Haberler

Türkpa Komiteleri 3. Toplantısı

Abone Ol

AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Türk dünyası ortak üniversitelerinin oluşturulması teklifinin Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) milletvekilleri tarafından ilgi ve kabul gördüğünü söyledi.

AK Parti Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Türk dünyası ortak üniversitelerinin oluşturulması teklifinin Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) milletvekilleri tarafından ilgi ve kabul gördüğünü söyledi.

Kazakistan Parlamentosu binasında düzenlenen TÜRKPA Komiteleri 3. Toplantısı'na Türkiyeden milletvekili Atalay'ın yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan Parlamentoları'ndan milletvekilleri katıldı.

Asya Parlamentoları Arası Bilim, Teknoloji ve İnovasyon Forumu kapsamında düzenlenen toplantıda, TÜRKPA ülkeleri arasında iş birliği konuları görüşüldü.

Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantıda daha önceki yıllarda Türkçe konuşan ülkeler arasında her türlü dayanışma ve yardımlaşma iş birliği içeren birtakım hedeflerin konuşulduğunu anımsatarak, bu hedeflerin hangi ölçüde gerçekleştirildiğine dair bilgiler verildiğini belirtti.

Türkçe konuşan ülkelerin refah düzeyini artırmak ve zenginleştirmek gibi hedeflerinin olduğuna işaret eden Atalay, bunun için yeni modellerin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Atalay, zenginleşme ve kalkınmanın bilgi aracılığıyla meydana geldiğini belirterek, "Bu bilgiyi üretmek için işbirliğine ihtiyacımız var. İşbirliğini bilimin üretildiği merkezlerden başlatabiliriz. Bu da bizi ortak üniversite ve araştırmak merkezlerine götürür." dedi.

Toplantıda Türk dünyasında ortak bir üniversite oluşturma teklifinde bulunduğunu anımsatan Atalay, şunları kaydetti:

"Ortak bir üniversitenin kuruluşunda hangi ülke hangi alanda ne düzeyde katkıda bulunacak bunların yasalarla belirlenmesi lazım. Birbirlerini tamamlayan çok yakın ilgiye sahip 3-5 fakülteli bir üniversite kurulur ve bunların alanları belirlenir. Çerçeve dar tutulur ama verimliliğine inmenin imkanları zorlanır. Mesela, Almatı'daki bir üniversite sadece uzay bilimleriyle uğraşırken, Astana'daki üniversite yer bilimleriyle uğraşsın ya da Bakü'deki bir üniversite sadece petrol üzerine kurulurken, Türkiye'deki bir üniversite de sağlık ve ziraat üzerine kurulsun ancak faaliyet alanı bütün Türk dünyası olsun. Çünkü Türk dünyasının kaynaklarını, imkanların, coğrafyasını, tarihini bir markaya dönüştürebilecek bilimsel bir altyapıyı biz bu üniversitelerde kurmuş olacağız. Bu teklif ilgi ve kabul gördü. Tabii bunu parlamentolarımıza iletmemiz lazım."

Kaynak: AA / Güncel

Orhan Atalay Kazakistan AK Parti Ardahan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title