Türkiye Zeytin Dalı Harekatı'nda Haklı"
Almanya devlet televizyon kanalı ARD'nin eski Ortadoğu temsilcisi ve siyasetçi Christoph Hörstel, Türkiye'nin Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nda haklılığının tartışılmaz olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhurbaşkanı, halkını ve ülkesini korumakla görevlidir.
Almanya devlet televizyon kanalı ARD'nin eski Ortadoğu temsilcisi ve siyasetçi Christoph Hörstel, Türkiye'nin Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nda haklılığının tartışılmaz olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhurbaşkanı, halkını ve ülkesini korumakla görevlidir." dedi.
Yeni Orta Partisinin (Neue Mitte) Genel Başkanlığını da yapan Hörstel, AA muhabirine son dönemde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Türkiye'nin Zeytin Dalı Harekatı'nın doğru olduğunu vurgulayan Hörstel, "Türkiye Cumhurbaşkanı, halkını ve ülkesini korumakla görevlidir." dedi. Türk Silahlı Kuvvetlerinin Afrin'e yönelik gerçekleştirdiği harekatın haklılığını vurgulayan Hörstel, "Washington, Türkiye'deki teröristlerle iş birliği yapan orduyu Türkiye sınırında kurmaya çalışıyor. Bu böyle olmaz. NATO'nun burada özgür iradesi yoktur. NATO mesafeli. Belki Washington kadar değil. Bunlar tipik Amerikan ve Avrupa'nın oyunları." değerlendirmesinde bulundu.
Hörstel, Türkiye'nin terör tehdidi altında olduğuna dikkati çekerek, "Bir başka ülke, Washington bir terör ordusu kuruyor. 30 bin kişi. Çok sayıda katılımcı Kürt olacak. Plan böyle. Ancak bu ordu PKK ile çalışıyor. Bu Türkiye'de bir terör örgütüdür. Tartışmaya gerek yok. Türkiye Cumhurbaşkanı'nın görevi ülkesine ve halkına saldırılmasını engellemek." dedi.
Bir başka konunun da Suriye'nin geleceği olduğunu belirten Hörstel, "Biz, Türkiye ve Suriye'deki dostlarımızın iyi durumda olmasını istiyoruz. Başka deyişle, biz Türkiye'nin Suriye'de terörizmle mücadele etmesini, işini yaptıktan sonra geri çekilmesini ve Suriye'nin ulusal politikasında kalıcı bir rol almamasını destekliyoruz." diye konuştu.
Hörstel, Washington'un Türkiye-Rusya ilişkilerinin zarar görmesini planladığını, bunu kendilerinin istemediğini vurguladı.
"Bu planlar büyük İsrail fikri"
ABD'nin Suriye'yi gerekirse kalıcı bir şekilde parçalamak ve kontrol etmek için Türk sınırında 30 bin itaatkarla çalışmak istediğini belirten Hörstel, "Bu planları büyük İsrail fikri olarak nitelendirdiğimiz başka planların başlangıcı olarak anlıyoruz. Burada Washington kendisini böyle bir düşüncenin sıradan bir yardımcısı olarak görüyor." dedi.
Hörstel, Suriye'de aynı zamanda İran ile ABD'nin vekalet savaşı yürüttüğüne de değinerek, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'un İran'ın Suriye'deki varlığını bitirmek istediklerini zaten dile getirdiğini söyledi.
"ABD Kürtleri kullanıyor"
ABD'nin on yıllardan beri Kürtleri kullandığını anlatan Hörstel, bu durumun Kürtlerin ve diğer etnik grupların zararına olduğunu anlattı.
Amerikan dış politikasını belirleyen güçlerin siyasetini anlamadıklarını ileri süren Hörstel, "ABD'yi yöneten veya dış politikasının nasıl olacağını söyleyen başkan değil. Buna çocuklar veya yalan söyleyen insanlar ile medya inanır. ABD'de politikayı belirleyen başkası. Avrupa'da da." dedi.
Hörstel, ABD'deki şu anki durumun Türklere karşı Kürtlere yardım etme fikri olduğunu dile getirerek, bu planın Türkiye, Suriye ve Kürler için iyi niyetli olmadığını söyledi.
Alman medyasının tutumu
Alman hükümetinin son yıllarda Türkiye'den uzaklaştığına da işaret eden Hörstel, "Bunu Alman hükümeti yapıyor. Almanya değil. Almanya'daki medya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Türkiye'yi ve İslam'ı kötü göstermek için her şeyi yapıyor. Burada uyum sağlamış, çalışkan ve dürüst milyonlarca Türk'ün yaşadığı unutuluyor." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük sorunlarla karşılaştığını, yabancı güçlerin istedikleri zaman darbe yaptığı bir mirası devraldığını ifade eden Hörstel, "Kurbanlar o dönemdeki hükümet başkanlarıydı. Erdoğan ülkesinde muazzam bir kalkınma çabası gösterdi. Darbeden sonra da büyük bir temizleme çalışması yapması gerekiyordu. Çünkü Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olarak ülkesini güvende tutma görevi var. " dedi.
Hörstel, Almanya'nın Türkiye sıkıştırıldığında dayanışma göstermesinin önemli olduğunu belirterek, "Türkiye Cumhurbaşkanı'nın 'yeterince dayanışma görmedik' demesi haklı. Almanların, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın Almanya'dan gelen dayanışmaya sevindiğini ve danışma gelmediğinde üzüldüğünü anlamalarından dolayı bunun söylenmesinin de önemli olduğuna inanıyorum." ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı'na ilişkin yaptığı politikanın hayranı olduğunu da vurgulayan Hörsel, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının korkunç bir eylem olduğunu söyledi.
Erdoğan'ın burada çok iyi bir tutum sergilediğini anlatan Hörstel, "İyi bir siyaset yaptığından mevcut zorlukların bir kısmının sebebinin burada olduğuna inanıyorum. Türkiye iyi şeylerden dolayı cezalandırılıyor. " dedi.
Hörstel, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun iki ülkeyle ilgili sözlerine destek vererek, Almanya ile Türkiye arasında dostane, aynı göz hizasında ve karşılıklı saygı içinde bir ilişki geliştirilmesinden yana olduğunu vurguladı.