Türkiye'nin Endemik Bitki Türleri Botanik Bahçesi'nde Yaşatılacak
Tekfen Holding ve TEMA Vakfı Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit'in kuruculuğunu üstlendiği Ali Nihat Gökyiğit (ANG) Vakfı'nın desteğiyle Adana'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde, Türkiye'nin en zengin endemik (yöresel, ülkeye özgü) bitki türlerinin yer alacağı Botanik Bahçesi kuruluyor.
Tekfen Holding ve TEMA Vakfı Onursal Başkanı Ali Nihat Gökyiğit'in kuruculuğunu üstlendiği Ali Nihat Gökyiğit (ANG) Vakfı'nın desteğiyle Adana'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde, Türkiye'nin en zengin endemik (yöresel, ülkeye özgü) bitki türlerinin yer alacağı Botanik Bahçesi kuruluyor.
Tekfen Holding'in yanı sıra arkadaşı Hayrettin Karaca ile birlikte TEMA'yı kuran Ali Nihat Gökyiğit'in maddi ve manevi desteğiyle ÇÜ Balcalı Yerleşkesi'nde 200 dönümlük alanda kurulacak alana 'Çukurova Üniversitesi Ali Nihat Gökyiğit Botanik Bahçesi' adı verildi. Türkiye'nin en zengin endemik bitki türlerine sahip Çukurova Bölgesi'nde 6 Mayıs'ta açılması planlanan bahçeyle ilgili bilgi veren ÇÜ Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Halil Çakan, Türkiye'de botanik bahçesi kurulması için en uygun yerin iklimi nedeniyle Çukurova Bölgesi olduğunu söyledi.
Botanik bahçesini insanların gezeceğini, ilgili öğrencilerin eğitim göreceğini, çocukların üretim ve hasat yapacağını aktaran Prof. Dr. Halil Çakan, aynı zamanda koruma altına alınan bitki türlerinin gelecek nesillere aktarılacağını ve kentin de bu sayede büyük kazanç sağlayacağını anlattı. Gelişen dünyada betonlaşmanın da etkisiyle insanların yeşile hasret kaldığını belirten Prof. Dr. Çakan, "Canlı bitkileri tanımaktan uzak bir neslin yetişmekte olduğu görülüyor. Burada kurulacak bahçemizde kaya, tıbbi ve aromatik bitkiler, palmiye, Doğal Akdeniz Vadisi gibi alt bahçelerimiz olacak" dedi.
'TÜRLER KORUNACAK'
Botanik bahçelerinin canlı bitki örneklerinin sergilendiği yerler olduğunu belirten Prof. Dr. Çakan, "Botanik bahçeleri yer aldığı üniversite ve şehrin marka değerini artıran en önemli unsurların başında gelmektedir. Turizm açısından da bulunduğu şehrin tercih edilmesinde etkin olan değerlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir botanik bahçesine girdiğinizde her gördüğünüz bitkinin önünde bir kimlik tabelası, bu tabelada ise o bitkinin hangi ülkeden geldiği, evrensel bilim dili olan Latince adları ve varsa günlük hayattaki isimleri yer alır. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş olan yabancı egzotik türler ile endemik yani o yöreye ve ülkeye özgü türler bir arada bulunur. Bu tür alanlar, halka bitkileri tanıma ve doğa bilincini aşılama imkanı sunmaktadır. Ayrıca, konunun uzmanları ve öğrencileri ise burada gözlem yapma, inceleme, deneysel çalışmalarda bulunma ve hatta yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan türleri koruma fırsatı sunar" diye konuştu.
'BİTKİ KOLEKSİYONU OLUŞTURULACAK'
Botanik bahçelerinin temel misyonlarının bulunduğuna da dikkat çeken Halil Çakan, şunları söyledi:
"Anavatanı Anadolu ve Mezopotamya olan günümüz kültür bitkilerinin yabani atasal formlarının koleksiyonunu oluşturarak koruma altına almak bunlardan biridir. Biz de sulak alanlar bakımından zengin olan Göksu Deltası, Çukurova Deltası gibi yakın alanlar sayesinde zengin bir sulak alan bitki koleksiyonu oluşturmak istiyoruz. Bahçemizin, ülkemizin endemik bitkiler bakımından zengin olan bölgeleri olan Toros ve Amanos dağları içerisinde yer alması nedeniyle endemik bitkilerin koleksiyonunu oluşturarak koruma altına alacağız. Çünkü Adana, botanik bahçesi kurulması için Türkiye'deki en ideal coğrafik ve iklim yapısına sahiptir. Ancak, bahçenin kurulması ne kadar önemliyse, bahçenin sürdürülebilir bir yaşama sahip olması da o kadar önemlidir."
- Adana