Haberler

Türkiye'nin İlk Çip Fabrikasında, Kilosu 10 Milyon Dolara Çip Üretilecek

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'nin ilk çip fabrikasının temeli atılırken ülkenin büyük maddi kaybının önüne geçilecek ve çipler kaba hesapla kilosu 10 milyon dolara satılabilecek.

Aselsan ve Bilkent Üniversitesi'nin ortaklığında kurulan savunma, uzay, haberleşme ve enerji sektörleri için teknolojilerin geliştirileceği Türkiye'nin ilk çip fabrikası "AB-MikroNano" şirketinin temeli Bilkent yerleşkesinde yer alan Bilkent Cyberpark Teknokent bölgesinde düzenlenen törenle atıldı. Bu fabrika ile büyük maddi kayıpların önüne geçilecek ve kaba bir hesapla çipler kilosu 10 milyon dolardan satılabilecek.

Şirketin Genel Müdürü Prof. Dr. Ekmel Özbay, "Patatesin fiyatına dün baktım 2 TL civarındaydı. Patatesi özellikle Rusya'ya satıyoruz ve katma değeri, yüzde 200 dolayında. Arabanın kilosu 10-15 dolarda. Bunun katma değeri yüzlerce. Ama nanoteknoloji temelli 10 gramlık bir çip yaptığınız zaman 10 bin dolar harcıyoruz ama satıldığında 100 bin dolar ediyor. Kilosu ise 10 milyon dolar. Patatesin 10 milyon katı. Yani Türkiye olarak biz orta gelir uçurumundan bu tür teknolojilerle çıkacağımızı düşünüyoruz." diyerek bu kaba hesaba açılık getirdi.

1 KİLOGRAM PATATES YERİNE 1 KİLOGRAM ÇİP

Törende konuşam Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 10 milyon ton patates üretileceğine 1 kilogram çipin ihraç edilmesinde çok daha karlı duruma geçildiğini vurguladı.

Türkiye'nin mutlaka yüksek katma değerli ürünleri üretip ihraç etmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, Türkiye'nin ihracatının 150 milyar doların üzerinde olduğunu ancak ortalama ihracat değerinin 1,5 dolarda kaldığını söyledi.

ATAK helikopterinin ihraç edilmesi halinde kilogramının 5 bin dolardan, Göktürk-2 gibi bir uydunun ihraç edilmesi halinde ise kilogramının 200 bin dolardan satılacağına dikkate çeken Yılmaz, "Ancak şimdi bu fabrikada üretilecek ürünlerle galyum nitrat temelli çiplerin kilogramı 10 milyon dolar olacak. Kaç kat artmış olur? Uydudan 50 kat fazla. Türkiye eğer böyle yüksek katma değerli ürünleri yaparsa hiç şüpheniz olmasın 2023 hedeflerini de yakalarız" dedi.

"BAŞKALARININ BİLGİLERİ ORTA GELİR TUZAĞINA DÜŞÜRÜYOR

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, başkalarının ürettiği bilgiyle üretim yapmanın o ülkeyi orta gelir tuzağına düşürdüğünü anlattı.

2004'den önce araştırma fonlarının hemen hepsinin TÜBİTAK'ın kendi araştırma projelerine harcadığını, bu nedenle ülkenin çok geride kaldığını belirten Atalar, bu nedenle üniversitelerin araştırma projesi yapmayı son 10 yılda öğrendiğini söyledi.

Atalar, TÜBİTAK bünyesinde yarı iletken teknolojiler üzerine çalışan ve devlet araştırma merkezi olarak devam eden YITAL'ı örnek göstererek, Tayvan'da benzer şekilde kurulan bir merkezin özelleştirilip şirkete dönüşerek dünyanın en büyük yarı iletken şirketi haline geldiğini söyledi. Çok geç olmadan YITAL'ın da bir şirket haline dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Atalar, "Devletin araştırma için destek verdiği kurumlara 'sizin çalışmalardan hangi spin-off'lar çıktı' diye sormak lazım" dedi.

TÜBİTAK bilim kurulu üyesiyken bu soruyu sorduğunu ve "bizdeki kanunlar özelleştirmeye müsait değil, yapamayız" cevabını aldığını aktaran Atalar, bunun üzerine o zaman bu durumu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a anlattığını ifade ederek, "Aklı yattı ve dedi ki 'Kanunu hazırlayın, yapalım'. Ama maalesef yapamadık. TÜBİTAK yapmak istemedi. Kanunlarımız, eski haliyle duruyor" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Bilkent Üniversitesi Abdullah Atalar Türkiye Ekonomi Ekonomi Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (30)

oğuz:

bu ülkede güzel işler yapılınca, dünyası kararan insanlar var. anlamak mümkün değil

Yanıtla477
bo:

Koyun, hiç bir şey olduğu yok. Bir kaç gün önce ayni haber Havuz medyası tarafından farkli şekilde yayinlandi. . Sen gene koyuna getirdiler. LOL

02
yok artık:

yine asparagas haber. . . entegre ve çip üretimi için silisyum gibi elementler hammedde olarak kullanılır. . . Bu hammadde genelde asya ülkelerinde okyanus şeritlerinden toplanır! Aynı zaman da asya da ki ucuz işçiliği düşünürsek en ufak bir şansımız olmayacak! Milleti oyalamak için yapılmış bir haber. . Keşke gerçek olsa!! Ama yüksek maliyete ürettiğin çipleri çin gibi ülkelerle nasıl rekabet edip satacaksın!! ?

Yanıtla2821
....m@m.m:

En azından buda bir gelişme birader.hiç yoktan iyidir.satamasakya kendimiz kullanır para vermeyiz.

322
kemalm@m.m:

Hoca galyum nitrat diyo sen silisyum diyon. Yıllardır o işlerle uğraşan proftan daha bilgilisin. Ama milletine özüne bir gram güvenmiyorsun. İşte bu yüzden bu ülke gelişmiyor bırakın artık yabancı hayranlığını ve kendi köklerinden utanmayı. Çok biliyorsan iyisini yap yok bir şeyden anlamıyorsan yapana çamur atma.

121
Ahmet ŞİMŞEK:

silisyum kumdur, dünyanın heryerinde vardır, teknolojisi yok bizde diyorsan o ayrı; üç kağıtçı fırın hamurkarları vardı eskiden, yok dağdan çiçek toplarmış da onu maya yaparmış da, falan filan yalan dolan. . . Silisyum kumdur efendi kummmm. . .

115
CENK:

SAYIN BAKANIM PATATESTEKİ VİTAMİNLER ÇİPLERDE YOK YANİ TARIM ÜLKESİ OLAMAYIP DIŞARDAN HERŞEYİN GDO LUSUNU GETİRMEK DE İŞ DEĞİL. . .

Yanıtla1615
YOK ARTIK:

yine asparagas haber. . . entegre ve çip üretimi için silisyum gibi elementler hammedde olarak kullanılır. . . Bu hammadde genelde asya ülkelerinde okyanus şeritlerinden toplanır! Aynı zaman da asya da ki ucuz işçiliği düşünürsek en ufak bir şansımız olmayacak! Milleti oyalamak için yapılmış bir haber. . Keşke gerçek olsa!! Ama yüksek maliyete ürettiğin çipleri çin gibi ülkelerle nasıl rekabet edip satacaksın!! ?

Yanıtla204
sipermenmobilWeb@haberler.com:

Bol bol cips pardon cip yerik artik, madde insani da kendi gibi donuk sonuk duygusuz yapiyor su guzel7m dunyada yasamak artik dert cile tasadan baska bir sey degil, temennim ve tesellim sudurki bu dunya yerle bir olsun hic bir insan kalmasin

Yanıtla165
Bill Gates:

toprağa ekip hasat zamanı bereketli toplarsınız kilo kilo

Yanıtla174
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title