Türkiye'nin Florası Tek Külliyatta Toplanıyor
Türkiye'nin en önemli doğal varlıklarından olan bitki çeşitliliğini tek eserde toplamak amacıyla Cumhurbaşkanlığı'nın himayelerinde, Flora Araştırmaları Derneği ve Ali Nihat Gökyiğit (ANG) Vakfı iş birliğiyle çalışmaları devam eden ve 30 cilt olması planlanan "Resimli Türkiye Florası...
Türkiye'nin en önemli doğal varlıklarından olan bitki çeşitliliğini tek eserde toplamak amacıyla Cumhurbaşkanlığı'nın himayelerinde, Flora Araştırmaları Derneği ve Ali Nihat Gökyiğit (ANG) Vakfı iş birliğiyle çalışmaları devam eden ve 30 cilt olması planlanan "Resimli Türkiye Florası Projesi"nin ikinci cildi yayınlandı.
Projenin ikinci cildinin yayınlanması dolayısıyla Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde (NGBB) tanıtım toplantısı düzenlendi.
Toplantı öncesi AA muhabirine açıklama yapan Tekfen Holding Onursal Yönetim Kurulu Başkanı, NGBB Kurucusu ve ANG Vakfı Başkanı Ali Nihat Gökyiğit, Türkiye'nin biyoçeşitliliğinin çok zengin olduğunu belirterek, ortalama 10 günde bir yeni bitki keşfedildiğini söyledi.
Bu zenginliğin üçte birinin anavatanın Türkiye olduğunu dile getiren Gökyiğit, bu doğal mirası yarınlara Türkçe bir eserle aktarmak istediklerini aktardı.
Gökyiğit, yıllar önce uzun bir yola çıktıklarını ve 2014 yılında kitabın ilk cildini tamamladıklarını hatırlatarak, "Botanik bahçeleri, biyolojik çeşitliliği tanıtma ve koruma bekçiliğini yapıyor. Bu kadar önemli olan bir varlığımızın bekçiliğini yapmak ve tanıtmak için bu bahçeye gönül verdik. Burası bir botanik bahçenin bütün özelliklerini taşıyor. Bahçenin yanı sıra Türkiye'nin florasını da yazıyoruz. 30 ciltlik bir eser. Buna gönül verdik. 2. cildi hazırlandı. Diğer ciltleri de eş zamanlı olarak hazırlanıyor. Projenin Türkçe olması ve kendi alanında bir ilk olması nedeniyle Cumhurbaşkanlığı himayesine alındı. Bu doğal mirası, yarınlara Türkçe bir eserle aktarmak istiyoruz. Projenin Türk botanikçiler tarafından hazırlanması ve yine Türk bitki ressamları tarafından resmedilmesi çok önemli. ANG Vakfı ve Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi olarak, Flora Araştırmaları Derneği ile projeyi yürütüyor olmaktan büyük gurur duyuyoruz, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın projeyi himayesine aldığını belirten Gökyiğit, "Cumhurbaşkanlığının himayesine alınmamız, bizim için çok büyük şevk oldu ve ona layık olmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.
Gökyiğit, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'ni Türkiye'nin önemli varlığı olan bitki türlerin korumak ve tanıtmak amacıyla kurduklarını kaydederek, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin 3'te 1'inin tehlike altında olduğunu söyledi.
"17 bin sayfalık eser, Türk botaniğinin geldiği noktayı gösteriyor"
Resimli Türkiye Florası Projesi Başeditörü Prof. Dr. Adil Güner ise uzun yıllar sürecek bir kaynak kitap çalışmasının ikinci cildini tamamlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bu ciltte yüzlerce bilim insanının ve bitki ressamının titizlikle çalıştığına vurgu yapan Güner, "İlk kez Türkçe olarak hazırlanan bu çalışma, akademik anlamda da gelecek nesillere büyük bir kaynak olacak. Bitki çizimlerini gerçekleştiren ressamlar da proje kapsamında yetiştirildi. Resimli Türkiye Florası'nın ikinci cildinin tamamlanması, tek başına editörlerin, yazarların ve ressamların başarısı olmamıştır. Flora yazımı için gerekli donanımlara sahip bir merkeze ihtiyaç bulunmaktadır. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi (NGBB) bu gereksinimi karşılamış ve Türk botanik dünyası için adeta bir bilim merkezi haline gelmiştir." değerlendirmesinde bulundu.
Kitabın içeriği hakkında bilgi veren Güner, şunları kaydetti:
"Resimli Türkiye Florası'nın yazım planı, Türkiye'nin bitki çeşitliliğinin kısaca tanıtılması ve bu çeşitliliğe katkıda bulunan coğrafya, yer şekilleri, jeoloji, paleocoğrafya, toprak, iklime ait özet bilgilerin yer aldığı birinci cilt, 2014 yılı içinde yayınlanmıştı. 2. cilt ile Türkiye florasında yer alan damarlı bitki öbeklerinin yazımına başlanmıştır. Başka bir ifadeyle bu cilt gerçekte asıl flora yazımının başladığı cilt olarak ifade edilebilir. 30 cilt tamamlandığında elimizde yaklaşık 17 bin sayfalık bir Türkçe külliyat olacak. Cumhuriyetin 100. yılında 10. cildinin tamamlanması hedeflenen ve tamamlandığında 30 cilt olacak çalışmada, Türkiye topraklarında yetişen tüm damarlı bitkilerin bilimsel çizimleriyle yer alması hedefleniyor."
Resimli Türkiye Florası Projesi
Sahip olduğu yaklaşık 11 bin çeşit bitki türünün üçte biri endemik (ülke topraklarına özgü) olan ve çeşitlilik anlamında neredeyse Avrupa kıtasındaki bitki türlerinin toplamıyla yarışan Türkiye bitki türleri, ilk kez Türk bilim insanlarının çalışmasıyla ve Türkçe olarak dev bir külliyatta toplanıyor. İlki 2014 yılında yayınlanıp 2023 yılına kadar 10 cildi tamamlanacak külliyat, toplamda 30 cilt olacak.
Resimli Türkiye Florası Projesi, Flora Araştırmaları Derneği ve Ali Nihat Gökyiğit Vakfı yönetiminde, Cumhurbaşkanlığı'nın himayelerinde Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Yayınları tarafından yayına hazırlanıyor. Külliyatın ikinci cildi 53 botanikçi ve 44 bitki ressamının katkısıyla 4 yılda tamamladı. Çalışma, çağın gereklerine uygun olarak elektronik bir flora oluşturularak "www.turkiyeflorasi.org.tr" adresinden de kamuoyuna sunuluyor.
Büyük bir bitki çeşitliliğine sahip olan Türkiye'nin bu zenginliğini tanıtmak, gelecek nesillere aktarmak ve akademik çevrelerin yanı sıra tüm toplumun faydalanacağı bir eser yazmak amacıyla başlayan projenin ikinci cildi, bin 80 sayfadan oluşuyor.