Türkiye otomasyon çalışmalarıyla 2023 hedeflerine ulaşabilir
Türkiye'de son yıllarda herkes tarafından bilinen 2023 hedefleri gündemde. Birçok sektör 2023 hedefleri doğrultusunda stratejilerini belirliyor.
Aslında buradaki ana hedef Türkiye'nin 2023'te dünyanın en güçlü ilk 10 ekonomisinde yer alması. Bu hedefin ulaşılabilir hale gelmesi ise otomasyon sektörünün gelişimi ile doğru orantılı.
Otomasyon sistemlerinin Türkiye'ye gelişinin 10 yıl kadar geç olduğunu ifade eden Rockwell Automation Türkiye Ülke Direktörü Cenk Ceylan; "Aceleci tutumumuz ile rekabet edebilecek konuma çok hızlı ulaştık. Türkiye'nin son dönemde global pazara açılması, ihracat hacminin, çeşidinin ve bölgelerinin çoğalması otomasyon sektöründeki konumumuzu olumluya çevirdi. Bu durum göz önüne alındığında doğru yatırım ve teşvikler sayesinde 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisinden biri olma hedefi gerçeklik kazanıyor. Burada Türkiye olarak daha net adımlarla ilerlememiz gerekiyor. Yani sanayi ülkesi olacak mıyız olmayacak mıyız net bir şekilde karar vermemiz gerekiyor" dedi.
"HER SANAYİDE GÜÇLÜ OLACAĞIZ DEMEK GERÇEKÇİ DEĞİL"
Türkiye'nin sanayiyi oldukça önemsediğini ama yine de sanayinin hala küçük olduğunu belirten Türkiye Ülke Direktörü Cenk Ceylan; "Mesela tarım ve hayvancılık ya da turizm, bunlar da ana gelişim alanları olabilir. Çevre ülkelerde örnekleri var. Ancak burada biz sanayiyi tercih ediyorsak ki hükümetimiz bu konuda çok istekli ve kararlı, bu defa hangi sanayi konusunda gelişim göstereceğimizi belirlememiz gerekiyor. Çünkü her sanayide güçlü olacağız diyebilmek de çok gerçekçi değil" dedi.
En rekabetçi olabileceğimiz, hammaddesine ve kaynaklarına daha kolay ulaşabildiğimiz üretimleri tercih etmemiz gerektiğinin altını çizen Direktör Cenk Ceylan; "Bu sanayiler için teşvik programlarını uygularsak belli konularda 2023'te üs haline gelebiliriz. Nasıl bugün elektroniğin üssü Tayvan ve Singapur ise biz de doğal kaynaklar ve madencilik gibi alanlarda üs olabiliriz. Şunu da es geçmeyelim, madeni sadece çıkartarak değil onu işleyerek ve katma değerli biçimde satarak bunu elde edebiliriz" dedi.
Yüksek teknoloji ve katma değerli üretim, ülkemizin geleceği ve 2023 hedefleri açısından çok önemli olduğunun altını çizen Cenk Ceylan; "Hedef belli olunca da yatırımcı Türk işadamları konsantrasyonlarını daraltıp daha güçlü hareket ederek daha global firmalar haline gelebilirler. Türk sanayisi olarak global markalar haline gelmeyi hedefliyorsak Endüstri 4.0'ı uygulamamız da kaçınılmaz olacaktır. Çünkü dünyadaki rakipleriniz zaten o dönüşümü gerçekleştirmiş olacaklar" dedi.