Türkler'in Rumeli'ye Geçişinin 658. Yılı
Çanakkale'de Türkler'in Anadolu'dan Rumeli'ye geçişi ve Gelibolu'nun fethinin 658'inci yıldönümü kutlandı.
Çanakkale'nin Lapseki İlçesi'ne bağlı Çardak Beldesi ve Gelibolu İlçesi'nde düzenlenen törenlerle, Türkler'in Anadolu'dan Rumeli'ye geçişi ve Gelibolu'nun fethinin 658'inci yıldönümü kutlandı. Gazi Süleyman Paşa mezarı başında anıldı. Gelibolu'nun Karainebeyli Köyü'nde Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'nın komutanlarından Ece Ebey'in mezarı başında anılmasıyla başlayan törenlere Çardak Beldesi'ndeki Gazi Yakup Bey Türbesi'nin ziyaret edilmesiyle devam edildi. Buradaki törene Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Lapseki Kaymakamı Hakkı Tavlı, Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ak Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, 18'inci Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, Lapseki Belediye Başkanı MHP'li Gani Mehmet Ekin, Gelibolu Belediye Başkan Vekili Ahmet Nalbant, Çardak Belediye Başkanı AK Partili Basri Ulaş ve Bolayır Belediye Başkanı CHP'li Cavit Sezer ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Vali Tuna ve beraberindekiler Gazi Yakup Bey'in mezarına çiçek bıraktı. Gazi Yakup Bey'in biyografisinin okunmasının ardından konuşan Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş, Çardak beldemiz, Türk ve Osmanlı tarihi içerisinde çok önemli bir hadiseye şahit olmanın haklı gururunu bizlere yaşatmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Bey'in oğlu olan Orhangazi, o günkü adıyla Rumeli olarak anılan Trakya topraklarını fethetmek için, bu görevi kendi oğlu olan Gazi Süleyman Paşaya verir. Yaya olarak dört günde Bursa'dan şu anda bulunduğumuz noktaya ulaşan bu yiğitler Alem Sultan Otağı'nı kurarak Çardak'a konuşlanmıştı dedi.
Şiirlerin okunması, folklor gösterisi ve mehteran bölüğünün gösterilerinin ardından törene katılanlar Bolayır'da Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa'yı mezarı başında andı. Gelibolu Kaymakamı Namık Kemal Nazlı ziyaretçi defterini imzaladı.
Bolayır Belediye Başkanı CHP'li Cavit Sezer, 658 yıl önce Gazi Süleyman Paşa komutasındaki askerlerin canları ve kanları pahasına Avrupa'ya ayak bastığını belirtti. Sezer, Bu şekilde Türkler'e Avrupa kapıları açıldı. Rumeli'nin fethi, İstanbul'un fethine vesile olmuştur dedi.