Haberler

Türkiye'nin Ilk Lisanslı Kadın Seyisleri Mezun Oldu

Abone Ol

Elazığ Hipodromu'nda "Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor" projesi kapsamında seyislik eğitimi alan 36 kursiyer mezun olarak Türkiye'nin ilk lisanslı kadın seyisi unvanına sahip oldu.

Elazığ Hipodromu'nda "Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor" projesi kapsamında seyislik eğitimi alan 36 kursiyer mezun olarak Türkiye'nin ilk lisanslı kadın seyisi unvanına sahip oldu.

Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İŞKUR iş birliğinde hayata geçirilen "Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor" projesi kapsamında "Atlar emin ellerde" sloganıyla hayata geçirilen proje ilk mezunlarını verdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Gürcan Özdağ, TJK Başkanı Yasin Kadri Ekinci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsalda Kadın Hizmetleri Koordinatörü Nimet Kaleli ile Elazığ İŞKUR Müdürü Abdullah Balcı'nın katılımıyla gerçekleştirilen törende, Elazığ'da başlatılan projenin diğer hipodromlarda da devam etmesinin hedeflendiği açıklandı.

Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Gürcan Özdağ, "Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor" projesinin, her sene 81 ilde il müdürlükleri ve enstitüler tarafından hazırlanan ve kendilerine gönderilen projeler içinde en çok ilgilerini çeken projelerden biri olduğunu belirterek, projenin uzun çalışmalar sonucunda olgunlaştırılıp hayata geçirildiğini anlattı.

Projenin kamuoyunda oldukça ilgi gördüğünü dile getiren Özdağ, önümüzdeki yıl için de Elazığ'da en az "Kırsalda Kadın Seyisler Yetişiyor" projesi kadar ilgi çekecek bir proje üzerinde çalıştıklarının bilgisini verdi.

Özdağ, bu ve benzeri projelerde kadınların öne çıkmasının ve kırsaldaki sosyal etkinliklerin artırılmasının kalkınmaya önemli katkı sağlayacağını belirterek, şunları söyledi:

"Bu nedenle kadınları önemsiyoruz. Dünyada, birçok Avrupa ülkesinde kadın seyis oranı yüzde 80-90'lar oranında, bizde kadın seyisimiz maalesef yok. Projeyi gündeme getirdiğimizde, başlangıçta ciddi ön yargılarla karşılaştık ve birçok sorunu aşmak zorunda kaldık. Bunları aşarak bu seviyeye geldik ve bunun devamını diliyoruz. Bu bir başlangıç. Projelerin sürdürülebilir olması ve bu projenin kadınlara istihdam sağlaması çok önemli. Dolayısıyla hipodromu olan diğer illerde TJK bu projeleri yapabilirse 2018 yılı için, biz de çok istekliyiz. Sonucun ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."

"Kadına Şiddete Hayır"ın yolu, kadının istihdam edilmesinden geçiyor"

TJK Başkanı Ekinci, Mersin'de eve gitmek için bindiği minibüste katledilen ve kadına yönelik şiddetin simgesi haline gelen 19 yaşındaki Özgecan Aslan cinayetinden sonra, TJK olarak "Kadına Şiddete Hayır" kampanyası başlattıklarını anımsatarak, 3 senedir Özgecan Aslan adına koşu düzenlediklerini söyledi.

"Kadına Şiddete Hayır"ın yolunun, kadının istihdam edilmesinden geçtiğini belirten Ekinci, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla kadın istihdamı konusunda, erkek egemen olan atçılıktaki seyis problemini kadınlarla çözelim istedik. Dünyada gelişmiş ülkelerde seyisler yüzde 80-95 oranında kadın. Atlar çok hisli canlılar, kadınların baktığı atlar çok daha huzurlu ve sakin oluyorlar. Biz de kendi sektörümüzde, kadınların istihdamı için büyük çaba sarf ettik. Ancak TJK bünyesinde ancak 12 tane kadın seyisimiz vardı.

Tarım Bakanlığının ve İŞKUR'un projeye destek vermesi ile Elazığ İl Müdürlükleri ve Elazığ Hipodrom Müdürlüğümüz projeyi gerçekleştirdiler. Tebrik ediyorum. Proje, Türkiye'de bir ilk. 42 kadın seyisimiz kursa devam etti, 36 kadın mezun oldu. Şimdi görev bize düşüyor, bu kadın seyislerimizin istihdamını hemen sağlamalıyız. Lisanslarını aldıktan sonra, onların istedikleri güvenli ortamda hizmet yapabilecekleri çalışma imkanını temin etmek için hazırız."

Proje ile bir yandan kadınlar için tarım dışında istihdam yaratmayı ve gelir seviyesini artırmayı, diğer yandan da erkek egemen bir sektörde kadınların yer almasını hedeflediklerini dile getiren Ekinci, mezun olan kadınların yüzde 92'sinin atçılık sektöründe iş hayatına devam etmek istediğini ve bunun sevindirici olduğunu söyledi.

Ekinci, erkek egemen bir sektörde lisanslı ilk kadın seyis olmanın zorluğunun, kadınları yıldırmayıp aksine cesaretlendirdiğine işaret ederek, "Projenin diğer hipodromlarda devam etmesi için istekliyiz, Bakanlıktan bu desteği göreceğimize inanıyoruz, kadınları bu sektörde istihdam etmeye devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

İlk mezunlar, ilk işlerine kavuştu

Toplantıda verilen bilgiye göre, proje kapsamında 42 kadın seyis adayı 46 iş günü süresince 169 saat teorik, 189 saat pratik olmak üzere 360 saatlik "At Yarışları Yönetmeliği Modüler Seyislik Eğitimi" aldı.

Atın nasıl tutulacağı, yürütüleceği, temizleneceği, doğum öncesi ve sonrasında yapılacaklar gibi temel bilgilerin yanı sıra, at ırkları ve eşkal bilgisi, at anatomisi ve fizyolojisi, atlarda davranış, binicilik, veterinerlik hizmetleri ve at sağlığı, mesleki ahlak ve sorumluluk, at bakımı beslenmesi ve tımar gibi konularda uygulamalı ve teorik olarak öğretildiği programda başarılı olan 36 kadın Türkiye'nin lisanslı ilk kadın seyisleri olmaya hak kazandı.

Lisanslı kadın seyislerden 8'i Eylül ayında Prag'a gitme ve bir haftalık özel kursta eğitim görme şansı elde ederken, törende yapılan çekilişle ilk etapta mezun kadın seyislerden 4'ü İstanbul'da, 1'i Ankara'da 5'i ise Elazığ'da istihdam edilecek.

Bakanlık ve TJK yetkilileri projeyi diğer hipodromlarda da devam ettirmeyi hedefliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Jokey Kulübü Ekinci Elazığ Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title