Haberler

Türkmenistan'ın Bağımsızlığının 22. Yıl Dönümü

Abone Ol

Türkmenistan'da 27 Ekim Bağımsızlık Bayramı törenlerle kutlandı.

Türkmenistan'da 27 Ekim Bağımsızlık Bayramı törenlerle kutlandı.

Sovyetler Birliği'nden ayrılarak 27 Ekim 1991'de bağımsızlığını ilan eden Türkmenistan'da görkemli törenler düzenlendi.

Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ile bakanlar kurulu üyeleri, diplomatik misyon şefleri ve çok sayıda yabancı konuğun katıldığı kutlamalar, Bağımsızlık Anıtı'na çelenk koyulmasıyla başladı.

Kutlamalar başkent Aşkabat'ın Merkez Meydan'da düzenlenen resmi törenlerle devam etti.

Savunma Bakanı Begenç Gündoğdiyev'in Türkmen silahlı kuvvetlerine ait  birlikleri selamlamasının ardından, Türkmen milli marşı okundu ve bayrak göndere çekildi.

Törene katılan davetliler, askeri birliklerin geçişini alkışlarla izledi. Töreni resmi geçit tribününde seyreden Berdimuhamedov, askerleri ayakta selamladı. Hava Kuvvetleri'ne ait MİG-29 ve SU-25 savaş uçakları da gösteri yaptı.

Törende Türkmen Ahal-Teke atlarıyla geçit yapan atlı birlikler davetlilerden alkış aldı.

Türkmen atları güzellik yarışmasında birinci seçilen at, Devlet Başkanı Berdimuhamedov'a hediye edildi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Berdimuhamedov'u Bağımsızlık Bayramı dolayısıyla kutladı. Gül'ün kutlama mesajında, "Geçen 22 yıl içerisinde kardeş Türkmenistan büyük başarılar elde etti. Berdimuhamedov başkanlığında büyük sektörlerde önemli gelişmeler kaydedildi. Türkiye, Türkmenistan ile aynı tarihi, gelenek ve görenekleri ve ortak değerleri paylaşıyor. Son yıllarda iki ülke ilişkileri başarılı bir şekilde gelişiyor. Türk iş adamları Türkmenistan'da önemli projelere imza atarken, Türk eğitim kurumları Türkmenistan'ın kalkınmasına faydalı olacak genç nesli yetiştiriyor. Mayıs ayında Türkmenistan'a yaptığım ziyarette temeli atılan Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi hizmete açıldıktan sonra dostluk ve kardeşliğin yeni sembolü olacak" ifadeleri yer aldı.

Bağımsızlık kutlamaları ülkenin diğer eyaletlerinde de çeşitli etkinliklerle kutlanırken, ülke genelinde iki gün resmi tatil ilan edildi.

Kutlamalar çerçevesinde 600 mülteciye de vatandaşlık hakkı verildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Türkmenistan Abdullah Gül Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title