Türkiye'nin İlk Resmi Çobanlık Kursu Polatlı'da Açıldı
Tarım ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile İş-Kur, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ankara Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliği'nin organizasyonunda Türkiye'nin ilk 'Sürü Yönetimi Eğitimi' (Çobanlık) Polatlı Halk Eğitim Merkezi'nde (HEM) başladı.
Tarım ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile İş-Kur, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ankara Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliği'nin organizasyonunda Türkiye'nin ilk 'Sürü Yönetimi Eğitimi' (Çobanlık) Polatlı Halk Eğitim Merkezi'nde (HEM) başladı.Resmi adıyla Sürü Yönetimi, halk dilinde ise 'Çobanlık' olan kursun Polatlı HEM'nde başlaması nedeniyle bir tören düzenlendi. Törene Polatlı Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Belediye Başkanı Yakup Çelik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ankara İl Müdürü Muhsin Temel, İş-Kur Ankara İl Müdürü Talip Altuğ ile öteki yetkililer katıldı.
SERTİFİKALI ÇOBANLIK GELİYOR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ankara İl Müdürü Muhsin Temel kursun başlangıç töreninde yaptığı konuşmada, Ankara'daki hayvan varlığının en yoğun olduğu Polatlı ilçesinde Türkiye'nin ilk çobanlık kursunu başlatmış olduklarını söyledi. Başkentin genelinde 950 bin küçük baş hayvan olduğunu belirten Temel, 2014 yılında 7 ilçede daha bu kursu başlatacaklarını kaydetti. Sürü yönetimi eğitimi alanlara 2014 yılında mevcut destek primlerinin dışında maddi destek vereceklerini belirten Temel, Ankara'daki hayvancılık işletmesine sahip herkese bu desteği vereceğiz. 2013 yılındaki destek 33 milyon liraydı. 2014'de ise sertifikalı olan işletmelere daha çok destek vereceğiz dedi.
Polatlı Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin ve Belediye Başkanı Yakup Çelik'in de birer konuşma yaptığı programın ikinci bölümü ise İğceler Köyü arazisinde gerçekleştirildi.
KURSİYERLERE YEVMİYE İŞ-Kur Ankara İl Müdürü Talip Altuğ, Türkiye'de ilk defa Polatlı'da açtıkları kursa katılan 24 kursiyere günlük 20 TL. cep harçlığı vereceklerini, sigortalarının İş-Kur tarafından karşılanacağını söyledi. Amaçlarının Ankara genelinde tüm ilçelerde sertifikalı çoban yetiştirmek olduğunu belirten Altuğ, böylece sürü yönetimi konusunda yeni bir meslek alanı açılmış olacaktır dedi. Kursiyerler, eğitim uzmanları ve protokol üyeleri Polatlı'nın İğceler Köyü'ndeki araziye giderek burada koyun ve keçi sürüsüyle pratik bilgiler verdi.
Veteriner Osman Namlı ise kursta çobanları nasıl eğiteceklerini, çoban-sürü ilişkisindeki özel üslup hakkında bilgi verdi ve bir takım sesli işaretler yaparak, bunlar çoban ve sürü arasındaki özel iletişimdir dedi. Yetkililer, Ankara'da bir çobanın aylık maaşının en az bin 500 lira olduğunu da hatırlattılar. Kursiyerler ise hem devlet desteğinden yararlanmak, hem de çobanlık mesleğini daha bilimsel yaplak amacıyla kursa katıldıklarını söylediler.