Türkiye'nin ünlü pediatri uzmanları Adana'da buluştu
Prof. Dr. Murat Derbent anısına düzenlenen etkinliğe, Türkiye genelinden birçok pediatri uzmanı konuşmacı ve izleyici olarak katılım gösterdi.
Başkent Üniversitesi Adana Dr.Turgut Noyan Araştırma ve Uygulama Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Bahar Pediatri Günleri, 2 gün süren konferans ve interaktif oturumlarla gerçekleştirildi.
Yoğun ilgi gören etkinliğin ilk gününde, çocuk sağlığı ve hastalıkları alanında ihtisas yapmış uzman hekimler, doğumdan itibaren ergenliğe kadar olan dönemde sıkça görülen hastalıkların tanı ve tedavisi hakkında bilgiler verdi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Başkent Üniversitesi Adana Dr.Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölüm Sorumlusu Prof. Dr. Aytül Noyan, 2014 yılında hayatını kaybeden Prof. Dr. Murat Derbent'i hürmet ve sevgiyle anarak, sözlerine başladı.
"İyi bir pediatrist nasıl olmalı?"
Prof. Dr. Aytül Noyan, genç meslektaşlarına, ''İyi bir pediatrist nasıl olmalı?'' ve ''Neden pediatrist olmak paha biçilemez bir meslektir?'' sorularını yönetti. Noyan, iyi bir pediatristin; sabırlı, bilgili, anlayışlı, nazik, naïf ve yaratıcı, aynı zamanda mesleğine tutku ve merakla bağlı olması gerektiğini belirtti. Pediatri uzmanlığının paha biçilemezliğine de değinen Noyan, ''Başka hiçbir meslekte, bir çocuğa bu kadar yakın olma, ona dokunabilme ve iyileştirebilme ayrıcalığı yoktur. Başka hiçbir meslekte, bir çocuğa bu kadar kısa sürede rol model olabilme imkanı da yoktur. Ama en önemlisi pediatristler, içlerindeki çocuğu hiçbir zaman kaybetmezler'' dedi.
Aytül Noyan, konuşmasının sonunda, Başkent Üniversitesi Kurucusu Mehmet Haberal'a, Başkent Üniversitesi Adana Dr.Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi yöneticilerine ve düzenleme kurulundaki arkadaşlarına desteklerinden ötürü teşekkür etti.
Prof. Dr. Murat Derbent unutulmadı
Aytül Noyan'ın ardından kürsüyü devralan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Baskın, sözlerinin başında, etkinliğe katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Baskın, konuşmasında, genç pediatristlerin, alanında isim yapmış uzmanların bilgi birikimi ve deneyimlerinden faydalanmalarına olanak sağlayan etkinliğin önemine değindi.
Esra Baskın'dan sonra mikrofonu alan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Derbent ailesine, etkinlikte bulundukları için teşekkür etti. 2 yılda bir Adana'da düzenlenen Bahar Pediatri Günleri'nde işlenen konuları, çok faydalı ve cazip bulduğunu ifade eden Müderrisoğlu, toplantının gerçekleşmesinde katkısı bulunan herkesi tebrik etti.
Panel açılışları yapılmadan önce, Doç. Dr. Özlem Alkan ve piyanist Ayşe Özge Edemen, şiir ve piyano dinletisi sundular. Özlem Alkan, katılımcılara, Küçük Prens'ten, Murathan Mungan, Sunay Akın, Aziz Nesin ve Nazim Hikmet Ran'ın eserlerinden alıntılar seslendirdi. Şiir ve piyano dinletisi, misafirlerin büyük beğenisini topladı.
"Kırılgan Başlangıçlar'' ve ''Bayılan Çocuklar"
Panel ilk olarak, başkanlığını Dr. Esra Baskın ve Dr. Figen Özçay'ın üstlendiği "Kırılgan Başlangıçlar" konulu sunumla başladı. Katılımcıların dikkat ve beğeniyle izlediği sunum, Dr. Aylin Tarcan tarafından gerçekleştirildi. Çocuklarda, bayılma semptomlarının görüldüğü hastalıkların, tanı ve tedavisi üzerindeki araştırmaların ele alındığı ikinci paneli ise Dr. Kürşat Tokel ve Dr. İlknur Erol yönetti. Hastalıkları, nörolojik açıdan Dr. Semra Saygın, kardiyolojik açıdan Dr. Canan Ayabakan, psikiyatrik açıdan ise, Prof. Dr. Ayşe Avcı ele aldı.
Doğru ve Yanlışlarıyla Çocuklarda Beslenme
Doğumdan itibaren her yaşta, özellikle de çocukluk çağlarında önemli olan beslenme konusunda "Gastroenteroloji" oturumu yapıldı. Panelin başkanlığını Dr. Figen Özçay ve Dr. Suna Asilsoy gerçekleştirdi. Oturumda, "Olgularla Kronik İshal" sunumunu Dr. Ödül Eğritaş, "21. Yüzyılda Gıda Alerjisi" konusunu Dr. Oğuz Canan yaptı. Başkanlığını Dr. Gülsüm Atay'ın gerçekleştirdiği "Eğrisiyle Doğrusuyla Beslenme" konulu oturumun konuşmacı uzmanı Dr. Yeşim Öztürk idi.
Konferansta üzerinde durulan bir diğer husus, "Pediatristler İçin Yeni Doğan Acilleri" oldu. Bu oturumun başkanlığını ise, Dr. Zeynel Gökmen ve Dr. Hande Gülcan üstlendi. Çocuk acil servisleriyle ilgili bilgilendirmeleri, "Metabolik Aciller" başlığıyla Dr. Canan Aygün, "Kardiyolojik Aciller" başlığıyla da Dr. Birgül Varan yaptı.
Kongrenin ilk günü, Adana Sheraton Oteli'nde gerçekleştirilen "Cerrahi Ne Zaman?" paneliyle son buldu. Dr. Faik Sarıalioğlu'nun yönettiği panelde, Dr. Gürkan Özkoç , "Pediatrik Ortopedide Cerrahi Ne Zaman?" sorusuna cevap verdi.
3. Bahar Pediatri Günleri'nde ikinci gün
Başkent Üniversitesi Adana Dr.Turgut Noyan Araştırma ve Uygulama Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü tarafından düzenlenen Bahar Pediatri Günleri'nin ikinci günü de yoğun bir katılımla gerçekleşti. İkinci gün, "Pediatri Pratiğinde Periyodik Ateş" konulu sunumla başladı. Sunumun başkanlığını Dr. Ali Anarat ve Dr. Oya Yücel yaptı. Konuşmacı olarak ise, "FMF; Tanı ve Tedavi" başlığıyla Dr. Nurcan Cengiz, "Vakalar ile FMF Dışı Periyodik Ateş" başlığıyla da Dr. Özgür Kasapçapur sürdürdü. Uzmanlar, katılımcıların sorularını yanıtladıktan sonra mikrofonu, başkanlığını Dr. Esra Baskın'ın yaptığı "Ya Aşılar Olmasaydı?" içerikli panele bıraktı. İkinci günün 3. sunumunu Dr. Ufuk Beyazova yaptı. Beyazova, aşılar yapılmasa artık görmediğimiz tüm enfeksiyon hastalıklarının tekrar ciddi sağlık problemlerine yol açacağını, aşılara karşıt olanların düşüncelerini doğru bulmadığını söyledi.
Katılımcıların artan ilgisiyle devam eden kongrede "Hematoloji" konusuna da yer verildi. Dr. Lale Olcay ve Dr. Nalan Yazıcı önderliğinde devam eden panelde izleyiciler, Dr. Canan Vergin'in "Hemoglobinopatilerde Transfüzyon İlkeleri ve Demir Yükü" bilgilendirmesine kulak verdi. Aynı oturum, Dr. Ayşe Erbay'ın "Ortak Hücreli Anemilerde Kriz Yönetimi" sunumuyla son buldu.
Oldukça kapsamlı konuların yer verildiği etkinlikte Prof.Dr.Banu Anlar Otoimmun Ensefalitler isimli bir konferans verdi.
Eğitim sürecinde bulunan genç doktorlara yönelik bilimsel, eğitsel ve sosyal açıdan bilgilendirmelerin yapıldığı Pediatri Günleri sona yaklaşırken, "Kısa Boylu Çocuk" paneli gerçekleştirildi. Bu panelin başkanlığı Dr. Neslihan Mungan ve Dr. Bilgin Yüksel tarafından yürütülürken, Dr. Bumin Dündar ve Dr. Halil Sağlam, konuşmalarında bilgi birikimlerini aktardı.
Ardından, çocuk sağlığı hususunda en önemli konulardan biri olan "Tip 1 Diyabet Takip ve Tedavisinde Yenilikler" oturumuna geçildi. Bu oturumun da başkanlığını Dr. Bumin Dündar yaptı, konuşmacı olarak ise kürsüde Dr. Özlem Sangün yer aldı.
Prof. Dr. Murat Derbent anısına düzenlenen 3. Bahar Pediatri Günleri'nde son olarak interaktif oturum gerçekleştirildi. Bu oturumda, "Sağlam Çocuk İzleniminde Doğru Bilinen Yanlışlar" konusundaki sorular yanıtlandı. İnteraktif oturumun başkanlığını Dr. Ufuk Beyazova yürüttü. Dr. Songül Yalçın ise, konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı. Türkiye'nin her yerinden oldukça geniş bir kitleye ulaşan Pediatri Günleri, kapanış kokteyliyle son buldu.