Türkiye'yi Badem İthalatından Kurtarmayı Hedefliyorlar
Kahta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, Türkiye’yi badem ithalatından kurtarmayı hedeflediklerini belirterek, badem ithalatına harcanan paraya talip olduklarını söyledi.
Kahta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, Türkiye'yi badem ithalatından kurtarmayı hedeflediklerini belirterek, badem ithalatına harcanan paraya talip olduklarını söyledi.
Türkiye'nin her yıl ABD'den 150 milyon dolar tutarında badem ithal ettiğini belirten Kahta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, Adıyaman'daki badem potansiyelinin yüzde 50'sinin Kahta ilçesinde olduğunu belirterek, hedeflerinin Türkiye'yi bademdeki bağımlılıktan kurtarmak olduğunu belirtti. Yıldırım, çiftçilere özellikle bu mevsimde badem ağaçlarında oluşan bitlerle de ilgili önerilerde bulundu. Yıldırım, "Çiftçilerimiz, özellikle bu mevsimde yapraklarda oluşan bitler konusunda dikkatli olmalıdırlar. Eğer yaprakta bit oluşursa hem o senenin hem de sonraki senin ürününü yok eder. Oluşan bitler önce yaprağı sonra dalı daha sonra ise ağacı yok edebilecek bir kapasiteye sahiptir. Çiftçilerimiz, buruşmuş ağaç yapraklarının içine baktıklarında bitleri görebilecektir. Çiftçiler bitleri gördüklerinde hemen ilaçlama yapsın. Badem ağaçlarını 14 gün arayla yılda 3 defa ilaçlama yapıldığı takdirde ağaçlarda bademlerde bitlerden kurtulmuş olur" dedi.
Adıyaman'ın badem üretiminde Türkiye'de birinciliğe yükseldiğini vurgulayan Yıldırım, "Her yıl ABD'den 150 milyon dolar parayla badem ithal ediyoruz. Adıyaman bu 150 milyon dolara taliptir. Adıyaman'ı bademde Türkiye'de birinciliğe yükselten ise Kahta ilçesidir. Adıyaman'ın badem potansiyelinin yüzde 50'si Kahta'dadır. Tuğlu köyünde bir arada bulunan 8 bin dönüm kapama bahçesi en büyük kapama bahçesidir. Badem, ülkemizde dışarıya bağımlı olduğumuz ürünlerden bir tanesidir. Hedefimiz ülkemizi en kısa bu bağımlılıktan kurtarmaktır" diye konuştu. - ADIYAMAN