Türkiye'nin İlk Geofit Bahçesi Yalova'da Kuruluyor
Türkiye'nin ilk 'Geofit Bahçesi' Yalova'daki Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde hayata geçiriliyor.
Türkiye'nin ilk 'Geofit Bahçesi' Yalova'daki Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde hayata geçiriliyor. Bünyesinde 450 endemik türün yer alacağı ve bilimsel araştırmaların yapılmasının yanı sıra, sağlık sektörüne de hizmet etmesi beklenen 'Geofit Bahçesi'nin sözleşme teslim tutanağı, Araştırma Enstitüsü'nde düzenlenen törenle imzalandı.
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, düzenlenen törenin açılışında yaptığı konuşmada, projenin önemini anlattı. Projenin isminin alınmasının bile heyecan uyandırdığını belirten Dr. Boz, bu noktaya uzun uğraşlar sonucu gelindiğini söyledi. Bunun bir sera inşasından öte bir çalışma olduğunu vurgulayan Boz, "Buradaki bu bitkilerin yaşatılması ve insanlığa sunulmasının bir bedeli yoktur. Bu proje sadece bizim kurumun ve ülkemizin değil, dünyanın beklemiş olduğu bir çalışma. Süs bitkileri, sebzecilik ve ilaç hammaddesi kaynağı olarak diyebileceğimiz birçok bitki türününü burada bulma şansımız var. Bu proje Türkiye'de bir ilk. Bu Yalova'yı, Türkiye'ye değil dünyaya açacaktır.Bir yıl sonra dünyanın dört bir yanından bilim adamlarını burada göreceğiz. Hem bilime hem sağlığa hizmet edecek, her yönüyle dört dörtlük bir projedirö dedi.
Törene katılan Yalova Belediye Başkanı AK Parti'li Yakup Koçal da projenin Yalova'ya gelen turistlerin gezebileceği bir yer oluşturması noktasında da katkı sağlayacağını belirtti.
Enstitünün Süs Bitkileri Bölümü'nden Ziraat Yüksek Mühendisi Erdal Kaya da Türkiye Geofit Bahçesiyle ilgili bilgi verdi. 2009 yılında İsveç'teki Linnaeus Botanik Bahçesi'ni 300'ncü kutlama törenlerine katıldığını belirten Kaya, "Onların, ılıman iklim geofitlerinden 400 türleri var. 'Dünyanın en zengin geofit bahçesiyiz' diye bize orayı tanıttılar. Bu geofitlerin yüzde 70'i Türkiye adresliydi. Bunun üzerine, bizde böyle bir proje yapmaya karar verdik. TÜBİTAK'tan destek aldık. Türkiye Geofit Bahçesi'nde zengin bir bitki türü çeşitliliği olacak. Şu anda elimizde Türkiye florası kökenli 950 tür var. Dünyanın en büyük geofit bahçesinde 400 tür bulunuyor. Yabancı kökenli 250 tane tür getirdik. Sonuçta bin 200 tane koleksiyonumuzda tür var. Ilıman iklim kuşağının en zengin koleksiyonuna sahibiz. Burası aynı zamanda turizm merkezi olacak. Bu 950 türün 450'si endemik. Bunlar dünyanın hiçbir yerinde yok. Bunlar için turlar düzenleniyor. Amerika'dan bile turlar yapılıyor. İnsanlar bu bitkiyi görmek ve fotoğrafını çekmek için gelecekler. Bunların tıbbı özelliği var. Burada ilaç geliştirmeyi de planlıyoruz" diye konuştu. - Yalova