Türkoğlu Osmanlı'nın Kuruluş Yıl dönümünü Kutladı
Hacı Bayram Türkoğlu, Osmanlı Devleti'nin 714. Kuruluş Yıl dönümü münasebetiyle bir kutlama mesajı yayınladı.
Osmanlı Devleti'nin 714 yıl önce Oğuzların Kayı boyuna mensup olan Ertuğrul Gazi'nin küçük oğlu Osman Gazi tarafından 27 Ocak 1299 tarihinde Söğüt'te kurulduğunu söyleyen Türkoğlu, 300 çadırla temeli atılan Osmanlı Beyliği'nin 623 yıl boyunca bir medeniyet tasavvuru üzerinden yükselerek, dünyaya hükmeden bir cihan devletine dönüştüğünün altını çizdi.
Osmanlı'nın diğer devletler ve medeniyetler ile arasındaki farkını; "Osmanlı denilince zihinlere birkaç beden bol gelen öyle mucizevî bir kıyafet vardır ki, O; Budin'in sarıklı müderrisinden, Trablus'un aksakallı deniz neferine, Akdeniz'in zengin tacirine, Gümülcine'nin çiçeği burnunda Mevlevi müridine, Mostar'da çalışan Kayserili mimarına, Kahire'nin zenci fellahına kadar milyonlarca renk ve tenden bir neslin emeğiyle dikilen 72 düğmeli bir kaftandır" sözleriyle ortaya koyan Türkoğlu, şöyle konuştu: "Osmanlı Devleti'nin hükmettiği iklimlerin çapını şu an yaşadığımız 780 bin kilometrekarelik Anadolu coğrafyasına sığdırmak, bu cüsseli medeniyeti kırpmak ve hayallerin önüne gem vurmak anlamını taşır. 7 deniz ve 3 kıtada yaşayan her ten ve renkten halkları üstün bir meziyet ve büyük bir maharet ile idare eden Osmanlı'nın farklı din, dil ve soyları kendine bağlı kılan yegâne tutkalı, ülküsü ve projeleri idi. Osmanlı'nın ülküsü, Ortaçağın karanlık girdaplarındaki biçare insanlığın aydınlığa kavuşmasını sağlayan akılcı, hakkaniyetli ve gerçekçi bir yaşam tarzını ortaya koymaktı."
"OSMANLI ADALETİ ŞİAR EDİNEN GERÇEK BİR HUKUK DEVLETİDİR"
Milletvekili Türkoğlu'nun Osmanlı'nın ortaya koymaya çalıştığı yaşam tarzını Fatih Sultan Mehmet'in Bosna Fermanı ile temellendirdiği açıklamasında; "Fatih Sultan Mehmet Han'ın Bosna'yı fethettiğinde Bosna'da yaşayan Fransisken halkına adalet ve özgürlük sunan fermanı, tarihte ilk insan hakları belgesi olarak kabul edilen 4 Temmuz 1776 yılındaki ABD Anayasası'ndan tam 324 yıl önce kaleme alınmıştır. Osmanlı Devleti, açıkça görüldüğü üzere, halkların hak ve hürriyetlerini koruyan ve adaleti şiar edinen gerçek bir hukuk devletiydi. Zira ünlü düşünür Voltaire'nin Osmanlı'ya atfettiği 'Türk devleti bir demokrasidir' sözü, Osmanlı'nın taşıdığı değerlerin açık bir teyidi olmaktadır" dedi. İngiltere'de 1215 yılında yayınlanan Manga Charte ile krala karşı sadece aristokrat kesimin haklarının korunduğunu, Fransa'da da kişi hak ve hürriyetlerinin 1789 Fransız ihtilâli sonrası yayınlanan insan hakları bildirisi ile ancak kâğıt üzerinde muhafaza edildiğini ifade eden Türkoğlu, Osmanlı hukukunda insanların doğuştan hür ve eşit olduğu inancının yer aldığına vurgu yaptı.
Ünlü tarihçi Arnold Toynbee'ye ait olan "durdurulmuş bir medeniyet" kavramının Osmanlı için icat edildiğini ifade eden Türkoğlu, sancağın 29 Ekim 1923 tarihinde yeniden devralındığına vurgu yaparak, Osmanlı ruhunun hala 780 bin kilometrekare vatan toprağı üzerinde canlı olduğunu söyledi. Gazze'de, Doğu Türkistan'da, Bosna'da, Halep'te yapılan katliamlar karşısında Arap, İran ve Müslüman dünyasının sükûtuna rağmen, Türkiye'nin sesinin gür çıkmasının bir Osmanlı refleksi olduğunun altını çizen Türkoğlu, dünyada zulüm sürdükçe Osmanlı'ya her zaman ihtiyaç duyulacağını belirtti.
Türkiye'nin AK Parti hükümeti ile 714 yıl sonra yeniden 1299 yılının fırsatını yakaladığına inandığını ifade eden Türkoğlu, "Bugün Osmanlı hinterlandında yaşanan gerilim ve çatışmalar, hoşgörü iklimini yeniden mamur kılacak büyük Türkiye'nin doğum sancılarıdır" dedi.
Türkoğlu mesajını şu sözlerle tamamladı:
"Büyük şair Yahya Kemal Beyatlı'nın Osmanlı'yı işaret eden 'Ben de bir varisin olmakla bugün mağrurum' hissiyatı ile Osman Gazi başta olmak üzere, aziz milletimize önderlik etmiş, yol göstermiş bütün büyüklerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Osmanlı Devleti'nin 714. kuruluş yıl dönümünü kutlayarak, tüm vatandaşlarımızı sevgi ve muhabbetle selamlıyorum"