Haberler

Türkiye'nin lisanslı pilot sayısında hedef: 2027'de 19 bin

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye, 2027 yılına kadar lisanslı pilot sayısını 19 binin üzerine çıkarmayı planlayarak havacılık alanındaki rekabet gücünü artırmayı hedefliyor. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'cülerin Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraçları sonucu pilot açığı oluşmuş, Türk Hava Yolları'ndan bazı pilotların geçici olarak Hava Kuvvetleri'nde görevlendirilmesi sebebiyle de sivil havacılıkta pilot ihtiyacı had safhaya ulaşmıştı. ABD yönetimi o dönem Türkiye'ye pilot gönderilmesini engellemişti.

Türkiye, yıl sonunda 15 bin 530'a ulaşması beklenen lisanslı pilot sayısını 2027'ye kadar 19 binin üzerine çıkararak küresel havacılık rekabetinde avantaj sağlamayı hedefliyor.
AA muhabirinin, 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nden derlediği bilgiye göre, Türkiye'nin havacılık ve uzay alanında küresel rekabette konumunu güçlendirmek amacıyla bir dizi adım atılacak. Bu kapsamda, uluslararası standartlara uygun olarak sivil havacılık güvenliği ve uçuş emniyetinin sağlanmasına yönelik mevzuat çalışmaları devam edecek.

LİSANSLI PİLOT SAYISINDA HEDEF 19 BİN 155

Türkiye'de geçen yılın sonu itibarıyla 14 bin 201 olan lisanslı pilot sayısının bu yıl sonunda 15 bin 530'a yükselmesi bekleniyor. Gelecek yıl 16 bin 30 olması öngörülen lisanslı pilot sayısının, 2026'da 17 bin 450'ye, 2027'de 19 bin 155'e ulaştırılması hedefleniyor. Bu gelişimin küresel rekabette de avantaj sağlaması öngörülüyor.

Sivil havacılık kapsamında denetimler de kesintisiz sürecek. Yıl sonuna kadar 1787'yi bulması beklenen denetim sayısının gelecek yıl 1856, 2026'da 2 bin 273, 2027'de 2 bin 488 olması planlanıyor.

TEHDİTLERE KARŞI TEDBİR VE EĞİTİMLER ARTIRILACAK

Türkiye'nin sivil havacılık faaliyetlerindeki standartlara eksiksiz uyumu da hedefler arasında yer alıyor. Bu yıl 0,5 olması beklenen "ülke adına tescilli hava araçlarının diğer ülkeler tarafından yapılan denetlemelerdeki (SAFA denetimi) kabul edilebilir maksimum puan seviyesi"nin, gelecek yıllarda korunması hedefleniyor. Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı regülasyonlarına ve emniyet faaliyetlerine uyum oranının da korunması öngörülüyor. Bu amaçla sivil havacılığa yönelik güvenliği tehdit eden müdahale ve tehlikelere karşı tedbir alınarak bu konuda eğitim verilmesi, havalimanlarına giriş esaslarını belirleyerek güvenlik standartlarının uygulanmasına ve tehlikeli madde taşımacılığına yönelik düzenleme ve denetlemeler yapılması planlanıyor.

ABD TÜRKİYE'NİN TALEBİNİ REDDETMİŞTİ

15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ'cülerin Türk Silahlı Kuvvetleri'nden ihraçları sonucu pilot açığı oluşmuş, Türk Hava Yolları'ndan bazı pilotların geçici olarak Hava Kuvvetleri'nde görevlendirilmesi sebebiyle de sivil havacılıkta pilot ihtiyacı had safhaya ulaşmıştı. Türkiye, F-16 eğitmeni pilot ihtiyacını karşılamak üzere uçakların satın alındığı ABD ile temas kuruldu. ABD'den 6 F-16 öğretmeni pilot istendi. Ancak Amerika bu konuyu diplomatik bir pazarlık konusu etti ve kısa vadede çözüm sunmadı.

ABD'DEN PAKİSTAN'IN YARDIMLARINI DA ENGELLEDİ

Bunun üzerine Türkiye dost ülke Pakistan'a aynı teklifi götürdü. Pakistan Hava Kuvvetleri, hemen ertesi gün eğitmen pilot gönderme sözü verse de Amerika burada da devreye girdi. Amerika, Pakistan'ın Türkiye'ye eğitmen pilot göndermesine, ikili anlaşmaları gösterdi ve "Sizdeki uçak konfigürasyonu Türkiye'dekinden farklı" mazeretini öne sürerek izin vermedi.

Kaynak: AA / Güncel

Türk Hava Yolları Havacılık Teknoloji 15 Temmuz Güvenlik Politika Türkiye Ekonomi Güncel Dünya Pilot Güvenlik Havacılık Teknoloji Politika Dünya Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (14)

SMMM:

BIRAKIN RAKAMLARLA AVUNMAYI NİTELİK VAR MI NİTELİK ? LİYAKAT VAR MI LİYAKAT ? BADEM BIYIKLARLA YOL ALINMAZ

Yanıtla2052
Hayri:

avm lerin bile girişinde yalandan da olsa bagaj kontrolu yapılır teröristler stratejik bir üsse bagajında ceset olan bir ticari taksi ile gelip geçiyor sinema filminde bu sahne olsa ne saçma denir

Yanıtla861
Erdinç erbay:

doğru söze ne denilir

27
Alkurt:

Arkadaş, Ankara dediğin zaman Türk Milletinin kalbi, Türk Milletinin kalbine nasıl oluyorda eli kanlı terörist girebiliyor elini kolunu sallayarak...Ondan sonrada şehit şehit diye ovunelim mi uzulelim mi ne diyeyim bilemedim, içimiz yanıyor.

25
Temel Temel:

Kamu kurumlarından özel güvenlik birimlerini kaldıracaksınız. gidin özel sektöre örnek lassa fabrikasına girinde göreyim. kamuda elbiseyi giymiş göbeği salmış yan gelip yatıyor maaaş alıyor özel güvenlik. ankarada banliyo gişelerinde duran özel güvenliğe bir bakın her geçişimde içim sızlıyor. olmaz bu şekilde derhal kaldırılmalı ve yeni bir model getirilmeli

24
Arslaner:

Abd gibi bir müttefikin olduktan sonra düşmana gerek yok.

Yanıtla057
Dağıstan:

Abd düşman mütefiktir. Yüz yıllık plan yaparlar .Amaçları Suriye'nim kuzeyinde kurdukları otonom devlete , Irak ,İran ve Türkiye'den toprak koparıp Kürdistan'ı yaratmak...Menfaati varsa yanaşır ama arkadan vurmazsa olmaz...

02
Doğrucu:

Mültecilere verin nede olsa beleş giriyorlar her yere

Yanıtla1428
Onur null:

eyvah eyvah bunlar hedef koyduysa yandık hangi hedefleri tutmuş 22 senede bana biri soylesin

Yanıtla1216
Temel Temel:

Çalışmak. üretmek ısrafı ve yolsuzluğu önlemek bu ülkenin önünde kimse duramaz.

Yanıtla011
Tüm 14 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title