Haberler

Tütün Ekili Arkeolojik Sit Alanında Çalışma Başlatıldı

Abone Ol

Tokat'ın erbaa İlçesi'nde birinci derecede arkeolojik sit alanı ilan edilen ve Hatti Uygarlığı'na ev sahipliği yaptığı öne sürülen bugün üzerinde tütün ekili Horoztepe Höyüğü'nde arkeolojik kazı yapılması için çalışma başlatıldı.

Tokat'ın erbaa İlçesi'nde birinci derecede arkeolojik sit alanı ilan edilen ve Hatti Uygarlığı'na ev sahipliği yaptığı öne sürülen bugün üzerinde tütün ekili Horoztepe Höyüğü'nde arkeolojik kazı yapılması için çalışma başlatıldı.

Erbaa'nın doğu bölgesinde bulunan ve M.Ö. 2500- 1700 yıllarında Anadolu'da yaşayan Hatti Uygarlığı'na ev sahipliği yaptığı öne sürülen Horoztepe Höyüğü'nün üzeri, zamanla toprakla örtülüp tepe biçimine geldi. Rakımı 325 metre olan höyükte ilk kazı çalışması 1940 yılında yapıldı. Yapılan bu kazıda Hitit ve Frig dönemlerine ait birçok eşya bulundu. Ayrıca bölgede Çorum Alacahöyük tipinde bir özellik gösterdiği belirlendi. Ancak, daha sonra burada yapılan çalışmalara ara verildi. İlçede birkaç yıl önce yaşamını yitiren Yusuf Şerbetçi'ye ait olan ancak daha sonra mirasçılarına kalan 28 dönümlük arazi 1996 yılında birinci derecede arkeolojik SİT alanı olarak ilan edildi. Ancak alanda herhangi bir kazı çalışması başlatılamayınca, sahipleri tarafından arazinin üzeri dönüm dönüm 5 aileye kiralandı. Kiralanan araziye tütün ekildi.

DHA'nın 'Arkeolojik SİT alanına tütün ektiler' haberi ardından yetkililer alan için harekete geçti. Erbaa Belediyesi'nin çağrısıyla Almanya'dan ilçeye gelen Frankfurt Goethe Üniversitesi Arkeolojik Bilimler Enstitüsü Anabilim Dalı Başkanı Dr.Dirk Wicke Horoztepe höyüğünü inceledi. Alanda yapılan sondaj çalışmalarının raporlarını inceleyen arkeolog Dirk Wicke Horoztepe alanında 3 farklı medeniyetin varlığına dair bulgulara rastladıklarını belirterek, kazı sonucu tarihi alanla ilgili fikirlerin netleşeceğini söyledi. Wicke, önümüzdeki Ağustos ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle bölgede çalışmalara başlayacağını bildirdi. Tarihi alanda gerçekleştirilecek kazıların ilk olarak Erbaa Belediyesine ait nekropol (mezarlık) alanında başlaması planlanıyor. Sivas Kültür Varlıkları Koruma Kurulu mezarlık alanındaki yeni döneme ait 40 mezarın kaldırılmasına izin vermesiyle birlikte, çalışmalar öncesi mezarlıktaki 40 mezar buradan taşınacak. Nekropol alanı dışında kalan bölgedeki çalışmaların başlatılabilmesi için mezarlık alanı dışında kalan SİT alanının kamulaştırılması gerekiyor.

"UZUN SOLUKLU BİR ÇALIŞMA"

Erbaa Belediye Başkanı Hüseyin Yıldırım, Horoztepe'nin ilçe için önemli olduğunu anlatırken, şöyle dedi:

"Burası ile ilgili arkeolojik sondaj çalışmaları Müze Müdürlüğü gözetiminde gerçekleşti. Bu sondaj çalışmaları sonucu yaklaşık 25 dönüm olan sit alanı, Sivas Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 85 dönüme çıkartıldı. Biz burayı ortaya çıkartmak istiyorduk. Türkiye'de bir hoca arayışına girdik. Yaptığımız araştırma sonucu buna vakit ayıracak bir bilim adamı bulamadık. Bu çalışmayı iki türlü yapma yöntemi vardı. Bu çalışmayı ya Kültür Bakanlığı vasıtasıyla Türk hocalarla yapacaktık ya da müze ile yapacaktık ama müzenin de yeterli personeli bulunmadığı için biz yönümüzü yurtdışına çevirdik."

Yurt dışında yaptıkları araştırma sonucu Frankfurt Goethe Üniversitesinde görevli Dr. Dirk Wicke'yi Türkiye'ye davet ettiklerini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

"Erbaa'ya gelerek burada yapılan çalışmaları inceledi. Burada 3 farklı medeniyetin varlığına dair bulgular olduğunu belirtti. Buradaki alanı şöyle tarif etti, 'Ben burada kazıya başladığımda buradan emekli olurum' böylesine uzun soluklu bir çalışma olacak. Dirk Wicke ve biz Horoztepe ile ilgili dosyamızı hazırladık ve Kültür Bakanlığı'na sunduk. Nisan ayı gibi izinlerimiz çıkacak. Kazılar öncelikle Erbaa Belediyesine ait olan Nekropol dediğimiz mezarlık kısmında başlayacak. Burada temennimiz çıkacak eserlerle tüm dünyada ses getirmek. İnşallah burayı ortaya çıkaracağız."

Horoztepe'de 1954 yılında Tahsin Özgüç ve Mahmut Akok tarafından gerçekleştirilen ilk kurtarma kazısında bugün Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesinde sergilenen ana tanrıça heykeli, Sisturm, boğa heykelciği, geyik heykelciği, kirmen ve güneş kursu gibi birçok eser çıkarılmıştı. - Tokat

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Frankfurt Erbaa Tokat Çorum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title