ederek, "bocce" sporu sayesinde yüzünün gülmeye başladığını aktardı.
Yılmaz Gürdal (76) da "bocce" liginin başlayacak olmasına yönelik duyduğu heyecanı şu sözlerle dile getirdi:
"Ben zamanımı kitap okuyarak, günlük tutarak geçiriyordum. Şimdi enerji var. Spor dediğimiz zaman enerji geliyor aklıma. Biz o zamana kadar kendimizi geliştireceğiz. Antalya'daki turnuvada kendimizi geliştirememiştik. 6'ncı olabildik. Bu sefer muhakkak olacak. Artık çok üstüne düşüyoruz bu işin. Bundan sonra iyi olacak, çalışıyoruz. Hocamız da var. Her gün 2 buçuk, 3 saat antrenman yapıyoruz. Şampiyon oluruz veya olmayız ama ikinci garanti biz oluruz. O kupayı kesin alırız."
Huzurevi personeline de "bocce" eğitimleri başladı
Türkiye Bocce Bowling Dart Federasyonu Teknik Koordinatörü Alper Cavit Kabakçı, yaşlılar için "bocce" sporunun yaygınlaştırılması amacıyla huzurevi personeline de "antrenörlük" eğitimlerinin verilmeye başlandığını belirtti.
Kabakçı, 10 gün süren eğitimlerde 160 huzurevi personelinin eğitim aldığını kaydetti. Eğitimlerde federasyon ve Kırıkkale Üniversitesinin hocalarının yer aldığını anlatan Kabakçı, yaşlılar için "bocce" sporunun bir rehabilitasyon sporu olarak "petank" müsabakaları çerçevesinde uygulandığını dile getirdi.
Anadolu'nun "ata" sporu
Anadolu'nun en eski ata sporlarından biri olarak bilinen "bocce", günümüzde yuvarlak ve sentetik malzemelerden yapılan toplarla oynanıyor.
Oyun atılan topların "hedef topa" yakın bir şekilde atılabilmesi ve rakip topların da vurulmasını amaçlıyor. 4 kişilik takımlarla oynanan oyunda, 13 puana ulaşan maçı kazanıyor.