Mevziler Bir Bir Düşüyor, Esad Ordusu Türkmenlerin Son Kalesine Doğru İlerliyor
Lazkiye kırsalında sıkışan muhalifler, elinde bulundurduğu mevzileri bir bir teslim ederken, Esad Ordusu Türkmenlerin son kalesi Yamadi Köyü'ne doğru ilerlemeye başladı.
Suriye'de Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bayır Bucak bölgesinde çatışmalar tüm hızıyla devam ederken Türkmen güçleri mevzilerini korumak için var güçleriyle direniyor. Esad ordusu, Hizbullah milisleri ve İran güçleri karadan, Rusya da havadan ve denizden Türkmen Dağı bölgesini vuruyor. Çatışmalar dün Burç Kasap Tepesi çevresinde yoğunlaştı.
ESAD 3.5 YIL SONRA DÖNÜYOR
Türkmenlerin verdiği bilgilere göre, stratejik anlamda bölgenin en önemli noktası sayılan Gımam Tepesi'nin alınmasıyla başlayan rejim harekatı dün de devam etti. Lazkiye kırsalında sıkışan muhalifler, elinde bulundurduğu mevzileri bir bir teslim ederken bölgede Esad ve Rusya hakimiyeti kuruldu.
TÜRKMENLERİN, SINIRA 5 KM UZAKLIKTAKİ SON KALESİNE DOĞRU İLERLİYORLAR
Bayır Bucak Bölgesi, diğer bir deyişle Türkmen Dağı da 3.5 yıl sonra muhaliflerin kontrolünden çıktı çıkacak. Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısına düşen ormanlık alanda bulunan yerleşim alanları, Rus uçaklarının ağır bombardımanı nedeniyle bir bir terk ediliyor. Lazkiye kırsalında muhaliflerin kontrolünde bulunan Kürt Dağı ve Türkmen Dağı arasında bulunan Gımam kasabası da rejimin eline geçmiş ancak, geri alma çabaları sonuç vermemişti. Bunun üzerine bozguna uğrayan muhalif hatlarını yaran güçlerin, muhalif Türkmenlerin son kalesi Türkiye sınırına 5 kilometre uzaklığı bulunan Yamadi köyüne doğru ilerlemeye başladığı belirtiliyor.
35 BİN SİVİL YAŞIYOR
Türkmen Dağı'nda aralıksız süren çatışmalarda direnen Sultan Abdulhamid Tugayları'nın kayıplarının yaklaşık 110 olduğu, rejim güçlerinin 170 civarında kayıp verdiği iddia ediliyor. Ayrıca bölgede 35 bin sivilin yaşadığı tahmin edilirken Yamadi ve çevresinin düşmesi halinde yeni bir insani dramın yaşanmasının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.
Grad ve seyir füzeleriyle saldıran Rusya'nın 50'ye yakın sivilin ölümüne neden olduğu belirtiliyor.
STRATEJİK TEPELER
Suriye Türkmen Tugayı Kurucusu olan Muhammed Avad, Esad'a bağlı orduda albay rütbesi ile görev yaparken savaşın başlamasıyla ordudan ayılmıştı. Avad, Milliyet'e yaptığı açıklamada Bayır Bucak'ın görünürde Suriye toprağı oluğunu ancak coğrafik ve siyasi açıdan Yayladağı'nın devamı konumunda olduğunu bu yüzden kaybedilmemesi gerektiğini savundu. Humus Türkmenlerinden olduğunu belirten Avad, şunları söyledi:
TÜRKMEN DAĞI DÜŞERSE...
"Bu bölge yeniden rejiminin eline geçerse 3.5 yıldan sonra Esad'ın Türkiye ile geniş bir sınır hattına sahip olması anlamına geliyor. Ayrıca Türkmen Dağı'nı eline geçiren, Türkiye sınırında bulunan yüksek pek çok tepeyi ve bu tepelerin hakimiyet alanında bulunan toprakları da ele geçirmiş olacak."
ESAD'DAN HİLAL HAREKETİ
"Esad birlikleri Kürt Dağı ve Türkmen Dağı'nı hilal şeklinde karadan kuşattı. Bölge ülkelerinden topladığı milis güçleri ve paralı askerlerle saldırarak burayı yeniden kendi kontrolüne geçirme hesapları yapıyor. Elimizdeki istihbaratlar gösteriyor ki, dağın her tarafına tank ve toplar yerleştiriyor. Uzun sürecek bir çatışmaya hazırlandığını yaptığı yığınaktan anlıyoruz. Rejime bağlı olarak 28 yıl askerlik yaptım. Esad'ın atacağı adımları önceden tahmin etmem benim için güç değil."
DENİZE KORİDOR İDDİASI
"Rejimin diğer diğer bir hesabı da Kobani'den bölgeye Kürt savaşçı getirmek. Gelen bilgiler gösteriyor ki, Kobani'de, Türkmen bölgesinin düşmesiyle Kobani'den denize koridor açılacağını propagandası yapıyorlar."
HAZIRLIKLAR SÜRÜYOR
Sınırın Türkiye tarafında da Hatay'ın Yayladağ ilçesi sınırındaki Türkmen bölgesinden olası bir göç dalgasına karşı geniş güvenlik önlemleri alındı. Bombalanan bölgede yaşayan siviller Hatay'ın Yayladağ sınırına sıfır noktasındaki Yamadi kampına yerleşti. Alınan önlemler sayesinde sınırda ani bir yığılma olmadığını belirten yetkililer, mevcut kamplarda kalanların sayısının gün itibariyle 16 bine ulaştığını kaydetti. Başbakanlık AFAD ve Kızılay'ın bölgeye yardımları da devam ediyor. Yamadi bölgesine giden yollara ek olarak sıfır noktasında kurulan Yamadi kampı yollarda da geniş güvenlik önlemleri alındığı görüldü. Sınıra yaklaşık 2-3 km mesafede oluşturulan barikatlardan araç geçişine izin verilmezken askeri iş makineleri de sınıra sevk edildiği gözlendi.
İYİLEŞEN YİNE CEPHEYE
Çatışmalarda yaralananlar da tedavilerinin ardından Yayladağ'a getiriliyor. Türkmen savaşçılardan 25 yaşındaki Firas Hafsarcavi, iyileşir iyileşmez yeniden cepheye döneceğini söylüyor. Rusların, İranlıların, Lübnan ve Iraklıların kendileriyle savaştığını belirten Havsarcavi, "Esad mezhep savaşı yapıldığı iddialarını ortaya atarak bu insanları ikna etti. Ama bizim derdimiz mezhep savaşı değil namusumuzu ve toprağımızı korumak" dedi.
"SAPANLA SAVAŞIYORUZ"
Suriye Türkmen Birliği Başkanı Samir Hafez, CNN Türk'e Türkmenlerin yüzde 90'ının kendi köylerinde kalıp evlerini terk etmek istemediğini, ancak Rusya'nın hava araçları gelince zor durumda kaldıklarını söyledi. Hafez, "Elimizdeki silahlar demoda, neredeyse Rusya'ya karşı sapanla savaşıyoruz. Doğruyu söylemek gerekirse çekildik. Çatışmayı kaybettik ama savaşı kaybetmiş değiliz" dedi. Hafez, bölgedeki durumun çok açık olmadığını, askeri durumda iyi olmadıklarını, son hücumların masada pazarlık için malzeme olacağını düşündüğünü belirtti. Türkmen ve Kürt Dağı'nın 3 kez alıp, 3 kez kaybettiklerini, misket bombasının ağır zayiatlar verdiğini, Suriye askerlerinden de ölenler olduğunu söyleyen Hafez, IŞİD'in olmadığı yerlere Rus uçaklarının bomba atmasını anlayamadığını belirtti.
"TÜRKMEN KAVRAMI SİYASİ"
Suriye'de Esad güçleri ile Rus uçaklarının iki ateşi arasında yaşam mücadelesi veren Türkmenler "Türkmen kimdir, kökü nereye dayanıyor?" sorusunu gündene getirdi. Uzmanlar, "Türk veya Türkmen farklı soy ve tanımlar değildir. Hepimiz Oğuz Türklerinin evlatlarıyız" dedi.
-Prof. Dr. Tufan Gündüz: Türkmen, Türk tanımları aynı anlamdadır. Bizler neysek Türkmen denilen Türk soylu halk da odur. Yabancılar, Müslüman olan Oğuzlara Türkmen diyordu. Ancak devleti kuran iradenin hakimiyetine Türk denilmeye başlayınca Türkmen kavramı yerine Türk kavramı benimsendi. Osmanlı'nın son dönemi ve Cumhuriyet'in kurulmasıyla İngiliz ve Fransızlar, Türkiye Türkleri ile Balkanlar, Suriye ve Irak'taki Türklerin bağlarını koparmak için Türkmen diye bir imaj yarattılar. Türkmen tabiri, Türklerden farklıymış gibi aktarılmaya çalışıldı.
- Prof. Dr. Abdülkadir Donuk: Türk ve Türkmen kavramları arasında hiçbir fark olmadığı gibi bugün Irak veya Suriye Türkmenleri denilen topluluk Türk soylu millettir. Türk ile Türkmen arasında hiçbir fark olmadığı gibi soy olarak Türk milleti vardır.
- Dr. Nefi Demirci: Türkmen tanımı politik bir kavram olarak önce yabancılar, 1990'ların sonunda da özellikle Saddam rejimi tarafından ortaya atıldı. Buradaki soydaşlarımızı Türkiye ve Türk varlığından ayırmak için 'Siz Türk değilsiniz, Türkmensiniz' şeklinde telkinler yapıldı.(Kaynak: Milliyet)