Haberler

Türkiye ve Fransa'nın Görüşleri Büyük Ölçüde Örtüşüyor"

Abone Ol

YUSUF ÖZCAN/ÖMER AYDIN - Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, belli başlı uluslararası konularda Türkiye ve Fransa'nın görüşlerinin büyük ölçüde benzerlik arz etttiğini belirterek, "Bugüne kadar Fransa'nın, Türkiye AB ilişkileri bağlamında hep yapıcı bir tutum izlediğini gördük...

YUSUF ÖZCAN/ÖMER AYDIN - Türkiye'nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, belli başlı uluslararası konularda Türkiye ve Fransa'nın görüşlerinin büyük ölçüde benzerlik arz etttiğini belirterek, "Bugüne kadar Fransa'nın, Türkiye AB ilişkileri bağlamında hep yapıcı bir tutum izlediğini gördük ve biliyoruz." dedi.

Musa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Fransa'nın başkenti Paris'e düzenleyeceği ziyaret ve ikili ilişkileri AA muhabirine değerlendirdi.

Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un davetine icabetle Paris'e resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini ifade eden Musa, ziyaretin Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin daha ileriye taşımak için bir vesile olduğunu söyledi.

Musa, Erdoğan ile Macron arasında gerçekleşecek görüşmede savunma, ekonomik ve ticari ilişkiler ile Suriye, Irak, Libya, Filistin ve Kudüs gibi bölgesel konuların derin bir şekilde ele alınacağını ifade etti.

Türkiye ile Fransa arasında savunma sanayisi alanında bazı çalışmalar yapıldığını dile getiren Musa, bu görüşme vesilesiyle savunma sanayisi konusunda bir anlaşma imzalanmasını arzuladıklarını ve öngördüklerini kaydetti.

Musa, "Türkiye ile Fransa arasında her alanda olduğu gibi bölgesel konularda da çok yakın bir iş birliği ve görüş alışverişi söz konusudur ve belli başlı uluslararası konularda Türkiye ve Fransa'nın görüşleri büyük ölçüde benzerlik arz etmektedir." dedi.

Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin önemli bir boyutunu ekonomik ve ticari ilişkilerin oluşturduğunu ifade eden Musa, "İki ülkenin ticaret hacmi 14 milyar avro civarında." bilgisini paylaştı.

Musa, iki ülke arasındaki ticari hacminin daha ileriye götürülmesi için dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile belirlenen hedefin 20 milyar avro olduğunu hatırlattı.

İki ülke arasında eğitim ve kültürel alanlarda da bazı anlaşmalar için çalışmaların yapıldığını kaydeden Musa, Erdoğan ile Macron arasında yapılacak görüşmede Türkiye- Avrupa Birliği ilişkileri, göç meselesi, terörle mücadele konularının da ele alınacağını söyledi.

Musa, "Bugüne kadar Fransa'nın Türkiye-AB ilişkileri bağlamında hep yapıcı bir tutum izlediğini gördük ve biliyoruz. Fransa'nın bugüne kadar olduğu gibi önümüzdeki dönemde de Türkiye'nin AB projesine olan yapıcı ve sorumlu bir anlayış ve katkısının devam etmesini ümit ediyoruz ve bekliyoruz." diye konuştu.

Erdoğan, yarın Macron ile Elysee Sarayı'nda baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptıktan sonra Fransız mevkidaşı ile ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantının ardından İşverenler Örgütü MEDEF mensubu iş adamları ile genel merkezlerinde görüşecek, ardından Türkiye'nin Paris Büyükelçiliğin konutunda bazı Fransız parlementerler ve sivil toplum kuruluşların temsilcileri ile bir araya gelecek.

Türkiye-Fransa ilişkileri

İki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi 1483 yılına dayanıyor. Osmanlı İmparatorluğu 1721'de Fransa'ya ilk elçisini göndermişti. Fransa'dan Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde son resmi ziyareti ise 27-28 Ocak 2014'te, dönemin Cumhurbaşkanı François Hollande gerçekleştirmişti.

Fransa hükümetinin verilerine göre Türkiye, Fransa'nın AB dışındaki 3. büyük ticaret ortağı konumunda bulunuyor. İki ülke arasında 2016'da gerçekleşen ticaret hacmi 13 milyar 389 milyon doları buluyor.

Türkiye'yi 2016 yılında 555 bin 151 Fransız turist ziyaret etti.

Fransa hakkında önemli bilgiler

Yılda yaklaşık 84 milyon ziyaretçiyle dünyanın en çok turist çeken ülkesi olan Fransa, diplomasi, tarih, teknoloji, insan hakları, mimari, sanat ve spor alanlarında dünyada güçlü ve yön verici ağırlığa sahip bir ülke olarak ön plana çıkıyor.

Ülke, Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa Parlamentosu (AP), Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) ve Avrupa Kolordusu (EUROCORPS) gibi uluslararası kuruluşlara ev sahipliği yapıyor.

İçişleri Bakanlığının 2017 verilerine göre 66,9 milyon nüfusa sahip olan Fransa, kurucusu olduğu Avrupa Birliği'nin (AB) en etkili üyelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Yarı başkanlık sistemi ile yönetilen ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu Müslümanlar oluşturuyor.

Ülkeye 1960'lı yıllardan itibaren başlayan iş gücü göçünün ardından, Fransa'da bugün 350.000'i aşkını çifte vatandaş olmak üzere 700 bin civarında Türk yaşıyor.

1789 yılındaki Fransız İhtilalinden sonra 5 kez Cumhuriyet ilan edilen ülkede 1958'den itibaren 5. Cumhuriyet yönetimi uygulanıyor.

Fransa 19 nükleer santralde faaliyette olan 58 reaktör ile elektriğinin yüzde 77'sini nükleer enerjiden sağlıyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri olan Fransa aynı zamanda dünyada nükleer silah kapasitesine sahip ilk 5 ülke arasında yer alan bir NATO ülkesi.

Dünyanın 6. büyük ekonomisi olan Fransa'da, resmi verilere göre ülkede 2016'da enflasyon oranı 0,2 olarak tespit edilmişti.

Parlamenter sistemle yönetilen Fransa'da Ulusal Meclis ve Senato bulunuyor. 5 yılda bir yenilenen Ulusal Meclis'te 577 milletvekili, her üç yılda bir yarısı yenilenen Senato'da ise 348 senatör görev yapıyor.

1950'li yıllardan beri Fransa'da sağ ve sol olmak üzere iki siyasi kanat ortaya çıktı. Daha çok sağ hükümetlerin yönettiği Fransa'da François Mitterrand ve François Hollande dönemlerinde sol iktidara geldi.

2017'de yapılan son seçimlerde Emmanuel Macron'un kurduğu Yürüyüş Hareketi büyük başarı sağlayarak geleneksel sağ ve sola tarihi hezimet yaşatmıştı.

Fransız Ulusal Cephe (FN) Avrupa'daki en köklü ve güçlü aşırı sağ partiler arasında yer alıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Fransa Paris Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title