Türkiye'ye Sığınan Suriyeliler Mallarını da Getirmek İstiyor
IŞİD saldırılarından kaçarak Türkiye'ye sığınanlardan bazıları geri dönünce bulamamaktan endişe ettikleri için, mallarını da getirmek istiyor.
Türkiye- Suriye sınırı yoğun günlerinden birini daha yaşıyor. Sınırın Türkiye tarafında askerler, Suriye tarafında ise IŞİD saldırılarından kaçan Kobani sakinleri bekliyor. Kimisi Türkiye tarafına geçiyor, kimisi ise beklemeye devam ediyor. Sınırın öbür tarafında sadece insanlar yok, tarım makineleri, otomobiller ve canlı hayvanlar göze çarpıyor.
Bekleyenler, askerlere Kürtçe, Arapça karışık bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Kobanili Ali Abbas da tel örgülerin arkasından sesini duyurmaya çalışıyor. Abbas’ın derdi kendisini değil, arabasını ve tarım makinelerini karşıya geçirmek.
(Araçlarıyla sınıra gelen Kobani sakinleri, araçlarıyla birlikte geçmek için günlerdir bekliyor.)
"GETİRMEZSEK IŞİD ALIR"
Ali Abbas, sahip olduğu şeylerin IŞİD’in eline geçmesinden endişe ediyor:
"Eğer mallarımızı geçiremezsek IŞİD gelir ya yakar ya da alıp götürür savaşta kullanır. Türkiye, sınırın öbür tarafında geçirsin ya kendine alsın ya da orda bir yer bulup oraya alsın ki yakılmasın. Bu insanlar yıllardır emek harcayıp bu malları aldı, hepsi boşa gidecek".
HEM HAYVANLARINI HEM ARAÇLARINI SOKMAK İSTİYOR
Abdullah Nebo’nun ise hem araçları hem hayvanları var. Nebo da biçerdöverini, traktörlerini Türkiye'ye sokmak istiyor:
"Bunları alabilmek için yıllarımı verdim şimdi elimden gidecek. IŞİD gelip yakacak hepsini. Üç gündür bekliyoruz, hayvanlarımızı bırakmıyorlar. Onları da bıraksınlar. Biçerdöverleri getirdik, traktörleri getirdik almıyorlar.”
"NE ZAMAN OLSA GERİ ALIRIZ"
Sınırdaki tel örgülerin diğer tarafındaki araç kuyruğu uzadıkça uzuyor. Kuyruktaki biçerdöverinin başında bekleyen Fethi Kadir’in talebi de aynı. Kadir de tarım araçlarını Türkiye’ye getirmek istiyor, ”Buraya getirmesek IŞİD götürür, burası daha güvenli. Burada bir şey olmaz, ne zaman olursa geri alırız.” diyor.
Ancak Kobanililerin tüm ısrarlarına rağmen şimdilik sadece insan geçişine izin veriliyor. Sahipleri, hayvanlarıyla birlikte sınırda sabahlıyor.
TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPAN SURİYELİ SAYISI 130 BİNE ULAŞTI
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD), Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle Türkiye’ye 19 Eylül’den itibaren yoğun bir göç hareketi başladığını bildirdi. 22 Eylül itibariyle Türkiye'ye giriş yapan Suriyeli misafirlerin sayısının 130 bine ulaştığı duyuruldu.
AFAD ekiplerinin gerekli insani yardım malzemeleri ile birlikte daha önce hazırlanan risk analiz raporları kapsamında 18 Eylül’den itibaren bölgeye sevk edildiği kaydedildi. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde bulunan Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınında AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay'ın katılımıyla yapılan çalışmalar kapsamında sahada bulunan resmi kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri arasında sorumluluk paylaşımı yapıldığı ve gerekli görevlendirmelerin yapılarak uygulamaların sahadan yürütülmesine devam edildiği bildirildi.
Türkiye'ye giriş yapmak isteyen Suriyeli misafirler için Yumurtalık mevkiinde AFAD koordinasyonunda kurulan Kayıt Merkezi'nde güvenlik ve sağlık taramasından geçirildiğini kaydeden AFAD yetkilileri, bu merkezde acil gıda ve su yardımı yapılmakta ve son olarak misafirlerin kayıtları oluşturulabildiğini açıkladı. 22 Eylül itibariyle Türkiye'ye giriş yapan Suriyeli misafirlerin sayısı 130 bine ulaştığı duyuruldu.
Merkezde kayıt işlemlerini tamamlayan misafirlerin, Türkiye'de akrabaları bulunması durumunda ailelerine teslim edildiğini ya da AFAD tarafından bölgede kurulan geçici barınma merkezlerine sevk edildiği kaydedildi.