Haberler

Türkiye'nin "Nükleer Geleceğine" Yoğun Eğitim

Güncelleme:
Abone Ol

Rusya'da nükleer uzmanlık eğitimi alan Türk öğrenciler Akkuyu projesine uygun bir programla yoğun eğitimden geçiriliyor.

Akkuyu'da kurulacak nükleer santral projesinde yer almak üzere Rusya'da nükleer uzmanlık eğitiminde olan Türk öğrenciler, Akkuyu projesine uygun bir programla yoğun eğitimden geçiyor. Türkiye'nin nükleer geleceğinde aktif rol alacak öğrenciler, Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi'ndeki beş buçuk yıllık eğitimleri boyunca 20 bin saatin üzerinde ders alıp, 500 saati aşkın pratik yapma imkanı bulacak. 2011 yılında başlayan eğitim programı çerçevesinde, Moskova'da 257 Türk öğrenci nükleer enerji alanında eğitim alıyor. Bunlardan 83'ü hazırlık, 71'i birinci sınıf, 62'si ikinci sınıf ve 41'i de üçüncü sınıfta öğrenim görüyor. Rusya Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Obninsk Enstitüsü Direktörü Natalya Ayrapetova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk öğrencilerden memnun olduklarını söyledi. Türk öğrencilerin nükleer alanda Rusya standartlarına uygun eğitim aldıklarını ifade eden Ayrapetova, "Türk öğrencilerin eğitimlerini başarıyla tamamlayarak, ülkelerinin nükleer geleceğinde söz sahibi olacaklarından eminim" dedi.Ayrapetova, öğrencilerine öncelikle nükleer alanda güvenlik kültürünü aşıladıklarını belirterek, "Böylelikle çevre ve toplum önündeki sorumluluklarının farkına varıyorlar. Eğitimde teorik derslerin yanı sıra nükleer santrallerde gerçek objelerle pratik eğitim de önemli yer tutuyor" diye konuştu.

Hocalardan Profesör Sergey Leskin de Türk öğrencileri fizik, kimya ve diğer ana bilim dallarının yanı sıra Akkuyu projesine uygun bir şekilde yoğun eğitimden geçirdiklerini belirtti. Leskin, Türk öğrencilerin motivasyonunun oldukça yüksek olduğuna vurgu yaparak, "Gençlerin buraya bir amaç için geldiklerini ve bu alanın uzmanı olmak için gayret ettiklerini görüyoruz. Bu nedenle Türk öğrencilerle iyi ilişkiler içindeyiz, onları en iyi şekilde yetiştirmeye gayret ediyoruz" ifadesini kullandı. Öğrencilerin teorik bilgi kadar pratik yapmalarının da büyük önem taşıdığına işaret eden Rus profesör, "Böylelikle öğrenciler nükleer santralin ne olduğunu ve çalışma prensiplerini teorik bilginin yanı sıra pratikte de öğreniyorlar" diye konuştu.

Türk öğrenciler hakkında eğitmenlerin dışında Rus arkadaşları da övgüyle bahsediyor. Sergey Zuyev isimli genç, "Türkler arkadaş ortamımıza hemen adepte oldular. Konuşacak ortak konularımız var, bu çok önemli. Onları herkes seviyor" dedi. Olya Tilyuk ise Türk öğrencilerin çok sıcakkanlı ve samimi olduğunu belirterek, "Çoğu İngilizce biliyor. Onlar bize İngilizce öğretiyor, biz de onlara Rusçada yardımcı oluyoruz" şeklinde konuştu. Anya Samailova da "Türk öğrencilerin bizden bir farkı yok. Birbirimize yardımcı oluyoruz. "Eğlenceli ve iyi kalpli insanlar" yorumunda bulundu.

TÜRK ÖĞRENCİLERE YOĞUN NÜKLEER EĞİTİM

Türk öğrenciler, beş buçuk yıllık nükleer eğitimlerinde genel derslere büyük sınıflarda giriyor, branş derslerinde ise bilgisayar sınıflarında pratik yapıyor. Öğrenciler hazırlık sınıfını Moskova'ya yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Obninsk'te okuduktan sonra ilk üç sınıfı Moskova'da tamamlıyor, dördüncü sınıftan itibaren alan derslerini almak için tekrar Obninsk'e dönüyor. Tüm eğitim masrafları Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından karşılanan öğrenciler, aylık 500 dolar burs alıyor. Birer ve ikişer kişilik odalarda kalan öğrenciler, yemeklerini de mutfakta kendileri hazırlıyor.

"ÜLKEMİZİ KALKINDIRMAK İÇİN BURADAYIZ"

Geçen ay Moskova'ya gelen ve Obninsk'te hazırlık sınıfına başlayan öğrencilerden Denizhan Kotan, burada bulundukları üç haftalık sürede eğitimlerinin başarılı şekilde devam ettiğini söyledi. İTÜ Kimya Mühendisliği birinci sınıftaki eğitimini bırakarak Rusya'ya gelen Kotan, Türkiye'nin geleceği için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını ifade etti. Kotan, "Biz burada çok iyi bir eğitim alıyoruz. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Ülkemiz bize güvenebilir" dedi. Handenur Yakar ise Ankara Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği birinci sınıf öğrencisiyken Rusya'ya gelen öğrencilerden. Yakar, "Sınavı kazanan bazı arkadaşlarımız daha sonra buraya gelmekten vazgeçti. Burada hocalarımız bize annelerimiz gibi davranıyor. Ailelerimiz bizi merak etmesinler, burada birbirimize sahip çıkıyoruz" diye konuştu.

Senanur Duyar da Rusya'nın nükleer enerji alanında ciddi tecrübeye sahip bir ülke olduğunu belirterek, "Buradan öğrendiklerimizi Türkiye'ye götüreceğiz. Yeri gelecek başka nesillere öğreteceğiz. Ülkemizi kalkındırmak, geliştirmek için buradayız. Biz zorluk çekiyorsak ve katlanıyorsak tamamen bunun için" değerlendirmesini yaptı. Ebru Adıgüzel, Rusya'da geçirdiği dört yıl içinde hava şartlarına ve yiyeceklere alışmakta zorluk çektiğini ifade etti. Türkiye'nin çok ciddi bir enerji ihtiyacı olduğunu kaydeden Adıgüzel, "Bu nedenle bir an önce santralimizi kurmalıyız. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz. İnşallah ülkemizi daha iyi yerlere taşıyacağız. Santralle her şey daha iyi olacak" yorumunda bulundu.

Dört senedir Rusya'da eğitim gören üçüncü sınıf öğrencisi Gökçehan Tosun ise yılın on ayını Obninsk'te geçirdiklerini söyledi. Tosun, "Benim üçüncü memleketim Obninsk oldu. Burayı memleketim Samsun'dan daha iyi biliyorum. Rusya'da yaşamak zor. En başta hava şartları çok zorlu" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Türkiye Moskova Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title