Türkiye'nin Yüzde 80'i Uykusuz
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi Uyku ve Epilepsi Birim Başkanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, Türkiye nüfusunun yüzde 80'ninin hayatının bir döneminde uyku problemi yaşadığını söyledi.
Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi Uyku ve Epilepsi Birim Başkanı Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, Türkiye nüfusunun yüzde 80'ninin hayatının bir döneminde uyku problemi yaşadığını söyledi. Prof. Dr. Yılmaz 5 bin 200 kişi üzerinde yapılan araştırmada, metropollerde ve büyük şehirlerde uykusuzluk problemlerinin daha sık olduğunun görüldüğünü kaydetti.
CBÜ Tıp Fakültesi Hafsa Sultan Hastanesi Uyku ve Epilepsi Polikliniği Birim Başkanı Prof. Dr. Yılmaz, 2000 yılında kurulan uyku ve epilepsi polikliniği ile uyku sorunu yaşayan hastaları tedavi ettikleri aktardı. Yaklaşık 50 bin hastaya ulaştıklarını kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, uykuda nefes durması, uyuyamama, fazla uyuma, huzursuz bacak sendromu gibi problemlerin yaygınlığına vurgu yaptı.
UYKUSUZLUKTAN ŞİKAYET YÜZDE 10
20 yıldır epilepsi ve uyku bozuklukları alanında çalışan Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, Türkiye'nin uyku haritasını çıkardıklarını söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, "Manisa'nın da içinde bulunduğu 12 büyükşehir, 50'den fazla büyük ilçe ve 150 beldede 5200 denekle anket yaptık. Bizim verilerimize göre ülkemizde en sık görülen uyku problemi, uykusuzluk. Metropollerde büyük şehirlerde uykusuzluk problemi daha fazla. Nüfusumuzun yüzde 80'i hayatının bir bölümünde uyku problemleri yaşıyor" dedi.
Uykuda horlama ve nefes durması gibi yakınmaların erkeklerde daha fazla görüldüğünü belirten Prof. Dr. Yılmaz, horlamaya erkeklerde ortalama yüzde 7, kadınlarda yüzde 4 sıklığında karşılaşıldığına dikkat çekti. Horlamanın Güneydoğu'da daha sık karşılaşıldığını kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, "Karadeniz halkında uykuda solunum bozukluğunun çok sık olmadığını gördük. Huzursuz bacak sendromu ise yüzde 4 sıklığında gözlendiği ortaya çıktı. İç Anadolu ve Akdeniz'de daha sık görülüyor. Uykuda konuşma, kalkma, yürüme problemlerinin de Doğu Anadolu'da daha sık olduğunu gördük" diye konuştu. Prof. Dr. Yılmaz, uyuyamama sorununun ise erkeklere göre kadınlarda daha sık gözlendiğini dile getirdi.
Vardiyalı çalışmanın olduğu sanayileşmiş şehirlerde uykunun zamanlamasıyla ilgili problemlerin yaşandığını aktaran Prof. Dr. Yılmaz, "Kocaeli, İstanbul, Manisa gibi sanayisi gelişen şehirlerde uykusuzluk yakınmasının daha fazla olduğunu gördük. Köylerde ise bu yakınma daha az. Vardiyalı çalışma yüzünden uyku bozuklukları baş göstermiş. Geç yatıp erken kalkarak uyku bozukluğu yaşıyorlar. Orta yaşlarda bu sık rahatsızlanmaya, iş kazalarına ve trafik kazalarına neden olabiliyor" dedi.
DEPRESYON EĞİLİMİ ARTIYOR
Normal bir insana 6-8 saatlik bir uykunun yeterli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hikmet Yılmaz, şunları söyledi:
"Uyku erişkin bir insanda 6 saatin altında ise yoksunluk yapar. 10 saatin üzerindeki ise fizyolojiyi bozarak programlanmış hücre ölümüne neden olur. Erişkin insanın ideal uyuması gereken süre 6-8 saatlik bir süredir. Bu sürenin dışına çıkıldığında hormonsal dengenin bozulmasına neden olur. Az ya da çok uyumak psikolojiyi bozarak depresyona eğilimi arttırır."
Çok sayıda uyku bozukluğu hastası olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yılmaz, yaklaşık 8 milyon kişinin uykusuzluktan yakındığını dile getirdi. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden hasta kabul ettiklerini belirten Prof. Dr. Yılmaz, hastaları yataklı ünitede misafir edip uykularını izlediklerini söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, "Hastaların çok olması nedeniyle yataklı ünitede 6 ay bir yıl sonrasına randevu verebiliyoruz. Yataklı ünitede hastaları kamera ve özel düzeneklerle izliyoruz. Gece nefesi duran hastaların uykudaki solunumlarını düzene sokuyoruz" dedi. - Manisa