Türkiye'nin İlk Yavru Alpakası Doğdu
Selçuk Üniversitesi (SÜ)’nin yürüttüğü bilimsel bir proje kapsamında Türkiye’ye getirilen Avustralya’nın Alpaka develerinin ilk doğumu gerçekleşti.
Alpakalar için Selçuk Üniversitesi Alaeddin Keykubat Kampüsü’nde oluşturulan özel yaşam alanında Türkiye iklimi için gerekli olan tüm önlemlerin alındığı tesislerde doğumları gerçekleşen Türkiye’nin ilk alpaka yavrusu, 7 kilo 80 gram ağırlığında dünyaya geldi. Diğer 7 Alpakanın doğumunun ise Ekim ayının sonuna kadar gerçekleşmesi bekleniyor.
HİÇBİR MÜDEHALEYE GEREK KALMADAN DOĞUYORLAR
Doğumların hiçbir müdahaleye gerek kalmadan gerçekleştiğini belirten SÜ Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esad Sami Polat, “355 günlük gebelik sürecini başarıyla tamamlayan alpakalarımızdan biri yavrusunu dünyaya getirdi. Böylelikle dünyanın en kaliteli yününün üretildiği cins olan Alpaka develerinin Türkiye’ye uyum sürecinde en önemli aşamalarından birini daha zahmetsiz bir şekilde tamamlamış olduk. Avustralya’da doğal çevrelerinde hiçbir müdahaleye gerek kalmadan doğumlarını gerçekleştiren Alpakalar Türkiye’de de aynı şekilde bizim müdahalemize gerek kalmadan kendi doğal ortamlarında doğumlarını gerçekleştirdiler” dedi.
“6 HAFTALIK OLDUĞUNDA EK GIDALARA BAŞLAYACAĞIZ”
Yavru Alpakanın tüm kontrollerinin dikkatli bir şekilde yapılıp gelişiminin tüm aşamalarının rapor edildiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Polat, “Doğumunun ardından ilk günlerde emme refleksi henüz oluşmadığından birkaç gün biberonla inek sütü verdik. İnek sütü içerik olarak Alpaka sütüne çok yakındır. Daha sonra annesine alıştı. Annesinin de günlük 700 gram sütü var. Buda yavrunun gelişimi açısından çok güzel bir sonuç. Günde en az 5 defa emdiğini gözlemliyoruz. Yavru 6 haftalık olduğunda da ek gıdaya başlayacağız. Büyüme aşamasının sorunsuz geçmesi için özel olarak hazırlanmış bir karışımla besleyeceğiz. Boy ve kilo ölçümlerinde de gayet sağlıklı olduğunu gözlemledik. Bu gelişimle kışa daha iyi bir ağırlıkla gireceğini düşünüyoruz” diye konuştu.