Türkler, Uzaya Gidecek Mekiği Nasa'ya Teslim Etti
Türk girişimciler Fatih ve Eren Özmen çiftinin sahip olduğu ilk ticari uzay mekiği test edildi.
Türk girişimciler Fatih ve Eren Özmen çiftinin sahip olduğu Sierra Nevada Corporation tarafından uzaya gönderilecek ilk ticari uzay mekiği olarak geliştirilen Dream Chaser, testlere başlamak üzere NASA'nın California'nın Edwards Dryden Uçuş Araştırma Merkezi'ne teslim edildi.
Türk girişimciler Fatih ve Eren Özmen çiftinin sahip olduğu Sierra Nevada Corporation tarafından uzaya gönderilecek ilk ticari uzay mekiği olarak geliştirilen Dream Chaser, testlere başlamak üzere NASA'nın California'nın Edwards Dryden Uçuş Araştırma Merkezi'ne teslim edildi. New York merkezli www.turkavenue.com sitesinin haberine göre NASA'nın ticari araç programı (Commercial Crew Program) uyarınca geliştirilen Dream Chaser, Amerikan topraklarından uzaya gönderilecek ticari araçlardan biri olacak.
New York merkezli www.turkavenue.com sitesinin haberine göre NASA'nın ticari araç programı (Commercial Crew Program) uyarınca geliştirilen Dream Chaser, Amerikan topraklarından uzaya gönderilecek ticari araçlardan biri olacak.
Programın amacı insanların güvenli ve uygun fiyata Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan uzaya erişimi sağlamak olarak belirlenmişti. NASA'daki testlerde mekiğin bir helikoptere bağlı olarak ve serbest uçuşta nasıl hareket ettiği, frenlerinin nasıl çalıştığı, tekerlerinin güvenirliliği konuları kapsayacak.
Mekik bu yıl içinde serbest uçuş testlerine de başlayarak iniş sırasındaki aerodinamiği teste tabii tutulacak. Testlerde ayrıca uzay mekiğindekilerin farklı atmosfer ortamlarında nasıl bir navigasyon performansı sergileyecekleri gözlemlenecek.
NASA, Sierra Nevada Corporation şirketinin yanı sıra Commercial Crew Programı'nda Space Exlploration Technologies (SpaceX) ve Boeing ile birlikte uzaya ticari mekik gönderme projesi üzerinde birlikte çalışıyor. NASA tarafından desteklenen üç şirketin özel geliştirdikleri mekik sayesinde uzaya ticari insan uçuşlarının başlaması planlanıyor. - Ankara