Türkiye'nin İlk Çip Fabrikasında, Kilosu 10 Milyon Dolara Çip Üretilecek
Türkiye'nin ilk çip fabrikasının temeli atılırken ülkenin büyük maddi kaybının önüne geçilecek ve çipler kaba hesapla kilosu 10 milyon dolara satılabilecek.
Aselsan ve Bilkent Üniversitesi'nin ortaklığında kurulan savunma, uzay, haberleşme ve enerji sektörleri için teknolojilerin geliştirileceği Türkiye'nin ilk çip fabrikası "AB-MikroNano" şirketinin temeli Bilkent yerleşkesinde yer alan Bilkent Cyberpark Teknokent bölgesinde düzenlenen törenle atıldı. Bu fabrika ile büyük maddi kayıpların önüne geçilecek ve kaba bir hesapla çipler kilosu 10 milyon dolardan satılabilecek.
Şirketin Genel Müdürü Prof. Dr. Ekmel Özbay, "Patatesin fiyatına dün baktım 2 TL civarındaydı. Patatesi özellikle Rusya'ya satıyoruz ve katma değeri, yüzde 200 dolayında. Arabanın kilosu 10-15 dolarda. Bunun katma değeri yüzlerce. Ama nanoteknoloji temelli 10 gramlık bir çip yaptığınız zaman 10 bin dolar harcıyoruz ama satıldığında 100 bin dolar ediyor. Kilosu ise 10 milyon dolar. Patatesin 10 milyon katı. Yani Türkiye olarak biz orta gelir uçurumundan bu tür teknolojilerle çıkacağımızı düşünüyoruz." diyerek bu kaba hesaba açılık getirdi.
1 KİLOGRAM PATATES YERİNE 1 KİLOGRAM ÇİP
Törende konuşam Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 10 milyon ton patates üretileceğine 1 kilogram çipin ihraç edilmesinde çok daha karlı duruma geçildiğini vurguladı.
Türkiye'nin mutlaka yüksek katma değerli ürünleri üretip ihraç etmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, Türkiye'nin ihracatının 150 milyar doların üzerinde olduğunu ancak ortalama ihracat değerinin 1,5 dolarda kaldığını söyledi.
ATAK helikopterinin ihraç edilmesi halinde kilogramının 5 bin dolardan, Göktürk-2 gibi bir uydunun ihraç edilmesi halinde ise kilogramının 200 bin dolardan satılacağına dikkate çeken Yılmaz, "Ancak şimdi bu fabrikada üretilecek ürünlerle galyum nitrat temelli çiplerin kilogramı 10 milyon dolar olacak. Kaç kat artmış olur? Uydudan 50 kat fazla. Türkiye eğer böyle yüksek katma değerli ürünleri yaparsa hiç şüpheniz olmasın 2023 hedeflerini de yakalarız" dedi.
"BAŞKALARININ BİLGİLERİ ORTA GELİR TUZAĞINA DÜŞÜRÜYOR
Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, başkalarının ürettiği bilgiyle üretim yapmanın o ülkeyi orta gelir tuzağına düşürdüğünü anlattı.
2004'den önce araştırma fonlarının hemen hepsinin TÜBİTAK'ın kendi araştırma projelerine harcadığını, bu nedenle ülkenin çok geride kaldığını belirten Atalar, bu nedenle üniversitelerin araştırma projesi yapmayı son 10 yılda öğrendiğini söyledi.
Atalar, TÜBİTAK bünyesinde yarı iletken teknolojiler üzerine çalışan ve devlet araştırma merkezi olarak devam eden YITAL'ı örnek göstererek, Tayvan'da benzer şekilde kurulan bir merkezin özelleştirilip şirkete dönüşerek dünyanın en büyük yarı iletken şirketi haline geldiğini söyledi. Çok geç olmadan YITAL'ın da bir şirket haline dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Atalar, "Devletin araştırma için destek verdiği kurumlara 'sizin çalışmalardan hangi spin-off'lar çıktı' diye sormak lazım" dedi.
TÜBİTAK bilim kurulu üyesiyken bu soruyu sorduğunu ve "bizdeki kanunlar özelleştirmeye müsait değil, yapamayız" cevabını aldığını aktaran Atalar, bunun üzerine o zaman bu durumu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a anlattığını ifade ederek, "Aklı yattı ve dedi ki 'Kanunu hazırlayın, yapalım'. Ama maalesef yapamadık. TÜBİTAK yapmak istemedi. Kanunlarımız, eski haliyle duruyor" diye konuştu.