Türklerin Anadolu'dan Rumeli'ye Geçişinin 663. Yıl Dönümü
Türklerin Anadolu'dan, Rumeli'ye geçişinin 663. yılı etkinlikleri kapsamında, Lapseki'nin Çardak beldesinde tören düzenlendi.
Türklerin Anadolu'dan, Rumeli'ye geçişinin 663. yılı etkinlikleri kapsamında, Lapseki'nin Çardak beldesinde tören düzenlendi.
Tören kapsamında, Lapseki Kaymakamı Tahir Şahin, Gelibolu Kaymakamı Oktay Çağatay, 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yaşar Arslanhan, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş ve Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, Gazi Yakup Bey'in Çardak beldesindeki Gazi Yakup Bey Camisi'nin avlusunda bulunan mezarına çiçek bıraktı.
Daha sonra Tarihi Han Meydanı'nda devam eden törende konuşan Çardak Belediye Başkanı Basri Ulaş, Çardak'ın Çanakkale Boğazı'nın kuzeyinde yer alan, yeşil ile mavinin iç içe geçtiği bir nokta olduğunu belirtti.
Burada, Türk ve Osmanlı tarihi içinde çok önemli bir hadiseye şahit olmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Ulaş, "Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Bey'in oğlu olan Orhan Gazi, o günkü adıyla Rumeli olarak anılan Trakya topraklarını fethetmek için, bu görevi kendi oğlu olan Gazi Süleyman Paşa'ya verir. O dönemin gözü pek ve savaşçı komutanı olan Süleyman Paşa, 80 kişilik bir kuvvet oluşturarak yola çıkar. Yaya olarak 4 günde Bursa'dan şu anda bulunduğumuz mevkiye ulaşırlar. Alem Sultan otağını kurarak Çardak beldemize yerleşmiş olur." diye konuştu.
Gözlerini karşı kıyıdaki Bizans topraklarından ayıramayan Süleyman Paşa'nın, askerlerine birkaç gün dinlendikten sonra hazırlık yapmaları emrini verdiğini anlatan Ulaş, şöyle devam etti:
"Askerler de ilk önce bir mescit oluşturup, su kuyusu açarak hazırlıklara başlarlar. Bu çalışmalar neticesinde, yiğitler Gelibolu'ya sal yaparak geçmeyi planlar. Bugün, Salbaş diye adlandırılan mevki o zamanlar gür ormanlarla kaplı bir arazidir. Osmanlılar büyük bir gizlilik içinde burada sal yapımına girişirler. Sevindik ismindeki bir neferin, salların altına öküz işkembelerinden tulum yaparak koyma fikriyle, bu konuda başarılı olan askerlerimiz, Çardak kıyılarından 2 büyük salla karşıya geçmeyi başarırlar."
Tören, ilk ve ortaokul öğrencilerinin okuduğu şiirlerin ardından, Lapseki Belediyesi halk oyunları topluluğunun gösterileriyle devam etti.
Daha sonra törene katılanlar, Çardak iskelesinden feribotla Gelibolu'ya giderek, temsili olarak Türklerin Rumeli'ye geçişini canlandırdı.