Haberler

Türkiye'nin Tohumlarına Tekirdağ Damgası

Abone Ol

Tekirdağ’ın önde gelen firmalarından Trakya Tarım, tohumculuk alanında ülkenin dört bir yanında Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) çalışmaları yaparak, Türkiye tohumlarına damgasını vuruyor.

Tekirdağ'ın önde gelen firmalarından Trakya Tarım, tohumculuk alanında ülkenin dört bir yanında Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) çalışmaları yaparak, Türkiye tohumlarına damgasını vuruyor.

Tohumculuk alanında Türkiye'nin dört bir yanına öncülük eden, aynı zamanda yurt dışına ihracat yapan Trakya Tarım, Tekirdağ merkezli AR-GE çalışmalarıyla 150 dekar arazi üzerinde 19 çeşidi tescilli olmak üzere, 250'den fazla çeşit tohumla çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Tekirdağ'ın Karacakılavuz Mahallesi'nde bulunan 150 dekar üzerindeki 250'den fazla çeşidi yerinde inceleyen Trakya Tarım ve Vet. Tic. Ltd. Şti'de AR-GE Müdürü Samet Duğan, yeni çeşitler geliştirmeye devam ettiklerini belirtti. Özellikle 2008 yılında ıslah edilen Rumeli ekmeklik buğday çeşidinin, verim ve kalite bakımından çiftçiler ve un sanayicileri tarafından çok beğenildiğini ve talep edildiğini de vurgulayan Duğan, "2004 yılında 'Özel Araştırmacı Kuruluş' unvanı alarak, AR-GE çalışmalarına başlayan firmamız, 2004 yılından itibaren çalışmalarına hızla devam ederek, halen yeni çeşitler geliştirmeye devam ediyor. Rumeli çeşidimiz, 2012 yılında tescil edilmiştir. Yüksek verim ve kaliteye sahip, beyaz başaklı, kırmızı taneli, kılçıklı, bitki boyu orta yatmaya dayanıklı, su ve gübreye karşı reaksiyonu çok iyidir. Kardeşlenme ve adaptasyonu çok yüksek, kışlık ve orta erkenci bir çeşittir" dedi.

"ISLAH, UZUN, ZOR VE MEŞAKKATLİ BİR SÜREÇTİR"

Trakya Tarım Firmasının yüzde100 yerli sanayi ile kurulduğunu belirten AR-GE Müdürü Samet Duğan, tohum ıslahı hakkında bilgi vererek, "Islah, uzun, zor ve meşakkatli bir süreci olan yoldur. Biz, bu yola çıkmış bulunmaktayız ve görevimizi layıkıyla yapmaya çalışıyoruz. Son yıllarda artan kuraklık, önemli bir risk faktörüdür. Aynı zamanda hastalıklar bitkilere büyük zararlar vermektedir. Bu sebepten ıslah çalışmalarında kuraklık ve hastalıklara dayanıklılık konusuna ağırlık vererek, kuraklığa, hastalıklara dayanıklı, verimi ve kalitesi yüksek çeşitler ıslah ederek, Türk çiftçisinin, hizmetine sunmuş bulunmaktayız. Bulunduğumuz arazide, sıfırdan yani hiç olmayan çeşitleri, melezlemeler yaparak, hastalıklara dayanıklı, kuraklığa dayanıklı verim ve kalitesi yüksek çeşitler ıslah edilmektedir. İlk etapta melezleme yapılıyor. Tabi bu çalışmalar 10-12 yıllık bir süreci alıyor. Fakat biz deneyimli ekibimizle, bu ıslah çemberini oluşturduğumuz için, her yıl yeni çeşit çıkarabilecek kapasiteye sahip bulunmaktayız" diye konuştu.

"19 ÇEŞİT TOHUM GELİŞTİRİP TESCİL ALDIK"

1 çeşit tohum geliştirip tescil aldıklarını dile getiren Duğan, çiftçilere uyarılarda bulunarak "Tabi ki çeşit ne kadar iyi olursa olsun, bölgedeki hastalıklar önemli bir risk faktörüdür. Çiftçilerimiz, ilk etapta tarlalarını dolaşarak, hastalıkların görüldüğü yerlerde ilk müdahaleyi yaparak, hastalık kontrollerini yapmaları önemlidir. Şu anda bölgede yoğun olarak Fungus hastalıkları olarak bilinen, mantar hastalıkları ağırlıkta bulunmaktadır. Bu hastalıklar yağışlı şartlarda artış göstermektedir. Bu hastalıklarla ilgili gerekli ilaçlamayı yaptıkları takdirde, istedikleri verimi alacaklardır. 2004 yılından beri 10 adet ekmeklik buğday, 3 adet makarnalık buğday, 3 adet arpa, 1 adet tritikale, 1 adet yulaf ve 1 adet adi fiğ olmak üzere 19 çeşit geliştirip tescil aldık ve bunları Türk çiftçisinin hizmetine sunmuş bulunmaktayız. Firma olarak geliştirdiğimiz çeşitlerimiz, Türkiye genelinde kullanılmaktadır. İtalyan makarna devi Barilla firması ile makarnalık buğdaylarımız ile ilgili çalışmalarımız bulunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye'de tohumculuk alanında faaliyet gösteren 21 firmaya çeşitlerimizi Royalty karşılığında üretim haklarını devretmiş bulunmaktayız. Böylece diğer tohum firmalarında tohum ihtiyacını karşılıyoruz. Bu çalışmalar ile Türkiye'de tüm çiftçilerimize tohumlarımızı ulaştırmış oluyoruz. Şu anda arazide külleme, septoria ve kahverengi pas hastalık kontrollerini yaptık. Bu kontrolleri arazide ilaçlama yapılmadan ektiğimiz parsellerde yapıyoruz. İlaçlama yapıldığında hastalık olmuyor. Biz burada ilaçlama yapmıyoruz. Çünkü çeşitlerin hastalıklara dayanıklılık durumunu ölçüyoruz" dedi.

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINA AR-GE ÇALIŞMALARI

Firmanın yerleşkesinin Tekirdağ'da olmasına rağmen, yurt dışı dahil olmak üzere Türkiye'nin bütün kesimlerine hitap ettiklerini de belirten Duğan, "AR-GE çalışmalarımız, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ merkezli olmak üzere, Konya, Çorum, Tokat, Adana, Gaziantep, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi illerde de çalışmalarımız bulunmaktadır. Türkiye'nin tüm yörelerine uygun çeşitleri ıslah ederek, çiftçilerimizin hizmetine sunmaktayız. Buradaki arazimizde, AR-GE çalışmalarımızın haricinde çeşitlerimizin elit üretimleri de yapılmaktadır. Burada seçmiş olduğumuz başaklardan, tek başak üretimlerinden elit tohumlarımızı üretiyoruz. Çeşitlerimizin saflığını korumak açısından seleksiyonlar yaparak, çeşit safiyetlerini korumaktayız. Yurt dışına da sevkiyatlarımız var. Gürcistan, Azerbaycan, Irak, Suriye, Sudan ve Bulgaristan gibi ülkelere de sevkiyatımız bulunmaktadır. Çiftçilerimiz geliştirmiş olduğumuz yeni çeşitlerin üretimini yaptığı takdirde hem birim alandan daha yüksek verim alacaklar hem de aynı masraf ile birim alandan daha fazla gelir elde edeceklerdir. Bugüne kadar çiftçilerimize kaliteden ödün vermeden hastalıklara dayanıklı, kalitesi yüksek, ve verimli çeşitler geliştirmek ve çeşitlerimizin birim alanda aynı masrafla daha fazla ürün almaları ve daha fazla gelir elde etmeleri için çalışmalarımızı sürdürdük. Bundan sonraki yıllarda da en verimli ve en kaliteli çeşitleri geliştirmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. - TEKİRDAĞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Karacakılavuz Tekirdağ Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title