Haberler

Tutuklu ve Hükümlülerin Eserleri Fuarda Satışa Çıktı

Abone Ol

DENİZLİ'de, Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri içindeki iş yurtlarında tutulu ve hükümlüler tarafından yapılan el işi göz nuru ürünlerin sergilendiği fuar törenle açıldı.

DENİZLİ'de, Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri içindeki iş yurtlarında tutulu ve hükümlüler tarafından yapılan el işi göz nuru ürünlerin sergilendiği fuar törenle açıldı. Fuarda 34 farklı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen gıdadan tekstile, mobilyadan hediyelik eşyaya kadar yüzlerce çeşit ürün sergilenerek satılıyor. Fuarda en çok ilgiyi, Rize Kalkandere Açık Cezaevi'nde paketlenen 'Sayılı Gün' markalı çay paketleri gördü.

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu tarafından düzenlenen 'İşyurtları Kurumu Ürün ve El Sanatları Fuarı', Denizli Adalet Sarayı yanındaki otoparkta açıldı. Açılış törenine Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, Müsteşar Kenan İpek, Ceza ve Tutukevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Yargıtay üyesi şehit Başsavcı Mustafa Alper'in eşi Hatıran Alper, Denizli Valisi Hasan Karahan, AK Parti Denizli milletvekilleri Sema Ramazanoğlu ile Şahin Tin, çevre illerin başsavcıları, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Osman Zolan ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta cezaevi personelinin oluşturduğu halk oyunları ekibi gösteri yaptı.

"HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULAR BİZLERE EMANET"

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tutukevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, geçen yıl 7 farklı ilde düzenlenen fuarlara 600 bin kişinin katıldığını, bu alanda dünyadaki en büyük fuarı gerçekleştirdiklerini söyledi. Ceza İnfaz Kurumları İş Yurtları'nın, fuarları ülke genelinde geleneksel haline getirdiği belirten Yıldırım, "Ceza ve infaz sistemimizin genel amacı, toplumun korunması, suç işleyen kişilerin toplumuma kazandırılmasıyla tekrar suç işlenmesinin önlenmesidir. Hükümlülerin topluma kazandırılmasını amaç edinen infaz sistemimizde suç işleyen bireylerimizin eğitim çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Hükümlü ve tutukluların bizlere emanet olduğu düşüncesiyle infaz sisteminin temelinde insan ve insani yaklaşım düşüncesi bulunuyor. Tıpkı 15 Temmuz öncesi olduğu gibi 15 Temmuz'da yaşanan büyük ihanete ve sonrası yaşanan gelişmelere rağmen ceza infaz kurumlarının insan odaklı olarak devletimizin genel politikalarına uygun bir şekilde insanı en yüksek değer kabul eden yaklaşımlarından taviz vermesi asla mümkün değildir" dedi.

"TARIM VE GIDADA CİDDİ ÜRETİM ARTIŞI YAPTIK"

İş yurtlarında son üç yılda büyük gelişmeler kaydedildiğini belirten Yıldırım, "Ceza İnfaz kurumları ve adalet saraylarında iş yurdu faaliyetlerini geliştirdiğimiz çay ocaklarında ihtiyaç duyulan çayların temini için Kalkandere Açık Cezaevi İş Yurdu bünyesinde çay paketleme servisi hizmete açıldı. 700 bin litre temizlik malzemesi 65 bin led lamba üretimi gerçekleştirdik. Tarım ve gıdada ciddi üretim artışı yaşadık. 2016 yılında 149 kurum ve kuruluşla yapılan protokoller çerçevesinde 1827 hükümlü başsavcılıklar olmak üzere belediye başkanlıkları ve çeşitli kurumlarda çalıştırılmıştır. Özel sektörle yapılan anlaşmalar sonucu 2764 hükümlü ve tutuklunun çalışması sağlandı" diye konuştu.

"287 İŞ YURDU BÜYÜK BİR DESTAN YAZIYOR"

Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar ise toplumdan uzakta 4 duvar arasında bir hayatın var olduğunu, orada tutuklular, hükümlüler, gardiyanlar ve müdürlerin bulunduğu, ancak bunun görünmediğini belirterek, "Bugün bu fuar vesilesiyle bunu görmüş olacağız. Eskiden cezaevlerinde zaman öldürmek için kibrit çöpünden gemi yapılırmış. Geldiğimiz noktada iş yurtları sayesinde hükümlü ve tutuklular üretim yapıyorlar. Meslek sahibi olmakla birlikte ıslah ediliyorlar. Ayrıca sigortaları yapılıp maaşlarını alıyorlar. Ülke ekonomisine katkı yapıyorlar. 287 iş yurtları büyük bir destan yazıyor. Dünyada bir başarı hikayesidir bu. Dünyanın birçok yerinden adalet bakanlıkları temsilcileri gelip bizim iş yurtları sistemimizi inceleyip bize de nasıl başardığımızı soruyorlar. ABD'de 2.5 milyon hükümlü varken bizim sisteminizdeki kadar çalışanları yok" dedi.

Şehit Başsavcı Mustafa Alper'i de konuşmasında anan Uçar, "Yakın zamanda aramızdan ayrılan, devlet adamlığıyla iz bırakan Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper'e rahmetler diliyorum. Kendisi burada çalışırken güzel işler yaptık. Denizli'deki Bozkurt Açık Kadın Cezaevi, Türkiye'nin en büyük açık kadın cezaevi durumunda. Oranın kapasitesini büyütmek ve yeni ürünler üretmek için yeni açık cezaevimiz de açıldı. Orada neler üretebiliriz onları düşünüyorduk. Ama ömrü vefa etmedi. O bizim camiamızda ilelebet güzel anılacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi bütün protokol üyeleri tarafından birlikte kesildi. Açılışın ardından tutuklu ve hükümlülerin el işi göz nuru ürünlerinin bulunduğu stantlar gezildi, alışveriş yapıldı. Elazığ Cezaevi'nin standına gelen protokol üyeleri, burada kasket takıp basına poz verdi. Fuarda en çok ilgili görenler arasında ise Rize Kalkandere Açık Cezaevi'nin standında bulunan, hükümlüler tarafından paketlenen 'Sayılı Gün' markalı çay paketleri gördü. Fuar 5 gün açık kalacak.

- Denizli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Adalet Bakanlığı Bilal Uçar Kalkandere Denizli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title