Türkiye'nin İlk Antimuan Maden Ocağında İşten Çıkarılan İşçilerden 3'ü İşletmenin Çatısında Eylem Başlattı: "Belki Bize Bir Şey Olur da Bizim...
2016 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Tokat'ın Turhal ilçesindeki Türkiye’nin ilk antimuan maden ocağında küçülme gerekçesiyle 31 işçi işten çıkarıldı. İşçilerden 5’i geri dönerken, geri kalan 26 işçiden 3’ü işletmenin çatısına çıkarak eylem başlattı. Bir işçi, "Bu köyde üç tane mezarlık var. Aşağıda dedem yatıyor, bir tarafta dayım yatıyor. Bir tarafta onun amcası yatıyor. Bir tarafta bunun dedesi yatıyor. Niye? Kimi beyin tümörü olmuş, kimi akciğer kanseri olmuş... Merhamet yok. Belki bize bir şey olur da bizim hatrımıza bu şirket çalışır. Şimdi 80 kişiyi idare edemiyormuş ya" diye tepki gösterdi. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Çeltek Şube Başkanı Cemil Güven ise Anka Haber Ajansı'na "Küçülmeye gidiyoruz' bahanesi ile 31'inin çıkışı verildi. 5 kişi işe geri alındı, 26 kişi işsiz kaldı. Cumhuriyet'ten daha yaşlı olan maden ocağında çalışan 26 işçi, Cumhuriyet'in 100'üncü yaşında işsiz kaldı" diye konuştu.
CEYLAN SAĞLAM
2016 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilen Tokat'ın Turhal ilçesindeki Türkiye'nin ilk antimuan maden ocağında küçülme gerekçesiyle 31 işçi işten çıkarıldı. İşçilerden 5'i geri dönerken, geri kalan 26 işçiden 3'ü işletmenin çatısına çıkarak eylem başlattı. Bir işçi, "Bu köyde üç tane mezarlık var. Aşağıda dedem yatıyor, bir tarafta dayım yatıyor. Bir tarafta onun amcası yatıyor. Bir tarafta bunun dedesi yatıyor. Niye? Kimi beyin tümörü olmuş, kimi akciğer kanseri olmuş... Merhamet yok. Belki bize bir şey olur da bizim hatrımıza bu şirket çalışır. Şimdi 80 kişiyi idare edemiyormuş ya" diye tepki gösterdi. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Çeltek Şube Başkanı Cemil Güven ise Anka Haber Ajansı'na "Küçülmeye gidiyoruz' bahanesi ile 31'inin çıkışı verildi. 5 kişi işe geri alındı, 26 kişi işsiz kaldı. Cumhuriyet'ten daha yaşlı olan maden ocağında çalışan 26 işçi, Cumhuriyet'in 100'üncü yaşında işsiz kaldı" diye konuştu.
Tokat'ın Turhal ilçesindeki Türkiye'nin ilk antimuan madeni olarak bilinen ve Koza Holding'e bağlı Özdemir Antimuan Madencilik tarafından işletilirken 15 Temmuz darbe girişiminden sonra TMSF'ye devredilen maden ocağında işçiler işten çıkarıldı.
TMSF'ye devredildikten sonra işçi sayısı 180 işçiden 82'ye işçi sayısı düşürülürken, faaliyet gösteren 3 maden ocağının da kapatıldığı belirtildi.
"Küçülmeye gidildiği" gerekçesi ile 82 işçiden 31'i işten çıkarıldı, ardından 5 işçi geri alındı. İşsiz kalan 26 işçiden 3'ü bugün maden ocağı işletmesinin çatısına çıkarak eylem başlattı. CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, eylem yapan işçilerle konuştu.
"BELKİ BİZE BİR ŞEY OLUR DA BİZİM HATRIMIZA BU ŞİRKET ÇALIŞIR"
İşçilerden Mehmet Yörür, yaşadıklarını şöyle anlattı:
"Benim sağlık problemim yok vekilim, çok şükür. Kulaklarım az işitiyor, psikiyatri tedavisi görüyorum. Sondajda yüksek ses vardı, biz gecelerimizi gündüzümüze kattık çalıştık. Zor zamanlar yaşadık burada. Külodumuza varana kadar ıslandık ki bu şirket çalışsın diye. Biz emek verdik, gocunmuyorum. Dedem hizmet etmiş, babam hizmet etmiş ben de buranın hizmetkarıyım. Müdür bize o zaman deseydi.
Bu köyde üç tane mezarlık var. Aşağıda dedem yatıyor, bir tarafta dayım yatıyor. Bir tarafta oradaki arkadaşın amcası yatıyor. Bir tarafta bunun dedesi yatıyor. Niye? Kimi beyin tümörü olmuş, kimi akciğer kanseri olmuş. Çocukluk arkadaşımın babasının inilti sesini duyuyordum. Merhamet yok. Belki bize bir şey olur da bizim hatırımıza bu şirket çalışır. Şimdi 80 kişiyi idare edemiyormuş ya... Stok yaptı, çalışan ocakları kapattı. İşçiyi azalttı.
Bir adam dolup taşmasa buraya çıkar mı? Ekmeğine ihanet olmasa buraya çıkar mı? Çalıştır burayı... Biz ekmeğimize sahip çıkıyoruz. Siz seçilmişsiniz, atanmış değilsiniz. Bu atanmışlar ne Allah biliyor, ne kitap biliyor."
CHP'Lİ DURMAZ ÇATIDA PROTESTO EDEN İŞÇİLERİ İKNA ETMEYE ÇALIŞTI
Kadim Durmaz ise şunları söyledi.
"İçine düştüğünüz durum, hepimizin yüreğini incitiyor. Onu söyleyeyeyim. Endişemiz var, o da şu; sizin üstünde bulunduğunuz yer çok eski. Ben senin ekmeğinin derdinde olduğunu biliyorum. Kuralı belli olmadan TMSF'nin elinde olan bir kurum ve insanların ekmeğinden etme şeklinin de tasvip etmiyorum. Sizin saçınızın teline zarar gelmesi bizi daha çok üzer."
"CUMHURİYET'TEN DAHA YAŞLI OLAN MADEN OCAĞINDA ÇALIŞAN 26 İŞÇİ, CUMHURİYET'İN 100'ÜNCÜ YAŞINDA İŞSİZ KALDI"
Türkiye Maden İşçileri Sendikası Çeltek Şube Başkanı Cemil Güven ANKA Haber Ajansı'na şu bilgiyi verdi:
"Almanlar tarafından işletilen, Kurtuluş Savaşı sürecinde kapalı kalan Atatürk'ün talimatıyla Diyarbakırlı iş insanı İrfan Özdemir'e işlettirilen maden olacağı burası. 1960-1970'li yıllarda burada 800 kişi yeraltında çalıştı. Sonrasında Koza Holding'e devredilen maden ocağına, 2016'dan sonra kayyum atandı ve TMSF'ye devredildi. Burada yaşanan iş kazasında 1 kişi öldü. TMSF'ye devredildikten sonra işleyen mevcut 3 maden ocağı kapatıldı. 180 işçiden 82 işçiye düşürüldü. Bugün ise işçilerden de 'küçülmeye gidiyoruz' bahanesi ile 31'inin çıkışı verildi. 5 kişi işe geri alındı, 26 kişi işsiz kaldı. Cumhuriyet'ten daha yaşlı olan maden ocağında çalışan 26 işçi, Cumhuriyet'in 100'üncü yaşında işsiz kaldı. Bu işsiz kalan işçilerden Mehmet Yörür, Gökhan Yörür ve Güven Kaya şu an çatıda protesto ediyor. Buradaki işten çıkarmadaki amaç TMSF maden işletmetsini elden mi çıkarılmak istenmesi mi? Başımıza ne geldiyse atanmıştan geldi."
Edinilen bilgiye göre, Tokat Valisi Numan Hatipoğlu olay yerine, işçilerin yanına gitti. İşçiler çatıdaki eylemlerine devam ediyor.