Türkiye'nin Füze İhalesi Çin'e Kaldı! NATO'yla Kriz Kapıda
Çin'den alınması planlanan hava savunma füzeleri, NATO'ya entegre edilmeyecek. Bu durumda 3.4 milyar dolarlık Çin sistemi NATO savunma şemsiyesinin dışında kalacak.
Türkiye'nin, silah sanayinin millileştirilmesine dönük çalışmada yerli oranı en yüksek ve maliyeti en uygun teklifi 3.4 milyar dolarla Çinli CPMIEC vermişti. Bakan Yılmaz, Türkiye'nin Çin ile sözleşme masasına oturduğu uzun menzilli hava savunma füzelerinin NATO sistemine "entegre edilmeyeceğini" açıkladı. Çin füzeleri milli sistemlere uyumu sağlanarak kullanılacak. Karar sonrası NATO'yla kriz kapıda.
CHP'Lİ VEKİL SORDU
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın yazılı soru önergesini yanıtlayan Bakan Yılmaz, Hava Savunma Füze Sistemine ilişkin proje ile ilgili olarak, aday ülkelerle teknoloji transferi tabanlı görüşmelere devam edilmesi Savunma Sanayi İcra Komitesi tarafından talimat verilmesi nedeniyle görüşme takviminin uzadığını belirtti.
SÜRE DOLDU, YENİ TEKLİF YOK
Söz konusu sistemin, Türkiye'nin savunması için milli sistemlere entegre edileceğini ve NATO'ya entegre edilmeden kullanılacağını kaydeden Yılmaz, cevap yazısında, "UMBHFSS Projesi kapsamında sistemin TSK üst komuta kontrol kademeleri ile bağlantısına ve entegrasyonuna yönelik iş paketi milli olarak yetkilendirilmiş firma tarafından yurt içinde yapılacaktır. Proje dış finansman kredisi ile finanse edilecektir. Proje kapsamında teklif değerlendirme süreci tamamlanmış olup, yeni bir resmi teklif alınmamıştır" ifadelerine yer verdi.
ROTA İYİCE ÇİN'E DÖNDÜ
Batının her türlü engelleme girişimine rağmen uzun menzilli hava savunma füzesi ihalesinde 3.4 milyar dolarla en uygun teklifi Çinli CPMIEC vermişti. Bakan Yılmaz'ın açıklamasında yer alan 'Yeni teklif gelmedi' ifadelerini de değerlendiren uzmanlar, Türkiye'nin bu sistemle ilgili temel talebinin teknoloji paylaşımı olduğunu kaydettiler.
NATO RADARLARINDAN BİLGİ ALAMAYACAĞI İÇİN YETERSİZ KALABİLİR
ABD ve NATO yönetiminden sert tepki alan Çin füzesi kararında kırılma noktası NATO'ya uyum sorunuydu. Savunma uzmanlarına göre, entegrasyondan vazgeçilmesi bu siyasi krizi geçmişte bırakabilir ama yeni kararla birlikte 3. 4 milyar dolarlık Çin füzeleri, NATO savunma radarlarından bilgi alamayacağı için füze savunmasında yetersiz kalabilir.
5 DEFA UZATILAN İHALE
Milyar dolarlık ihale için Çin'de faaliyet gösteren CPMIEC firması ile 26 Eylül 2013'de 3.4 milyar dolar bedelle sözleşme görüşmelerine başlama kararı alınmıştı. Savunma Sanayii İcra Komitesi'nde alınan karardan bu yana Çinli firma ile yapılan görüşmelerde sözleşmenin imzalanma süreci 5 defa uzatıldı.
AYNI ANDA 100 HEDEFİ TAKİP EDİYOR
ABD'li Raytheon ve Lockheed Martin PAC-3, Avrupa (Fransa-İtalya) Eurosam SAMP/T, Rusya S-400, Çin ise FD-2000 füzeleri ile yarışa girmişti. Fiyat-performans ve yerli sanayiye teknoloji transferinde en cazip teklifi Çinli CPMIEC firması vermişti. Çinli CPMIEC firmasının 3.4 miyar dolarlık teklifinin uzun süredir gündemde olduğu biliniyordu. Ortak üretimin tamamlanmasından sonra kat edilecek her aşama milli kıtalararası füze üretiminde kilometre taşı olacak
HANGİ MODELİ ALIRIZ?
Türkiye'nin alacağı FD-2000 füzeleri, Çin Ordusu'nun uzun menzilli hava savunma füzesi HQ-9'un ihraç modeli. Füzelerin etkili menzilleri 125 kilometreye kadar çıkıyor. Sistemin en önemli parçası, "arama, tespit ve takip radarı. Radar aynı anda 100 hedefi takip ediyor. Çin menşeili CPMIEC'in ürettiği füze sistemi 2'li ve 6'lı bataryalar halinde konuşlandırılabiliyor. (Kaynak: Yeni Şafak)