'türkiye, Tarihi Eserleri En Çok Soyulan 4'üncü Ülke'
Araştırmacı Yazar Yaşar Yılmaz, bir çok medeniyete beşiklik eden Türkiye'nin, dünyada tarihi eserleri en çok soyulan 4 ülke olduğunu açıkladı.
Araştırmacı Yazar Yaşar Yılmaz, bir çok medeniyete beşiklik eden Türkiye'nin, dünyada tarihi eserleri en çok soyulan 4 ülke olduğunu açıkladı.
Gaziantep'te düzenlenen 'Anadolu'nun Gözyaşı' konulu konferansa katılan Yaşar Yılmaz, son 150 yıldır Türkiye'nin tarihi değerlerinin yağmalandığını söyledi. Dünya üzerinde tarihi eserler açısından soyulmuş 118 ülke bulunduğunu, Çin, Yunanistan ve İran'ın ardından Türkiye'nin 4'üncü sırada geldiğini kaydeden Yılmaz, "Osmanlı İmparatorluğu parçalanırken, ülkemiz savaşlarla boğuşurken, düşman ve yağmacı barbarlar durmadı, eserlerimizi yağmalayıp götürdüler. Fransa'da, Belçika'da, Almanya'da o kadar çok eserimiz var ki, bunlar asla yasal olarak oraya gitmemiştir" dedi.
'MERCEDES FABRİKASI GİBİ PARA BASIYOR'
Bu eserlerin Türkiye'ye getirilmesi için girişimlerde bulunulması gerektiğini kaydeden Yaşar Yılmaz şöyle konuştu:
"Almanya Bergama Müzesi'nde bulunan bir eserimiz öyle bir ün kazanmıştır ki, bugün ünlü Mercedes otomobil fabrikası gibi para basmaktadır. Ancak, biz bu tapınağı istemeye kalksak Almanya bu isteğimizi asla yerine getirmeyecektir. Bu nedenle devlet bunu desteklemeli ve sivil toplum kuruluşları bu işin takipçisi olmalıdır. Batı artık şunu bilmeli, bir gün Anadolu'dan Mehmet gelecek ve bunları alıp gidecek. "
İNGİLTERE'DEKİ 'DATÇA ASLANI' HEYKELİ
Londra British Museum'un girişinde bulunan 8 ton ağırlığındaki 'Datça Aslanı' heykelinin 1860'lı yıllarda İngilizler tarafından bir zırhlıya konulup kaçırıldığını öne süren Yaşar Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü:
"Gezdiğim müzelerden ayrılırken çok hüzünleniyordum. Sanki bir parçam orada kalıyormuş gibi. UNESCO kararlarına göre her müze, sergilediği eserlerin nereden geldiğini belirtmek zorundadır. Türkiye tarihi yağmalanan ülkelere öncülük etmeli ve bununla ilgili uluslararası bir konferans düzenlemeli. Bu eserlerin kaçırıldığı ülkeler belli. Bu ülkelere bir yaptırım uygulanabilir. Hep birlikte ortak davalar açılabilir. "
'EN ÇOK ESERİMİZ 5 ÜLKEDE'
Dünyada bir çok ülkede Türk tarihiyle ilgili büyüklü küçüklü onbinlerce eser bulunduğunu vurgulayan Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti;
"Ama derli toplu kayda değer 5 ülkede çok eserimiz var. Onlar Amerika, Almanya, Fransa, İngiltere ve Avusturya'dır. Bunun yanında Danimarka ve Yunanistan'da da 1919 ile 1922 arasındaki işgal döneminde gitmiş eserlerimiz bulunuyor. Atina müzelerinde 3 bine yakın eserimiz sergileniyor. Amerika'da Chicago'da, Los Angeles'te Michigan'da, Baltimore'de sayısız Antakya bölgesi mozaikleri bulunuyor. Efes'i Avusturyalılar kazmış götürmüş ve 1980'lerde müze açmışlar. Artık Efes'te kazıyı Avusturyalıların kazma şartını, kaçak götürdükleri eserlerimizİ geri vermeye bağlamalıyız. İngilizlere, Almanlara, 'Kaçak götürdüğünüz eserlerimiz verme vakti geldi' diyebilmeliyiz. Bu ayıp bir şey değil. Batı kültüründe hak arama esastır. Artık o dönemimiz geldi diye düşünüyorum. "
'İHALELERE ÇAĞIRMAYALIM'
Dünyadaki, aynı şekilde soyulmuş 118 ülkeyi bir araya toplayıp kongre düzenlenmesini öneren Yaşar Yılmaz konuşmasını şöyle tamamladı:
"Önümüzdeki 50 yıl içerisinde 'Birleşmiş Milletler ve UNESCO çatısı altında nasıl hareket edebiliriz'i tartışalım. Belki de bu ülkelere gücümüzün yettiği oranda ambargo uygulatalım. Mesela 5 ülkenin dışında başka ülkelerden ihtiyacımızı karşılayalım. Bunları büyük ihalelere çağırmayalım. Batılı güçler de bizim kararlılığımızı gördükleri zaman hadlerini bileceklerdir. Bir gün 30 yıl, 40- 50 yıl sonra bu eserleri geri vereceklerini er geç anlayacaklardır. " - Gaziantep