Haberler

Türksat 5A'yı Biz Yapacağız

Abone Ol

TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B Uydu İhalesi ve Uydu Üretim Teknoloji Transferi Projesi İmza Töreni gGerçekleştirildi.

TÜRKSAT 4A VE 4B UYDULARI İMZA TÖRENİ

TÜRKSAT 4A ve TÜRKSAT 4B Uydu İhalesi ve Uydu Üretim Teknoloji Transferi Projesi imza töreni Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü?nde gerçekleştirildi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, "Belirlediğimiz uydu ve uzay stratejisi kapsamında şimdilik 2 adet uyduyu kısa vadede 2013 ve 2014 yılları arasında temin edeceğiz. Ayrıca proje ile eş zamanlı olarak TÜRKSAT 5A'nın Türkiye'de imalatı için çalışmaları başlatıyoruz," dedi. Açıklamalarından sonra gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan, ?Göktürk uydusuyla ilgili son durum nedir? İsrail'in engellemesi olduğuna yönelik bilgiler var, bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki bir soruya cevap verirken, ?. . eğer bir yüklenici taahhüt ettiği işleri yerine getirmezse onun müeyyidesi bellidir. Yapılması gereken bellidir,? dedi.

Bakan Yıldırım, Türkiye'nin 2023 yılına kadar uydu ve uzay politikalarının ilkelerini belirlediklerinden bahsetti ve şunları ekledi:

?UYDU FAALİYETLERİ KONUSUNDA 10?UNCULUĞU HEDEFLEMEKTEYİZ?

"Türkiye genel anlamda dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yerini alırken, Cumhuriyetimizin 100?üncü yılında uydu ve işletmeciliği, uydu kapasitesi ve uzay faaliyetleri konusunda da yine 10'unculuğu hedeflemektedir. Şu anda faal olan 2 uydumuz var. Kısa süre önce 2 tane daha vardı ilk nesil uydular. TÜRKSAT 1B ve 1C, onlar salınıma bırakıldı yani çöpe atıldı. Artan kapasiteyi ve talebi dikkate alarak kapasite artırımına gidilme ihtiyacı doğdu" değerlendirmesinde bulundu. ?

Bakan Binali Yıldırım, mevcut uyduların talebi karşılamadığına işaret etti ve şöyle devam etti:

"TÜRKSAT 5A'NIN TÜRKİYE'DE İMALATI İÇİN ÇALIŞMALARI BAŞLATIYORUZ"

"TÜRKSAT uydu kiralamak marifetiyle müşterilerinin taleplerine karşılık veriyor. Belirlediğimiz uydu ve uzay stratejisi kapsamında şimdilik 2 adet uyduyu kısa vadede 2013 ve 2014 yılları arasında temin edeceğiz. Ayrıca proje ile eş zamanlı olarak TÜRKSAT 5A'nın Türkiye'de imalatı için çalışmaları başlatıyoruz. TÜRKSAT 5A uydusu, esasen TÜRKSAT 4A ve 4B'nin teminiyle ilgili anlaşmada bir stratejik işbirliğini de öngörüyor. Bugün imzalanacak sözleşmeye 1 buçuk yılda çok kapsamlı bir çalışma sonucunda gelindi. Neden bu kadar geç kalındı? diye düşünülebilir. Bunun sebebi bu sadece uydu temin projesi değil, bu Türkiye'nin kendi uydusunu yapabilmesini öngören, uzay politikalarında stratejik bir işbirliği kapısını aralayan kapsamlı bir projedir. Dünyanın bilinen uydu üreticileriyle çetin görüşmeler, pazarlıklar sonucu hem uydu alımı konusunda hem de stratejik işbirliği konusunda Japon Mitsubishi Electric MELCO firması ipi göğüsleyen firma oldu. 2 uydu ve bunların fırlatma hizmeti artı sigortası toplam 2 uydu için 571 milyon dolar ile en uygun teklifi veren Japon firması Mitsubishi Electric MELCO ihaleyi kazanmıştır. "

JAPON MELCO FİRMASI UZAY BÖLÜMÜ GENEL MÜDÜRÜ YUNOKİ

Japon Mitsubishi Electric Corporation (MELCO) firması Uzay Bölümü Genel Müdürü Tou Yunoki de törende, "Günaydın sayın Bakan ve misafirler," diyerek başladığı kısa bir konuşma yaptı.

Yapılan konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan Dalbay ve Japon Mitsubishi Electric Corporation (MELCO) firması Uzay Bölümü Genel Müdürü Tou Yunoki tarafından TÜRKSAT 4A ve 4B uydu ihalesi ve uydu üretim teknoloji transferi projesi imzalandı.

GÖKTÜRK UYDUSUYLA İLGİLİ SORUN

Bakan Yıldırım, konuşmaların ve imza töreninin ardından, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Yıldırım, ?Göktürk uydusuyla ilgili son durum nedir? İsrail'in engellemesi olduğuna yönelik bilgiler var, bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki bir soruya şu yanıtı verdi:

?MÜEYYİDE BELLİDİR?

"Göktürk Uydusu projesi uydu ve uzay politikalarının parçası olarak Savunma Sanayi Müsteşarlığınca yürütülüyor. Bu uydunun TÜRKSAT'ın uydularından bir farkı var, bu gözlem uydusu. Dolayısıyla savunma amaçlı kuruluşlarımızın ihtiyacını görecek bir proje. Bu konuyla ilgili bazı teçhizatın verilip verilmeyeceğine gelince; eğer bir yüklenici taahhüt ettiği işleri yerine getirmezse onun müeyyidesi bellidir. Yapılması gereken bellidir. "

?YARINDAN İTİBAREN ULAŞTIRMA BAKANI DEĞİLİM?

Bakan Yıldırım seçim sürecine girilmesinden dolayı gerçekleşecek istifasıyla ilgili bir soruyu cevaplarken de "Anayasaya göre seçim kararı Meclis'ten geçtiği günden itibaren 5?inci günün sonuna kadar Ulaştırma, Adalet ve İçişleri Bakanlarının görevden ayrılmaları gerekiyor. Bu hesaba göre yarından itibaren artık Ulaştırma Bakanı değilim," dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title